ACTUALITATE 10 iunie 2013

Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor ia poziţie faţă de eutanasierea câinilor şi pisicilor din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 901 vizualizări

Decizia autorităţilor din Sfântu Gheorghe de a eutanasia toţi câinii şi pisicile fără stăpân de pe raza municipiului, ca urmare a introducerii carantinei antirabice, a stârnit reacţii de protest din partea mai multor iubitori de animale, precum şi a Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor din Braşov.

Conducerea Alianţei menţionează într-un comunicat de presă că eutanasierea animalelor care nu suferă de boli incurabile reprezintă infracţiune şi se sancţionează ca atare.

„Atragem atenţia asupra faptului ca Direcţia Sanitar-Veterinară (DSVSA) Covasna a dispus în mod ilegal eutanasierea tuturor animalelor carnivore fără stăpân găsite pe o rază de trei kilometri în jurul grădiniţei 'Albă ca Zăpada', precum şi capturarea prin tranchilizare de către Poliţia Locală Sfântu Gheorghe a acestora (...) Eutanasierea câinilor şi pisicilor care nu suferă de boli incurabile (nu prezintă semne clinice de rabie în acest caz) întruneşte caracteristicile infracţiunii de 'cruzime faţă de animale', respectiv 'omorâre a animalelor cu intenţie' (...) faptă interzisă de Legea 205/2004 privind protecţia animalelor, şi sancţionată cu închisoare între 6 luni şi 3 ani sau cu amendă penală”, se arată în comunicat.

Conducerea Alianţei consideră că cea mai potrivită măsură în acest caz ar fi izolarea şi ţinerea sub observaţie a animalelor şi eutanasierea lor doar dacă manifestă semne clinice de rabie. Reprezentantul Alianţei, Codruţ Feher, a declarat că în cursul zilei de luni va veni la Sfântu Gheorghe pentru a discuta cu autorităţile locale în încercarea de a stopa acest „masacru”.

Direcţia Sanitar-Veterinară Covasna a instituit carantină antirabică în municipiul Sfântu Gheorghe, după ce în urmă cu câteva zile în apropierea unei grădiniţe a fost identificată o vulpe turbată.

Şeful Direcţiei, dr. Sikó Barabási Sándor, a declarat că scopul carantinei este de a preveni extinderea bolii şi constă în aplicarea măsurilor profilactice prevăzute de lege, inclusiv prinderea şi eutanasierea tuturor animalelor fără stăpân din zona de focar, respectiv pe o rază de trei kilometri în jurul acestuia.

„Nu e vorba de un carnagiu, vă daţi seama că nu e dorinţa noastră să ucidem animalele, dar nu avem ce face. Aşa scrie şi în lege. Sunt un iubitor de animale, dar, pusă în balanţă, viaţa oamenilor e mai importantă decât a animalelor”, a spus Sikó Barabási Sándor, menţionând că animalele fără stăpâni vor fi prinse de Poliţia locală şi tranchilizate înainte de a fi suprimate, pentru a nu suferi prea mult.

Numărul cazurilor de rabie a crescut în judeţul Covasna, de la începutul acestui an fiind descoperite 13 cazuri la vulpi, un număr dublu faţă de cel înregistrat în ultimii doi ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
istvan, 13 iunie 2013
Opriti prin orice masura masacrarea la gramada a animalelor carnivore !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.