ACTUALITATE 14 octombrie 2013

Angajații din Sănătate au intrat în grevă japoneză

de Monica Vrânceanu | 643 vizualizări

300 de angajați din unitățile sanitare ale județului poartă banderole albe

Mai mult de jumătate din cei 2.300 de angajați ai sistemului sanitar covăsnean participă la greva japoneză care a început luni. Greva a fost declanșată în toată țara și vine ca reacție la măsurile de reformă propuse de Ministerul Sănătății. Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, ne-a declarat că 300 de angajați din unitățile sanitare ale județului poartă banderole albe specifice grevei japoneze, în timp ce își desfășoară activitatea absolut normal. Oamenii sunt însă deciși să participe la acțiuni de protest mai drastice, dacă Ministerul nu va lua în calcul propunerile sindicatelor.

„Sanitas Covasna va împărți, de marți, însemne negre cu denumirea Sanitas, pentru a fi purtate de angajații din sistemul sanitar, deoarece cele 300 de banderole albe nu sunt suficiente. Oamenii sunt speriați, nu vor transformarea spitalelor în SRL-uri sau ONG-uri, paturi private în sistemul public de sănătate, nici menținerea salariilor din 2008. Vrem un Contract colectiv sectorial, asigurarea banilor de salarii și funcționare până la finele anului, alocarea a 6% din PIB până în 2016. Ministerul Sănătăţii vine cu o serie de propuneri haotice, asta nu e o reformă a sistemului sanitar, cei de la Minister vor să scape de Sănătate pentru a face campanie electorală”, a declarat Vasile Neagovici.

Greva generală devine iminentă

Potrivit acestuia, până în dimineața zilei de 14 octombrie, în județul nostru s-au strâns 420 de semnături pentru declanșarea grevei generale în Sănătate, iar la aceasta se va ajunge, dacă Ministerul Sănătăţii și ministrul Eugen Nicolăescu nu vor reveni asupra unora dintre schimbările propuse.

„Nici Pachetul de bază propus nu e unul realist, ci tot un haos. La prima vedere e un pachet frumos, dar cine a ținut cont de faptul că la sistemul asigurărilor de Sănătate contribuie 6 milioane de oameni, în timp ce beneficiari sunt 20 de milioane…?! Practic, dacă toți au aceleași drepturi, se încurajează neplata asigurărilor de Sănătate. Plus că se scot 300 de diagnostice din spitale și se trec la ambulatorii și medici de familie, în condițiile în care aceştia nici acum nu fac față. Pachetul acesta de bază e vechi de zece ani, niciun ministru nu a avut însă curajul să-l introducă, pentru că nu se face așa, într-o săptămână, trebuie discutat cu toți profesioniștii, trebuie dezbătut și analizat, văzut ce resurse sunt”, a mai spus Neagovici, care este de părere că dacă ministrul Nicolăescu nu-și retrage propunerile va avea loc, cu siguranță, o grevă generală în Sănătate, luna viitoare.

Vasile Neagovici a mai spus că personalul din unitățile sanitare este inclusiv epuizat psihic, atât pe fondul lipsurilor din sistem și a salariilor foarte mici care nu motivează, cât și pe fondul lipsei de personal, care obligă la multe ore suplimentare și un ritm infernal de muncă.

Nivelul maxim de nemulțumire se va vedea pe 2 noiembrie, când vom avea marșul în București. Cred că societatea civilă va fi lângă noi, pentru că și pacienții sunt afectați de ceea ce se întâmplă în Sănătate. Nu ne oprim până nu avem garanții că ceva se schimbă sau că măcar nu vor aplica sistemul neoliberal în spitale, să le lase așa cum sunt”, a mai arătat Neagovici.

În judeţul Covasna, Sanitas şi-a propus strângerea a 1.800 de semnături. Pentru declanşarea grevei generale din Sănătate sunt necesare în jur de 60.000 de semnături, astfel încât să existe în acest sens acordul a jumătate plus unu din numărul total al salariaţilor din sistem.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un membru Sanitas, 15 octombrie 2013
Foarte interesant ! Dl. Neagovici este jurist la Spitalul de Cardiologie Covasna? Este si Presedinte Sanitas ? Este si consilier USL ? Si are treaba si la Fratia. Pai poate se sesizeaza cineva ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.