Angajaţii din MAI stau sub sabia lui Damocles
Disponibilizările anunţate în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) îi pun pe foc pe angajaţii din Poliţie, Jandarmerie şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, iar excepţie nu fac nici covăsnenii. MAI a anunţat că pentru a menţine salariile, disponibilizările reprezintă o soluţie, aceasta urmând să fie pusă în aplicare cu luna care vine.
Din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna vor fi radiate 26 de funcţii ocupate, potrivit purtătorului de cuvânt al IJP, Dumitru Ungureanu. „Dintre aceste funcţii, trei sunt de ofiţeri, două sunt personal civil iar restul de 21 reprezintă agenţi de poliţie”, a declarat Dumitru Ungureanu, arătând că nu se cunoaşte încă data exactă la care se va întâmpla acest lucru.
IJP Covasna are în prezent aproximativ 700 de angajaţi, aici intrând atât poliţiştii cât şi personalul civil.
La Jandarmeria Covasna, situaţia este incertă: se discută despre disponibilizări, dar nu se ştie încă nimic sigur. „Există, desigur, zvonuri referitoare la disponibilizări, aşa cum există peste tot în ţară, dar nu ştim încă nimic sigur”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Petronela Corodeanu, adăugând că în prezent instituţia lucrează cu efective sub graficul de personal.
Cei mai afectaţi de eventualele disponibilizări par a fi însă cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, căci lipsa unor oameni le-ar afecta grav activitatea de intervenţii.
„Deocamdată nu ştim nimic despre disponibilizări, în afară de discuţiile care se poartă la nivel central. Ideea este că ISU Covasna funcţionează oricum sub efectiv, adică la o capacitate de 60% din cât am avea nevoie. Disponibilizările ne-ar afecta foarte tare, mai ales pe partea de intervenţii, unde fiecare echipaj funcţionează cu un număr fix; nici nu ştiu ce vom face dacă se va ajunge la disponibilizări”, a declarat şeful ISU Covasna, Gyorgy Alfons.
Ministrul de Interne, Traian Igaş, a anunţat că 10.000 de angajaţi din MAI vor fi disponibilizaţi în următoarele două luni, inclusiv o mare parte din Aparatul Central. Traian Igaş a eliminat acele interpretări conform cărora numărul celor disponibilizaţi ar fi de 18.000. El a precizat că există bază legală pentru a face aceste restructurări şi că vor fi emise şi o serie de hotărâri de Guvern pentru “a ajuta toată acţiunea”. Traian Igaş a mai spus că, “după cum este firesc”, va pleca un număr important de angajaţi din Aparatul Central, fiind pentru prima oară după 1989 când numărul acestora va coborî sub o mie.