ACTUALITATE 25 august 2022

Aita Mare ar putea primi, prin PNI „Anghel Saligny”, peste 6 milioane de lei

de David Leonard Bularca | 499 vizualizări

Comuna Aita Mare are două proiecte care ar putea fi finanțate prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Primul se referă la extinderea rețelei de apă, iar altul la reamplasarea unui pod din localitate, care a fost construit în 1901, conform primarului Bihari Edömér. 

Peste 3,6 milioane de lei ar putea primi autoritățile locale pentru a implementa proiectul ce prevede „Extindere reţea de alimentare cu apă în comuna Aita Mare, sat Aita Mare, judeţul Covasna” și peste 2,6 milioane de lei pentru „Reamplasare suprastructura pod metalic existent, cu lungimea de 28,10 m pe infrastructuri noi, comuna Aita Mare, județul Covasna”. 

Despre primul proiect, cel prin care autoritățile vor să extindă rețeaua de apă, primarul, Bihari Edömér, ne-a spus că este importantă implementarea lui, mai ales în contextul secetei de anul acesta. 

„Este vorba și despre Aita Mare, și despre Aita Medie, fiindcă extinderea efectivă s-ar întâmpla la Aita Mare. Aici, în 2006, au făcut o rețea, printr-un program. Acolo, prioritatea era ca rețeaua să ajungă la minim 200 de metri de fiecare locuitor, cam așa. Sunt străzi unde nu este rețeaua de apă. Ar ajunge apa la Aita Mare cam la 120 de persoane. La Aita Medie avem o rețea care se alimentează din izvoare. Chiar dacă aducțiunea de la izvoare până în rezervor e de 7,9 kilometri, apa nu este de ajuns. Deci este foarte puțin ce intră în bazin. Proiectul prevede și extinderea rețelei către Aita Medie în cazuri cum este și acum, cu secetă. Acolo nu mai este apă, deci trebuie de undeva să colectăm apa. E inclus în proiect ca de la Aita Mare, de la stația de pompare, să fie o magistrală care leagă cele două bazine, să ajungă apa și la Aita Medie și să fie completat de aici”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Bihari Edömér. 

Cât despre al doilea proiect, edilul spune că este vorba despre un pod care are o însemnătate aparte pentru comunitatea din Aita Mare. 

„Este vorba despre un pod de fier construit în 1901, care este amplasat pe râul Aita Mare, de-a lungul Drumului Județean 131, care este în proprietatea Consiliului Județean. Am avut o rugăminte pentru Consiliul Județean ca, în cazul în care se casează și se face un pod nou, să nu fie aruncat la fier vechi, fiindcă este ceva mai mult pentru locuitorii din Aita Mare. Nu este monument istoric, dar are o valoare, ca a unui monument. Am dori să îl reamplasăm tot așa, pe pârâul Aita, puțin mai jos, lângă Biserica Reformată. Avem acolo și un parc înființat în 2012, și acolo am avea loc. Dar vom putea face asta numai când va fi schimbat podul de Consiliul Județean”, a explicat Bihari Edömér.

Primarul se declară mulțumit de banii pe care i-ar putea primi comuna pe care o conduce, dar spune că și-ar fi dorit să primească finanțare și pentru proiectul care făcea referire la rețeaua de canalizare. 

„Știți cum e, noi suntem foarte mulțumiți, dar întotdeauna se poate și mai bine, dar s-ar fi putut și mai rău. Noi am mai depus un proiect și pentru canalizare, dar fiindcă localitatea noastră nu are 2.000 de locuitori, suntem 1.600 și ceva, în total, în comună, nu am putut să depunem un proiect singuri și, pentru asta, alături de comuna Belin, în parteneriat, am depus și un proiect pentru canalizare. El nu a fost declarat eligibil. Aceste proiecte care s-au depus în parteneriate nu au câștigat. Ar fi fost foarte important pentru noi”, a punctat edilul. 

„Acum tot așteptăm ca pe aceste fonduri să se modifice ceva (n. red.: privind condiția numărului de locuitori). Am aflat de la domnul ministru că o să fie în toamnă, anul curent, pentru comune mici un fond pentru proiecte, la nivel național”, a mai adăugat Bihari Edömér.

La nivelul județului Covasna, Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei prin PNI „Anghel Saligny”. Depinde de fiecare autoritate locală în parte dacă, în final, va primi banii conform distribuirii, în funcție de documentațiile care vor fi depuse și de alți pași birocratici care trebuie urmați în continuare, până la semnarea contractelor, în această toamnă.

Sursa foto: primariaaitamare.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.