ACTUALITATE 27 ianuarie 2013

Amenzi de 13.000 de lei la un supermarket

de Monica Vrânceanu | 80 vizualizări

Comisarii OPC au descoperit numeroase nereguli la cel mai mare supermarket din Sfântu Gheorghe.

Amendă de 13.000 de lei la un supermarketCel mai mare supermarket  din Sfântu Gheorghe, cu sediul în strada Lunca Oltului, a fost amendat la finele săptămânii trecute cu 13.000 de lei, după ce comisarii Oficiului pentru Protecția Consumatorului (OPC) au sesizat aici mai multe neregului. Controlul celor de la OPC a fost unul amplu, în care agenții au verificat produse alimentare și nealimentare.

Potrivit conducerii OPC Covasna, în urma controlului s-au găsit expuse la comercializare produse tartinabile și vinuri care aveau afișat un anumit preț la raft, în vreme ce la casa de marcat acestea aveau un alt preț, ceea ce inducea în eroare consumatorii și încălca prevederile legii. Pentru această neregulă a fost aplicată o sancțiune contravenţională în valoare de 5.000 lei.

Controlul a continuat asupra produselor comercializate la vrac, conservelor, produselor congelate, preparatelor din carne.

Cântare neverificate metrologic

Din datele oferite de către OPC, vânzătorul măsura produsele comercializate la vrac – fructe, legume, carne, preparate din carne fără cântare verificate metrologic, abatere sancţionată cu o amendă contravenţională în valoare de 2.000 de lei. Se comercializau, de asemenea, conserve în ambalaje deteriorate, lovite, cu tabla îndoită, cu margini ruginite, iar acest lucru a fost sancționat cu o altă amendă contravențională, în valoare de 2.000 de lei. În continuare, produsele congelate erau expuse într-un congelator fără uşă în care temperatura era doar de -11 grade C în loc de -18 grade C cât se specifica pe eticheta produselor depozitate, iar pentru nerespectarea condiţiilor de depozitare, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

„La vitrinele asistate, unde erau expuse preparate din carne, salate, preparate din peşte și altele, consumatorii nu aveau informaţii asupra datei durabilităţii minimale ale acestora, abatere sancţionată cu amendă în valoare de 1.000 de lei. În plus, s-au găsit expuse la vânzare produse alimentare din import fără etichetă în limba română, sancţiunea aplicată fiind de 1.000 de lei. Valoarea totală a amenzii este de 13.000 de lei, produsele cu deficienţe fiind oprite temporar de la comercializare”, se mai arată în comunicatul OPC Covasna.

Controalele OPC vor continua, însă consumatorii sunt rugați, la rândul lor, să anunţe orice neregulă pe care o sesizează, tocmai pentru a contribui la respectarea obligațiilor pe care comercianții le au vizavi de cumpărători.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.