ACTUALITATE 23 aprilie 2013

Absolvenții, o prioritate pentru AJOFM Covasna

de Monica Vrânceanu | 580 vizualizări

Cresc riscurile de muncă la negru și migrație ilegală

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a semnat de curând contractul de performanță managerială pe 2013 cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin Ministerul Muncii.

Potrivit lui Kelemen, contractul aduce ca noutate urmărirea și atingerea unor măsuri pentru facilitarea inserției tinerilor pe piața muncii – nu neapărat doar pentru absolvenți ci inclusiv pentru viitorii absolvenți. În consecință, AJOFM va merge către școlile din județ, unde va oferi informații despre locurile de muncă, dar și despre intrarea în evidență la Agenție, ajutorul de șomaj pentru absolvenți, munca la negru și migrația ilegală.

„Va trebui să îi identificăm inclusiv pe acei tineri aflați în dificultate – tineri ce provin din familii dezorganizate, cu probleme sociale, fără locuințe sau condiții de învățat, precum și tinerii care vor ieși din centrele de plasament deoarece vor finaliza studiile”, a explicat Kelemen, subliniind că pentru toți acești tineri pe 27 septembrie se va organiza la Sfântu Gheorghe Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți. Până atunci însă, vor mai avea loc și alte Burse – pentru tinerii ieșiți din sistemul de protecție a copilului (în luna iulie) sau pentru romi.

În ceea ce privește situațiile dificile cu care se confruntă absolvenții atunci când vine vorba de piața forței de muncă, Kelemen a explicat că una din cele mai des întâlnite e perioada de probă de lucru, care de cele mai multe ori merge mână-n mână cu munca la negru.

„E o situație des-întâlnită, în care angajatorul nu întocmește documentele legale spunând că e vorba de Probă de lucru, de multe ori și ca să nu piardă tânărul ajutorul de șomaj. Absolvenții la rândul lor nu prea cunosc legislația și nu știu că dacă sunt descoperiți sunt amendabili ca și angajatorii și își pierd dreptul la șomaj”, a spus Kelemen Tibor.

Directorul AJOFM a arătat că în județul nostru sunt multe cazuri de migrare ilegală pe piața muncii: șomeri indemnizați care locuiesc în Covasna și merg să lucreze în Brașov, fără contracte, pe considerentul că oricum nu se va afla. În plus, situația tinde să ia amploare acum, când apar muncile sezoniere, fie pe litoral, fie în străinătate. Kelemen Tibor a atras atenția că toate aceste cazuri cad sub incidența legii și atrag după sine amenzi și pierderea ajutorului de șomaj, deci ar fi mai bine ca cei care sunt tentați de un venit suplimentar pe lângă șomaj să se gândească de două ori înainte de a o face.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.