ACTUALITATE 4 noiembrie 2014

„Amenzi” date de escroci

de Székely Emőke | 522 vizualizări

Atenție cui îi deschideți ușa și ce acte semnați!

Un bărbat care se recomandă a fi Kovács Csaba umblă prin Sfântu Gheorghe şi alege în special apartamentele unde locuiesc persoane în vârstă, unde aplică așa zise amenzi ba pentru că au rufele puse la uscat la vedere, ba pentru că au izolație la apartament făcută pe cont propriu.

Inspector fără legitimație

Un cititor al ziarului nostru ne-a semnalat problema și ne-a povestit că a fost vizitat de un domn de maxim 40 de ani, înalt, brunet, care s-a recomandat a fi un anume Kovács Csaba, și care, trimis de Primăria Sfântu Gheorghe, trebuie să dea amendă pentru nerespectarea unor legi. „Mi-a spus că voi fi amendat pentru faptul că am izolat apartamentul la exterior, și că trebuie să dau jos izolația făcută în urmă cu 10 ani. Am semnat un proces verbal, și mi-a spus să plătesc suma de 35 de lei pentru o hârtie prin care sunt de acord cu hotărârile Consiliului Local Sfântu Gheorghe. Nu am avut toți banii, i-am dat 32 de lei, i-am cerut un număr de telefon să îl sun să îi dau și restul de 3 lei. Chitanță pentru bani nu am primit” – ne-a declarat reclamantul. Acesta a mai spus că din așa zisul proces verbal el nu a primit un exemplar, de fapt la el nu a rămas nicio hârtie, a rămas doar cu un număr de telefon la care nu răspunde nimeni și cu paguba. Avem informații că individul a vizitat și alte familii care în urmă cu ani de zile și-au izolat pe cont propriu apartamentele. Mai mult decât atât, bărbatul le-a spus oamenilor că îi amendează și pentru faptul că au rufele puse la uscat la vedere, și pentru a-și argumenta decizia, spune că prevederile legale care stau la baza deciziei sale au fost popularizate în principalele ziare locale.

Nu e un caz izolat

Așa zișii inspectori sau angajați ai diferitelor instituții au mai apărut pe la ușile oamenilor. O femeie în vârstă ne-a povestit că un individ a vrut să o păcălească spunând că este reprezentantul unei societăți de telefonie, și că ea, conform unui contract despre care nu știa, trebuie să plătească suma de 150 de lei. „Din fericire mi-a picat fisa repede și l-am dat afară. Văzusem chiar cu o zi înainte la televizor un reportaj asemănător și nu am plătit nimic. Dar vă spun, era să mă păcălească. Vorbea foarte coerent, era bine îmbrăcat și pentru un moment chiar l-am crezut” – spune femeia. Oarecum tot în această categorie se încadrează și cazurilor de înșelăciune prin telefon, fie că vorbim de metoda „Accidentul”, sau altă metodă, cum ar fi cea a cartelelor telefonice. În plasă cad și oameni mai tineri, dar în special bătrâni.

Autoritățile ne îndeamnă la prudență

Bineînțeles că acești „amendatori” nu au nicio legătură cu niciuna dintre instituții. Atât Primăria Sfântu Gheorghe, IPJ Covasna, cât și Inspectoratul de Stat în Construcții spun același lucru: nu cădeți în plasa escrocilor. În cazul în care un reprezentant al unei instituții este trimis pe teren, trebuie să aibă legitimație și delegație. Orice angajat trebuie să se legitimeze, să spună cine l-a trimis și pentru ce, iar în cazul în care sesizaţi nereguli sau aveți suspiciuni în legătură cu o asemenea vizită, sunați la instituția respectivă pentru a cere explicații, sau sunați la 112. În cazul în care persoana respectivă pleacă, încercați să rețineți cât mai multe detalii care le pot fi de ajutor anchetatorilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.