Activiștii de mediu nu cred în Certificatul PEFC obținut de Schweighofer
În urma informațiilor transmise către presă de compania Holzindustrie Schweighofer (HS), care informa că a obținut certificarea PEFC prin care se oferă garanția faptului că lemnul folosit pentru prelucrare în fabricile concernului este obținut exclusiv pe căi legale, Asociația Neuer Weg din Făgăraș și-a făcut public punctul de vedere cu privire la acest certificat, pe care îl consideră de „mâna a treia”.
Unul dintre argumentele prin care reprezentanţii Neuer Weg își susțin afirmațiile este acela că România nu deține păduri certificate de ONG-ul internațional PEFC, ceea ce – spun ei – poate fi verificat chiar pe harta oficială disponibilă pe site-ul organizației. „Certificatul PEFC CoC este un fel de certificare „light”, „de mâna a treia” și deci nu înseamnă nimic substanțial pentru deținător. Certificatul se emite de o firmă acreditată, nu direct de către PEFC. PEFC CoC înseamnă că cel care a obținut certificarea respectă standardul minim în gestiunea pădurilor”, afirmă reprezentantul Asociaţiei Neuer Weg, Hans Hedrich, în opinia căruia prin această certificare Holzindustrie Schweighofer respectă legile și un minimum de bune practici în domeniu. „Nu considerăm însă că simpla respectare a legilor este un motiv de mândrie – cel puțin nu pentru persoane fizice și juridice pentru care respectarea legii este un lucru de la sine înțeles”, a adăugat Hedrich.
Reprezentantul ecologiștilor subliniază totodată că Institutul de Cercetări Silvice Holzforschung Austria (HA), care a efectuat controale și i-a conferit certificatul companiei Schweighofer, a avut relații contractuale cu aceasta în anul 2010 când a efectuat verificarea unor echipamente electronice de măsurare a lemnului rotund în fabrica de la Sebeș, ceea ce îi determină pe activiștii de mediu să se considere îndreptățiți să pună sub semnul întrebării corectitudinea obținerii certificatului în discuție. „Se pare că dl. Schweighofer a speculat și în acest caz lipsa de informare a publicului, manipulându-l în maniera-i bine cunoscută încă de la izbucnirea scandalului în jurul firmei HS, în 26 aprilie 2015. Dovada lipsei de independență a firmei Holzforschung Austria o constituie faptul că respectiva societate s-a aflat în trecut în relații contractuale comerciale cu HS (comanda 723/2010/2). Prin aceasta, HA se găseşte într-un conflict de interese evident, motiv pentru care avem serioase rezerve privind obiectivitatea și corectitudinea verificărilor HA la firma HS. De aceea, până și asupra reconfirmării certificatului PEFC CoC planează suspiciunea corupției și a traficului de influență, ca asupra întregii activități HS în România”, a mai spus Hans Hedrich.
Activiștii de mediu, care au dat în judecată mai multe instituții responsabile de emiterea de autorizații de funcționare pentru fabrica de la Reci a companiei Holzindustrie Schweighofer, sunt hotărâți să își continue demersurile începute în vederea stopării tăierilor abuzive ale pădurilor. Astfel, ei au lansat recent și o petiție online, denumită „Petiția internațională împotriva aprobării abatorului de păduri al Schweighofer de la Reci”. Aceasta se adresează Ministerului Mediului din România și a obținut până în prezent aproximativ 49.000 de semnături, informează Asociația Neuer Weg din Făgăraș.
De asemenea, în privința certificatului PECP obținut de Schweighofer, urmează ca ei să facă o serie de investigații în vederea confirmării sau infirmării unor informații care le-au fost transmise din Germania cu privire la faptul că ONG-ul internațional PEFC refuză să facă publice documentele în baza cărora au eliberat certificatul pentru HS, motivul fiind acela că statutul organizației nu permite acest lucru. „Din surse credibile din Germania, am luat cunoștință de refuzul PEFC de a face publice documentele în baza cărora s-a reconfirmat certificarea pentru HS. Lipsa de transparență este de regulă un indiciu pentru corupție. De aceea apelăm la HA și HS să dea dovada de transparență și să facă publice documentele în cauză”, a încheiat Hans Hedrich.