ACTUALITATE 11 decembrie 2019

AJVPS Covasna: Aproape jumătate dintre urşii de pe fondurile de vânătoare nu au intrat în hibernare

de Agerpres | 1654 vizualizări

Aproape jumătate dintre urşii aflaţi pe fondurile de vânătoare ale Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Covasna nu au intrat în hibernare şi continuă să facă pagube materiale, afirmă conducerea asociaţiei.

„Urşii sunt încă afară, nu au plecat de pe fondurile noastre de vânătoare (...) Este plin de urşi şi la Brăduţ, şi la Şugaş, şi la Belin, şi la Vâlcele, peste tot e plin de urşi (...) Noi avem cam 100.000 de hectare de teren şi în toamnă am estimat că erau cam 280 de exemplare de urşi, iar aproape jumătate dintre aceştia nu s-au dus la hibernare”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul AJVPS Covasna, Laszlo Bela.

În opinia acestuia, schimbările comportamentale ale urşilor sunt influenţate şi de temperaturile relativ calde pentru această perioadă a anului.

„Au mai fost şi alţi ani fără zăpadă şi frig, dar urşii găseau de mâncare în pădure. Problema e că anul ăsta nu s-au făcut ghindă şi jir şi nu au ce să mănânce. Stau pe fondurile de vânătoare şi mănâncă porumbul pe care noi îl punem ca să hrănim mistreţii. Dacă mai rămâne un sfert din mâncare pentru mistreţi e mult (...) Avem pagube materiale de circa 600.000 de lei din cauza urşilor”, a mai spus acesta.

Conducerile Consiliilor Judeţene Covasna, Harghita, Mureş şi Braşov au anunţat, la sfârşitul lunii trecute, că vor adresa o petiţie Parlamentului European, prin care vor solicita sprijin pentru implementarea unor măsuri care să restabilească convieţuirea paşnică între oameni şi urşi.

Reprezentanţii celor patru judeţe au arătat, în cadrul unei conferinţe de presă, că urşii s-au înmulţit excesiv de mult în ultimii ani, creează mari pagube materiale şi pun în pericol integritatea oamenilor, iar pentru restabilirea echilibrului ar trebui „operaţionalizată” luarea deciziilor cu privire la intervenţiile de urgenţă, prin acordarea unei autonomii mai mari la nivel local.

În opinia şefilor acestor instituţii, în vederea restabilirii echilibrului trebuie instituită atât o cotă de vânătoare pentru a reduce numărul urşilor, cât şi o cotă de intervenţie, pentru a elimina urşii periculoşi, care provoacă pagube materiale şi pun în pericol integritatea oamenilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că demersul este susţinut şi de foarte mulţi primari, reprezentanţi ai asociaţiilor de vânătoare, fermierilor, composesoratelor, structurilor silvice etc. Petiţia, care va fi trimisă Parlamentului European, poate fi semnată de orice persoană interesată.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.