ACTUALITATE 30 septembrie 2014

Angajații din sănătate vor ieși în stradă

de Székely Emőke | 79 vizualizări

Angajaţii spitalelor din Baraolt şi Târgu Secuiesc se pregătesc de proteste

Spitalele din Baraolt și Târgu Secuiesc sunt în impas financiar, motiv pentru care pe data de 6 octombrie sindicatul Sanitas organizează o acțiune de protest în fața Prefecturii Covasna.

Liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, spune că problema a apărut în urma unei modificări retroactive a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, potrivit căreia Casa decontează doar acele internări de zi care au avut bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist. „În iunie s-a impus prin noile norme de finanțare ca minim 25-28% din cazuri să fie rezolvate prin internare la zi. Practic undeva la 28% din bugetul unui spital a trecut la această finanțare de internare de zi. Spitalele s-au adaptat foarte bine la acest nou sistem, dar CNAS în data de 29 august a adus la cunoștința spitalelor că s-au efectuat unele modificări. Informarea spune că toate acele internări pe care spitalele le-au efectuat în luna iulie și au fost validate, în luna august nu vor mai fi validate dacă nu au trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist. Spitalele nu aveau în majoritatea cazurilor aceste bilete de trimitere, și astfel spitalele s-au trezit la începutul lunii septembrie că nu li se validează un număr mare de cazuri rezolvate” – a declarat președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Acesta a spus că situația este nemaiîntâlnită, iar spitalele au redactat un memoriu care a fost avizat de Consiliul Județean Covasna, Direcția de Sănătate Publică și de Sanitas. Acesta a fost înaintat Ministerului Sănătății, Casei de Asigurări de Sănătate și Prefecturii Covasna.

Nu poți să vii la 29 august și să spui că ai greșit de la 1 august. S-a ajuns la situația în care spitalul Baraolt, care nu are bani nici de salarii, să ceară de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate o decontare anticipată la anumite servicii, Târgu Secuiesc a pierdut aproximativ 90.000 de lei, ceea ce pentru ei este o sumă foarte mare. Baraolt din 226.000 de lei lunar a primit 180.000 de lei, și a fost nevoie de o suplimentare din bugetul pe luna viitoare, ca să poată da salariile. Spitalul de Cardiologie a pierdut 16.000 de lei, iar Spitalul Județean a pierdut și acesta o sumă consistentă, dar aici situația nu a fost atât de gravă încât să afecteze acordarea salariilor. Cele mai afectate au fost spitalele din Baraolt și Târgu Secuiesc. La Baraolt sunt restanțe la acordarea tichetelor de masă de două luni, spitalul din Târgu Secuiesc va fi în imposibilitate de a acorda tichetele pe luna septembrie, iar pentru luna octombrie Spitalul Baraolt nu va mai reuși să acorde nici salariile. Cei din Târgu Secuiesc nu vor mai putea să cumpere materiale sanitare. Pentru celelalte unități mai mari efectele se vor amâna până vor veni facturile mari la întreținere” – spune Neagovici.

Liderul de sindicat a spus că au avut loc discuții la nivel de minister, dar și la nivel local, însă până acum sindicaliștii nu au primit niciun răspuns favorabil, motiv pentru care vor ieși în stradă.

Angajații sunt revoltați, spitalul are nevoie astăzi de finanțare, nu mai așteptăm promisiuni electorale. Suntem obligați să ieșim în stradă, și nu vom ieși să protestăm în fața primarului din Baraolt, pentru că nu el a greșit față de salariați. Cred că astăzi cei vinovați sunt Ministerul Sănătății și CNAS. Așa că intenționăm să organizăm un miting ca semn de nemulțumire al salariaților din cele două unități, la care vor participa și angajați de la alte spitale, pentru că inevitabil și ceilalți vor avea de suferit dacă nu se vor îndrepta aceste inechități și aberații. Mitingul va avea loc pe data de 6 octombrie în fața Prefecturii” – spune Vasile Neagovici.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.