ACTUALITATE 22 decembrie 2015

Alimentația cumpătată, cheia sărbătorilor fericite

de Mirela Cara Dragu | 640 vizualizări

Să fii român înseamnă printre altele ca de sărbători să pui mâncarea pe primul loc în ordinea activităților pe care le desfășori în zilele libere în care te bucuri alături de cei dragi. Mesele îmbelșugate și băutura peste măsură sunt „ingredientele” care creează voia bună și atmosfera de sărbătoare din familiile noastre. Fripturi, sarmale, caltaboș, tobă, cârnați, piftie, ciorbă, salată boeuf, cozonaci, plăcinte, prăjituri, toate trebuie să fie prezente pe masa de Crăciun pentru ca românul să simtă că sărbătorește. Acestea sunt obligatoriu însoțite de o vișinată sau o pălincă bună, de un vin roșu sau alb, după preferințe, și de bere sau alte asemenea băuturi alcoolice, menite să accentueze starea de bine.

Concentrați prea mult pe petrecere și sărbătoare, oamenii își ignoră sănătatea și ajung să facă excese care îi trimit, cum se spune în popor, de la bal direct la spital. Deși în fiecare an medicii trag semnale de alarmă cu privire la pericolul pe care îl presupun excesele alimentare de sărbători, oamenii continuă să mănânce în exces, mulți dintre ei sfârșind pe paturile de spital.

O recomandare la cumpătare face și medicul de familie Lucia Șereș, care precizează că excesele alimentare sunt cu atât mai dăunătoare, cu cât urmează unei perioade de post, în care organismul s-a obișnuit să consume alimente ușor digerabile. „Când vorbim de masa de Crăciun, consider că trebuie să începem de la post, care este foarte important nu numai pentru religie, ci și pentru organism. Organismul are din când în când nevoie să se curețe și postul e o ocazie foarte bună. În post, e bine ca oamenii să mănânce numai vegetale, să nu se umple de grăsimi, să mănânce multe fructe și vegetale. Acest gen de alimentație este foarte benefic mai ales în prag de iarnă când sunt o grămadă de viroze. Dar, după post, organismul nu poate fi chinuit pur și simplu, că asta se întâmplă de Crăciun. Tot ce am câștigat în zilele de post pierdem când ne apucăm și mâncăm în aceeași zi tot felul de mâncăruri tradiționale”, spune medicul.

Îndemn la cumpătare

Recomandările medicilor nu înseamnă o abținere de la bunătățile pregătite de Crăciun, ci un îndemn la cumpătare. Omul trebuie să aibă răbdare să guste din toate la intervale mai mari de timp, fără să amestece totul și fără să se expună la riscuri care îl costă sănătatea. „Este recomandat să nu amestecăm mâncărurile, să nu mâncăm de toate felurile, să nu mâncăm și felul întâi, și felul doi, și felul trei, și mai ales alcool. Grăsimile asociate cu alcoolul sunt foarte toxice și pot să facă pancreatită, pe lângă indigestie, care este cea mai ușoară formă de reacție la exces, pancreatita poate să meargă până la moarte. Se face pancreatită acută și se moare din mici și din friptură”, ne atrage atenția dr. Șereș.

Medicul pledează pentru evitarea consumului de alcool în exces, întrucât acesta este principalul factor de risc. „De aceea atragem atenția oamenilor, chiar dacă au ținut post, chiar dacă n-au ținut post, să mănânce cumpătat și să bea tot așa pentru că, chiar dacă nu mănâncă dar beau alcool, tot așa de rău este pentru organism”, ne învață medicul.

Aceasta nu interzice însă alcoolul la mesele de sărbători. Dimpotrivă, recomandă consumul unui pahar cu vin roșu după masă, care poate ajuta la digestie. „Un pahar de vin nu strică, dar să fie un pahar și nu același pahar umplut de mai multe ori. De obicei spunem că vinul roșu, un pahar, e chiar antioxidant și ajută și la digestie și nu face rău, dar dacă înainte am mai consumat și alcool tare, am mai consumat și bere apoi vinul, pe lângă cinci sarmale, atunci deja e rău”, precizează dr. Șereș.

În cazul în care, pornind de la premisa că nouă nu ni se poate întâmpla, mâncăm mai mult decât are nevoie organismul, forțându-l să înghită mâncăruri multe și grele, ajungem să avem probleme, este preferabil să luăm măsuri cât de repede cu putință. „Dacă totuși facem excese, trebuie să găsim o cale să ne dregem organismul chiar din ziua respectivă. Fie vomităm, fie luăm medicamente care ajută la digestie sau la bilă, dar oricum e mai bine să nu mănânci atâta decât să mai iei și medicamente și să te și chinui”, spune medicul.

Cât despre copii, părinții trebuie să știe că ei pot consuma preparatele de sărbători, dar păstrând din nou echilibrul. „Un copil sănătos la 6-7 ani poate să consume mâncăruri tradiționale, dar nu trebuie forțat pentru că un copil știe foarte bine cât îi trebuie și ce îi trebuie și nu trebuie neapărat să guste din toate ci numai un pic, dar în orice caz nu trebuie forțat”, ne mai spune medicul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.