ACTUALITATE 2 septembrie 2015

Ambulanțierii covăsneni se confruntă cu probleme revoltătoare

de Mirela Cara Dragu | 747 vizualizări

Ambulanțierii din județul Covasna solicită modificarea legii pensiilor, astfel încât să poată fi încadrați în condiții speciale de muncă, alături de personalul medical și cel auxiliar.

Președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a explicat într-o conferinţă de presă că, în 2014, printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi cel al Transporturilor s-au stabilit noi criterii de evaluare psihologică și medicală a salariaților de pe ambulanță. În urma introducerii acestor criterii, ambulanțierii obțin din ce în ce mai greu avizele psihologice de care au nevoie periodic pentru a-și putea desfășura activitatea.

Evaluați la Spitalul CFR Brașov, mai mulți ambulanțieri covăsneni au primit recomandarea de a lucra în condiții de stres reduse, ceea ce pentru unii a presupus schimbarea locului de muncă. „Ne-am trezit cu ambulanţieri care nu mai reuşesc să-şi ia avizele psihologice sau medicale. Sunt persoane care mai au câţiva ani până la pensie, dar avem cazuri în care ambulanţierii sunt oameni mult mai tineri. Vin cu recomandări de la Spitalul CFR că este indicat să fie utilizaţi în locuri cu încărcătură psihică scăzută, pe maşini de ambulanţă de tip A sau B”, a relatat Vasile Neagovici, care califică acest fapt drept o incorectitudine, întrucât un certificat care recomandă schimbarea locului de muncă îl obligă pe angajator să transfere ambulanțierul respectiv de pe o mașină de urgențe, de tip C, către o mașină de A sau B, care presupune preluarea unor cazuri medicale foarte ușoare.

„Oamenii sunt revoltaţi pentru că inevitabil toţi înaintăm în vârstă şi se vor trezi că jumătate din ambulanţierii de la serviciul judeţean riscă să îşi piardă locul de muncă. Avem trei ambulanţieri în această situaţie, au făcut contestaţie la Comisia Naţională care este în cadrul Spitalului CFR Bucureşti”, a mai spus liderul sindical.

Schimbarea locului de muncă poate implica în anumite cazuri naveta, ceea ce atrage un consum de timp și bani de deplasare pentru angajatul respectiv. Pe de altă parte, transferul de la categoria C către o categorie care presupune preluarea cazurilor ușoare, în care nu este necesară prezența medicilor sau a asistenților medicali, implică totodată și scăderea remunerației, întrucât sporul se modifică de la 75% la 50%. Mai mult, există riscul unei aglomerări de angajați pe segmentele A și B și de lipsă de personal pentru categoria C. „Unde să-l mute pe angajat? Nu sunt soluții. Aici pe problema mare. Acel compartiment de transport nu poți să-l supradimensionezi. O să vină ministerul să spună „Nu se justifică aceste locuri de muncă”. Adică îi propun omului „Du-te și caută-ți alt loc de muncă!”. Eventual pe taximetrie, nu? După 20-30 de ani de activitate. Este incorect. V-am spus, locurile sunt limitate în acel compartiment, pentru că nu sunt mașini și, ceea ce este mai grav, nu sunt solicitări de transport”, a mai spus Neagovici.

Prin urmare, date fiind situațiile create în ultima perioadă, ambulanțierii cer să reintre în categoria oamenilor cu condiții speciale de muncă. Liderul sindical Vasile Neagovici a precizat că în următoarea perioadă va face demersuri legale în acest sens și nu a exclus posibilitatea ieșirii în stradă a angajaților de pe ambulanță, în cazul în care solicitările lor rămân fără răspuns.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.