ACTUALITATE 22 ianuarie 2020

„Activitatea” firmei cu deșeuri din Araci, sub lupa autorităților

de Iulia Drăghici - Taraș | 2985 vizualizări

Firma nu ar mai avea de anul trecut autorizație de funcționare de la Primărie și a adunat amenzi de 57.500 de lei 

Autoritățile locale din Vâlcele spun că filmulețul apărut luni pe internet, despre adunătura de gunoaie din curtea unei firme de colectare a deșeurilor din Araci, este, pe de o parte, binevenit, în condițiile în care acțiunile lor de până acum, nu puține, au fost cam fără rezultat. Pe de altă parte, specialiștii în salubritate din județ spun că, deși imaginile sunt dezolante, problemele de mediu din România sunt mult mai grave decât ceea ce se vede la ieșirea din Araci. 

Cât vezi cu ochii, la ieșirea din Araci către Bod, munți de gunoaie stau sub cerul liber. Se pot zări de la bucăți de plastic, la pungi, cartoane, doze de bere, textile și altele. Haosul, în jurul căruia s-au adunat și câini ai străzii, ar trebui să fie de fapt o firmă care se ocupă de colectare și reciclare a deșeurilor. 

Autoritățile locale din Vâlcele spun că „depozitul” din satul Araci din Vâlcele a intrat de mai multe ori în atenția lor, înainte de știrile apărute în mass-media zilele trecute și chiar în urmă cu un an. În prezent, firma nu are aviz de funcționare din partea Primăriei, a spus marți, într-o conferință de presă organizată la Araci, viceprimarul Nicolaie Cucu. Totodată, în evidențele ITM, societatea care se ocupă în acte de colectarea deșeurilor nepericuloase, ar avea la ora actuală doar doi angajați, printre care administratorul și un consilier, deci, oficial nimeni cine să le sorteze. 

În film se relatează că sunt adunate gunoaie și instituțiile statului, respectiv unde ne încadrăm și noi, Primăria, nu au luat măsuri, fapt care pe mine m-a deranjat”, a spus viceprimarul Nicolaie Cucu, punctând că localitatea pe care o reprezintă are contracte de salubritate, plătește taxe în acest sens și respectă mediul înconjurător. 

Acesta a spus de asemenea și că problema vizavi de această firmă care colectează deșeuri s-a ridicat de mai multe ori în Consiliul Local Vâlcele, ba chiar s-au făcut adrese către autoritățile competente. 

La înființarea firmei, noi nu am fost întrebați, ca Primărie, dacă vrem, dacă ne place ca la intrare în comună să existe așa ceva, pentru că legislația nu îi cere. (...) Nu avem ce să îi facem, proprietatea este privată. (...) Nu zic că  ( n.red. această afacere cu deșeuri) e un lucru rău, dar trebuie făcut cu simț de răspundere și să arate a firmă cu containere, platformă betonată, igienă”, a mai spus Nicolaie Cucu. 

Tot în documentele prezentate de viceprimar marți se arată că firma respectivă a primit amenzi de 57.500 de lei de la Garda de Mediu, în controalele realizate în 2018 și 2019. 

Viceprimarul a ținut să puncteze și că autorității locale i s-a comunicat luni faptul că „stocul” respectiv de deșeuri, nu firma, doar stocul, a fost vândut către o firmă colectoare din Brașov, care ar urma să vină și să preia gunoaiele adunate. Nu s-a putut verifica însă veridicitatea acestei informații, deoarece afirmația este cuprinsă într-o fotografie care arată un contract scris de mână, nesemnat, neînregistrat. 

În ceea ce privește administrarea acestei firme, dar și a altora în care în acte figurează același patron, un tânăr din Vâlcele, viceprimarul a spus că nu o dată, acesta a venit la primărie însoțit de fostul deputat Octavian Goga. Totuși, numele politicianului nu apare în niciun document al firmei, iar răspunderea pentru tot se răsfrânge asupra tânărului.  Mai mult, fostul parlamentar a negat în fața presei că ar avea vreo legătură cu firma Deșeuri R SRL, chiar dacă nu sunt puține legăturile de familie care ar duce către acesta. 

De precizat este și că pe același teren, în cartea funciară ar arăta că funcționează patru firme, trei cu același patron ca Deșeuri R SRL. 

Între timp, Garda de Mediu continuă noua anchetă începută. Viceprimarul a spus că la aceștia este, de fapt, soluția, în condițiile în care amenzile pe care le poate da primăria sunt nesemnificative și probabil nu vor avea niciun efect. 

Singura soluție este sistarea activității, pentru că se încalcă 90% dintre cerințele din autorizația de mediu. El are dreptul de colectare și prelucrare, nu de depozitare a deșeurilor. Ori, la ora actuală, nemaiavând forță de muncă, acolo este doar depozit de deșeuri. Firma ar trebui închisă, în baza dispoziției Gărzii de Mediu transmisă Agenției de Mediu de sistare a activității până la remediere, iar dacă în termen de 60 de zile nu respectă, atunci să se închidă”, a spus viceprimarul. 

Situația nu reflectă realitatea din județ, spun specialiștii în salubritate 

Cazul a ajuns și în atenția Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor (ADI SIMD) în județul Covasna. 

Contactat de Observatorul de Covasna, președintele acesteia, Ambrus József, spune că este nedrept ca întreaga muncă de până acum a salubriștilor din județ să fie ignorată și ponegrită pe fondul unui caz aflat încă în cercetare și că nu trebuie să încapă îndoială că județul Covasna este model de urmat în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. 

Totodată, Ambrus József a spus și că mai mult ca sigur deșeurile din acest depozit ar fi aduse din alte județe aici, nu din Covasna. 

Acolo nu e o groapă de gunoi, ci este o firmă care are autorizație de mediu pentru a presta serviciul de selectare a deșeurilor reciclabile. (...) Problema apare atunci când vine vorba despre deșeul menajer. Ceea ce este absolut interzis pentru firma respectivă. (...) Dacă, în schimb, se respectă ce scrie în autorizația de mediu, atunci toată lumea poate să vorbească ce vrea. Din punctul meu de vedere, nu cred că treaba stă așa. Acolo cred că sunt niște probleme destul de grave de stocare a deșeurilor, înainte de a intra în sortare și după sortare. Mingea este la autoritățile de specialitate”, a explicat președintele ADI SIMD Covasna. 

Tot acesta a spus în repetate rânduri că în județul Covasna, la ora actuală, nu mai există gropi de gunoi. 

Dacă cineva s-a uitat pe acel film are impresia că în județul Covasna există  groapă de gunoi. Nu este, pentru Dumnezeu! Este oficial o platformă, se duce acolo deșeu reciclabil. (...) Dacă se respectă sau nu legea, autoritățile de specialitate trebuie să spună. (...) În județul Covasna nu mai există nicio groapă de gunoi neautorizată. (...) E o aberație să spui că în județul Covasna în comuna Vâlcele există depozit ilegal. Că există o firmă autorizată, care se pare nu respectă autorizația de mediu, asta e cu totul altceva. (...) Dar pe lângă problemele de mediu pe care le are România, județul Covasna este un model de urmat, iar asta este un fâs. Dar la care bineînțeles trebuie să fim atenți”, a concluzionat Ambrus József. 

Cazul firmei de colectare de la Vâlcele a reintrat în atenția internauților și a autorităților covăsnene după ce Asociația pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM) din Brașov a publicat, duminică seara, 19 ianuarie a.c., pe YouTube un film de două minute și jumătate, care arată parcă scene ale unui dezastru ecologic. Imaginile, filmate cu drona, care dezvăluie o groapă de gunoi în toată regula, nu au rămas neobservate. Autoritățile au spus că s-au autosesizat și au început anchete. Aceeași firmă a fost în atenția opiniei publice și în urmă cu aproape un an, când, din cauza unui vânt puternic, deșeurile au ajuns în tot satul. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.