ACTUALITATE 10 mai 2017

„Am cerut asfalt și am primit vopsea”

de Iulia Drăghici - Taraș | 4139 vizualizări

Pe DJ 121A Valea Mare – Boroşneu Mare, autoritățile au trasat marcaje rutiere peste gropile din asfalt

Zicala „umbli cu cioara vopsită și spui că e papagal” este una care se aplică într-o gamă largă de domenii și de situații, iar administrația publică din județul Covasna nu face excepție, chiar dacă explicațiile autorităților de aici par să aibă, de cele mai multe ori, sens.

De mai bine de o săptămână, locuitorii comunei Valea Mare, dar și o bună parte cei ai Boroșneului, s-au trezit cu un marcaj rutier de toată frumusețea peste asfaltul ciuruit de gropi. Cazul este cu atât mai special, cu cât acest drum județean, 121A, care intră în administrarea Consiliului Județean Covasna, este pe lista investițiilor și urmează a fi modernizat. Nu sunt doar promisiuni electorale pentru că s-au semnat contracte, iar proiectul se află în stadiul de realizare a caietelor de sarcini.

Problema este, spun autoritățile județene, că procedura de licitație, următorul pas din acest proiect, ar putea dura ani de zile.

Astfel, trasarea marcajelor rutiere, care face parte din obligativitatea de întreținere a drumurilor publice, se justifică prin nevoia de siguranță a circulației. Asta cu toate că gropile, de asemenea un pericol pentru siguranța cetățenilor, au rămas la fel.

Localnicii din Valea Mare sunt supărați

drumuri Valea Mare (1)Situația ne-a fost semnalată de curând de locuitorii comunei Valea Mare, care, văzând cum se aplică marcajul rutier, aproape că și-au pierdut orice speranță că drumul lor principal va mai fi reparat vreodată.

„Suntem săraci și pe noi nu ne bagă nimeni în seamă”, mi-a spus cu tristețe în glas o bătrânică din Valea Mare, când m-a văzut străină și ieșind din sediul Primăriei și după ce în prealabil am schimbat câteva vorbe cu aceasta. Nu se mai minuna de noul marcaj rutier, pentru că deja a trecut mai mult de o săptămână de când a fost trasat, dar nici nu trăgea nădejde că vor primi mai bine de atât.

Pe de altă parte, sunt și localnici care s-au arătat cu adevărat indignați de soluția temporară cu care au venit autoritățile județene. „«Cere și ți se va da». Am cerut asfalt și am primit vopsea. Porțiunea de drum județean dintre Boroșneu Mare și Valea Mare a fost trasată cu marcaj rutier peste gropile care ar fi trebuit asfaltate, în condițiile în care drumul nu a fost asfaltat de foarte mult timp, dar nimeni nu ia măsuri în această privință. Iar politicienii din Valea Mare nu sunt interesați de această situație. Aprobă spusele localnicilor, dar nu fac nimic deoarece drumul este în administrarea Consiliului Județean. Localnicii comunei Valea Mare sunt foarte revoltați pentru această situație. Dacă ar fi bunăvoință lucrurile s-ar putea rezolva, dar este mult mai ușor să spunem: «Nu știu, nu se poate face nimic, nu este treaba noastră»”, ne-a spus un alt locuitor al comunei Valea Mare.

Autoritățile locale nu pot interveni drumuri Valea Mare (3)

Situația drumului cu marcaje pentru gropile din asfalt i se pare caraghioasă chiar și primarului din Valea Mare, care spune că și dacă ar vrea să facă ceva, nu ar avea dreptul legal să intervină pe această porțiune de drum.

„Când i-am văzut că au venit cu utilajele am ieșit afară și i-am întrebat: prin găurile alea așa marcați? Ei mi-au răspuns că așa au primit dispoziție. E caraghios, dar nu depinde de mine. Eu nu pot să mă amestec în deciziile Consiliului Județean. (...) Calitatea drumului este așa cum o vedeți. Eu mi-am auzit multe injurii de la consătenii mei, care spun că am cheltuit banii aiurea, dar mulți nu știu că noi nu avem nicio treabă cu acest drum. De vreo trei ani suntem amânați cu reparațiile, iar acum ultima variantă pe care am auzit-o este că este în licitație și că lucrarea se va face în trei etape, ceea mi se pare omenește, pentru că nu se poate face odată totul. Așteptăm. Cât despre marcajele acestea, pot să bănuiesc că este o măsură a Consiliului Județean și că ei au dispus să se marcheze acest drum”, ne-a declarat primarul din Valea Mare, Gheorghe Avram.

Siguranța circulației a obligat autoritățile județene să intervină 

drumuri Valea Mare (1)De cealaltă parte, autoritățile județene sunt de părere că marcarea drumului, chiar și în aceste condiții, era un pas care trebuia făcut în favoarea siguranței circulației, dar susțin că lucrarea este una temporară.

„Nu am avut ce să facem. Trebuia să trasăm chiar dacă erau gropi. Marcajul are foarte puțină garanție, dar trebuia aplicat pentru ca oamenii să circule în siguranță. Nu știm cât durează licitația. De la pregătirea caietului de sarcini și până la terminarea licitației am avut cazuri când s-a rezolvat în patru, cinci luni și am avut cazuri când s-a rezolvat în doi ani. Contractul îl avem făcut, aproape pe tot tronsonul de drum avem banii pregătiți, dar depinde de această licitație. Eu nu pot să nu fac lucrările de întreținere periodică așteptând după această licitație. Drumul e cum e și trebuie să asigurăm siguranța circulației, pentru că altfel vine poliția și ne sancționează. Investiția nu se începe de mâine, ci după această licitație. Drumul de la Leț e licitat de mai mult de un an și încă nu avem câștigător. Atunci e mai bine să nu facem nimic pe drumul respectiv și să îl lăsăm în paragină încă un an jumătate sau cât de cât să trasăm o linie la mijloc, să vezi noaptea câte ceva?”, întreabă retoric managerul județului Covasna, Kovács Ödön.

Dacă nu se încep lucrările până în toamnă, DJ121A va fi plombat

Autoritățile județene iau în considerare și plombarea drumului, dacă procedura de licitație nu se va încheia până la toamnă, ne-a mai spus Kovács Ödön.

„Nu avem încotro. Dacă vedem că anul acesta nu putem demara proiectul de modernizare, la toamnă trebuie să plombăm măcar gropile cele mai mari”, a transmis managerul județului Covasna.

Proiect de modernizare în trei tronsoane, în valoare de 20 de milioane de leidrumuri Valea Mare (2)

Modernizarea drumului județean 121A, care va costa circa 20 de milioane de lei, se va face în trei tronsoane, ne-a explicat și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. Potrivit acestuia porțiunea dintre Valea Mare și Mănăstirea cu același nume este cea mai dificilă, pentru care încă se caută soluții.

„Până acum am întocmit un proiect de execuție cu care am participat la concursul de proiecte lansat de Ministerul Dezvoltării. În perioada decembrie anul trecut – ianuarie anul acesta am semnat contract de finanțare cu Ministerul de Resort, în jur de 20 de milioane de lei. Acum am întocmit caietul de sarcini și suntem în curs de a pune pe SEAP executarea lucrării, conform acestui caiet de sarcini. Este vorba despre trei tronsoane: primul tronson este de la Întorsura Buzăului spre Mănăstirea Valea Mare; al doilea tronson este de la Boroșneu Mare – Boroșneu Mic – Valea Mare – ieșirea din comună și al treilea tronson este la mijloc, între Valea Mare și Mănăstire. Aici încă se caută soluții viabile fiind un teren mlăștinos. Este un tronson mai mic, dar solicită soluții tehnice mai sofisticate”, ne-a declarat Tamás Sándor.

Drumurile stricate, impediment în dezvoltarea comunei Valea Mare

Drumul principal care traversează comuna Valea Mare a fost asfaltat în anul 2002, iar, potrivit primarului Gheorghe Avram, a fost o lucrare temeinică, pentru că doar în urmă cu câțiva ani au început să apară gropile. Acesta mai crede că dacă s-ar rezolva problema drumurilor stricate și inaccesibile, agroturismul ar înflori în comuna pe care o conduce, mai ales că aproape de localitatea Sărămaș, înspre zona Întorsurii Buzăului se află Mănăstirea Valea Mare, un adevărat punct de atracție din punct de vedere al turismului ecumenic. Dar tocmai acest drum este cel mai stricat și cel mai greu practicabil pentru că nu a văzut niciodată asfalt.

drumuri Valea Mare (4)Pentru noi e vital acest proiect de asfaltare. Mai ales partea către Întorsura. Până la Boroșneu, de bine, de rău, mai putem ocoli gropile, însă pe partea cealaltă e macadam cu gropi veritabile. Noi suntem legați de această zonă. Mai mult, Valea Mare e o comună mică. Agricultura merge cum merge, creșterea animalelor merge cât de cât, acum cu creșterea subvențiilor. La noi are loc să se dezvolte agroturismul. Dacă s-ar face drumul sunt convins că ne-am putea dezvolta pe această latură. Altfel, nu avem nicio șansă. Nimeni nu vine la noi pe drumurile ăstea”, spune Gheorghe Avram.

Vinovată de situația prezentată în acest material se face, se pare, și de această dată, ca de multe altele, tot legislația lacunară a României. În vreme ce aleșii noștri, atât pe plan local, dar mai ales cei din capitală, se ceartă și se contrazic pe teme irelevante, noi, pământenii de rând, primim, și de această dată, vopsea, în loc de asfalt.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.