ACTUALITATE 20 februarie 2013

Abatoarele din județ au comercializat carne de cal doar pe piața internă

de Monica Vrânceanu | 369 vizualizări

Controalele DSVSA Covasna nu au identificat nereguli

abator

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a derulat un control la cele două abatoare din județ care au autorizație pentru sacrificarea cabalinelor și nu au fost identificate nereguli. Controlul, care s-a derulat pe parcursul a câteva zile începând de săptămâna trecută, a relevat faptul că cele două abatoare au comercializat carne și produse din carne de cal doar pe piața internă.

Două dintre cele patru abatoare autorizate din județul nostru se ocupă inclusiv de sacrificarea cabalinelor, iar potrivit DSVSA acestea sunt Abatorul Casalco din Sfântu Gheorghe și Abatorul Toro Impex din Lemnia. Șeful DSVSA, Sikó Barabási Sándor, a declarat că în urma controlului a reieșit faptul că cele două abatoare au sacrificat cabalinele având autorizații și au comercializat carne și produse din carne de cal, mai exact salam și cârnați.

„Cele două abatoare au lucrat legal, produsele ce conțin carne de cal având acest lucru specificat pe etichete. Este vorba despre Salamul Derby produs de Casalco – un salam cu tradiție pentru cunoscători – și Salamul Paprika și Cârnații Montana, produși de Toro Impex. Sunt produse de calitate, pe eticheta cărora scrie clar conținutul de carne de cal”, a declarat Sikó, precizând că nu crede că scandalul internațional al cărnii de cal va afecta abatoarele covăsnene.

În ceea ce privește carnea de cal, Sikó Barabási Sándor a precizat că aceasta este foarte sănătoasă și asemănătoare cărnii de vânat la gust. Mai mult, Sikó a spus că nici nu se compară cu carnea de porc, în condițiile în care acest animal mănâncă aproape orice, în vreme ce calul este un animal foarte curat, care nici apa nu o bea dacă nu e limpede.

Potrivit lui Sikó, produsele covăsnene au fost distribuite în principal prin rețelele proprii ale celor două abatoare. Din datele DSVSA reiese că în 2012 Abatorul Casalco a sacrificat nouă cabaline, în vreme ce Abatorul Toro Impex a sacrificat 59 de cabaline; în acest an au fost sacrificați, până în prezent, alți nouă cai, toți de către Abatorul Toro Impex.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.