Albumul „Covasna, Voineşti: Istorie şi cultură românească în imagini”, apărut la Editura Eurocarpatica
Câteva zeci de fotografii adunate din colecţii particulare, ilustrative pentru trecutul comunităţii româneşti din zonă, au fost publicate în albumul 'Covasna, Voineşti: Istorie şi cultură românească în imagini', apărut recent la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, sub semnătura profesoarei Florentina Teacă.
Autoarea spunea că a dorit, în acest fel, să aducă un omagiu oamenilor care au trăit pe aceste meleaguri, care au ţinut vie această comunitate de români, dar şi să salveze de la dispariţie şi uitare aceste fotografii.
„Cine nu îşi cunoaşte istoria şi nu îşi respectă înaintaşii nu va şti să îşi construiască viitorul. (...) Suntem datori faţă de aceşti oameni să nu îi uităm şi să le cinstim memoria. (...) Acesta a fost punctul de plecare în misiunea pe care mi-am propus-o, de a realiza un album fotografic despre românii din Voineştii Covasnei, cu imagini despre timpuri trecute şi oameni care au fost. Un arc peste timp, ilustrând viaţa lor spirituală, tradiţiile şi obiceiurile, ocupaţiile, meşteşugurile, portul popular; un omagiu adus înaintaşilor noştri care au creat cultura tradiţională specifică locului. De asemenea, un alt motiv pentru care se impunea o astfel de acţiune îl constituie încercarea de a eluda dispariţia fizică a acestor fotografii vechi, salvarea lor până nu e prea târziu, şi, aş adăuga, cât încă mai avem bătrâni care să recunoască personajele din fotografii, spre a le feri de pericolul uitării”, mărturisea profesoara Florentina Teacă.
Mulţumindu-le celor care au contribuit cu fotografii de familie la realizarea acestui album, autoarea a lansat un apel către localnici de a veni la sediul Asociaţiei cultural-creştine 'Justinian Teculescu' din staţiunea Covasna pentru a completa istoria locului cu numele persoanelor pe care le recunosc în imagini.
Cele câteva zeci de fotografii din secolele XIX-lea şi XX-lea publicate în cele 90 de pagini sunt structurate în mai multe categorii - viaţă de familie, şcoală, port popular, militari, obiceiuri ale mocanilor din zonă şi Sântilia, cea mai importantă manifestare tradiţională a românilor din Voineşti-Covasna.
Prefectul judeţului, Marius Popica, originar din zona Covasnei, a declarat vineri că ideea acestui album a sensibilizat oamenii din zonă. „Importantă este semnificaţia acestui album care a sensibilizat tinerii, părinţii, pe toată lumea. Au început să caute în sertare, prin dulapuri ca să găsească poze vechi cu bunicii, străbunicii, cu părinţii lor. (...) Acest album e doar un prim pas, va urma a doua, a treia, câte ediţii va fi nevoie, cu completări despre fiecare om, despre poveştile din zonă, despre ce semnificaţie au aceste fotografii. Foarte multe familii se recunosc în acestea, încep să depene amintiri. Acest album a răscolit amintirile şi sufletul fiecărui voineştean şi acesta a fost scopul”, a declarat Marius Popica.
Dr. Ioan Lăcătuşu, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita şi coordonatorul Editurii Eurocarpatica, a declarat că acest album, elaborat de un „dascăl dăruit şi implicat în viaţa cetăţii” care a solicitat fotografii elevilor săi, este păstrătorul unor documente ilustrate deosebit de preţioase, reprezentând o importantă sursă de informaţii despre cultura şi civilizaţia tradiţională a zonei.
„Modul cum a fost realizat acest proiect merită toate aprecierile. (...) O fotografie vorbeşte mai mult decât zeci de pagini scrise. Este aici o lume în imagini, un secol de trăire şi viaţă românească prin ce a fost mai reprezentativ. Priveşti imaginile acelor oameni care au trăit în Covasna, de la vestimentaţie, la cele mai importante evenimente din vieţile lor, toate vorbesc despre ce a însemnat familia, folclorul, învăţământul, vorbesc despre o comunitate puternică, cu oameni căliţi, oameni care şi-au servit ţara şi ca militari, care şi-au crescut copiii în dragoste faţă de valorile tradiţionale româneşti, oameni apropiaţi de biserică, de şcoală, oameni frumoşi. (...) Aceste imagini vorbesc convingător tinerei generaţii că am fost şi cum am fost în curbura Arcului Carpaţilor. Aşteptăm ca iniţiativa să fie preluată şi de românii din Întorsura Buzăului şi alte localităţi din judeţ”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu.
Potrivit acestuia, la Editura Eurocarpatica au apărut până în prezent peste 130 de volume, politica editurii fiind aceea de a tipări cărţi despre românii din judeţele Covasna şi Harghita, indiferent de locul în care trăiesc autorii, precum şi lucrări ale unor intelectuali români din zonă, pe orice fel de tematică.
„Încercăm şi în acest fel să promovăm elita românească din zonă, să valorificăm în spaţiul public lucrări de licenţă, de masterat sau doctorat care pun în evidenţă cercetările colaboratorilor noştri, ai Centrului European de Studii Covasna-Harghita, ai Centrului Ecleziastic de Documentare 'Mitropolit Nicolae Colan' şi ai Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe. (...) Alături de ceea ce fac conaţionalii noştri maghiari prin patrimoniul specific realizat de înaintaşii lor, venim şi noi, românii, cu această parte a noastră care întregeşte, rotunjeşte un ţinut care a fost dintotdeauna multietnic şi pluriconfesional şi nu o enclavă etnică maghiară aşa cum se străduiesc unii să o prezinte”, a mai spus directorul Eurocarpatica.