ACTUALITATE 9 februarie 2010

A trecut! PCM şi-a dat acordul pentru mutarea Centrului de Transfuzii în clădirea unei grădiniţe

de Covasna Media | 594 vizualizări
Consilierii locali au aprobat ieri cu 15 voturi pentru şi niciunul împotrivă mutarea Centrului de Transfuzii Sanguine din Casa Bene în clădirea Grădiniţei cu program normal nr. 4 09feb2010-clAnalizelor, dezbaterilor, contrelor, nervilor şi discuţiilor interminabile care ţin de câteva luni pe tema mutării Centrului de Transfuzii din actualul sediu - Casa Bene în clădirea Grădiniţei cu program normal nr. 4, le-au urmat, ieri, încă două ore de certuri, în Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe. Discuţiile în contradictoriu şi explicaţiile - purtate pe diverse tonuri între consilierii UDMR şi cei ai

Consilierii locali au aprobat ieri cu 15 voturi pentru şi niciunul împotrivă mutarea Centrului de Transfuzii Sanguine din Casa Bene în clădirea Grădiniţei cu program normal nr. 4

09feb2010-clAnalizelor, dezbaterilor, contrelor, nervilor şi discuţiilor interminabile care ţin de câteva luni pe tema mutării Centrului de Transfuzii din actualul sediu - Casa Bene în clădirea Grădiniţei cu program normal nr. 4, le-au urmat, ieri, încă două ore de certuri, în Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe.

Discuţiile în contradictoriu şi explicaţiile - purtate pe diverse tonuri între consilierii UDMR şi cei ai Alianţei Româneşti, pe de o parte, şi consilierii PCM, pe de alta, au relevat că aceştia din urmă, după ce au blocat trecerea proiectului prin care se făcea mutarea Centrului, nu au avut de fapt prea multe argumente în acest sens. Singurele obiecţii ridicate de cei din PCM s-au referit la faptul că aceştia nu erau lămuriţi, în totalitate, în legătură cu spaţiile pe care copiii de la Grădiniţa nr. 4 aveau să le primească la Grădiniţia Csipike.

Încă două ore de discuţii

Consilierul PCM, viceprimarul demis Balint Iosif, a cerut ca în proiectul de hotărâre să fie cuprinse anumite modificări referitoare la spaţiul asigurat copiilor care se vor muta de la Grădiniţa cu Program normal nr. 4 la Grădiniţa Csipike. În cele din urmă, după două ore de discuţii şi o pauză de cinci minute, proiectul a fost adoptat cu 15 voturi pentru, zero împotrivă şi o abţinere.

Astfel, proiectul adoptat de Consiliul Local, după cinci şedinţe în care adoptarea a fost imposibilă ca urmare a votului negativ al PCM, prevede că se trece, din domeniul public al municipiului şi din administrarea CL, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea Ministerului Sănătăţii prin Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C.T. Nicolau”- Centrul de Transfuzie Sanguină Sfântu-Gheorghe, clădirea Grădiniţei şi terenul acesteia, care însumează 1450 mp.

Grupele Grădiniţei vor fi arondate la Grădiniţa Csipike şi vor funcţiona în imobilul situat pe str. Bánki Donáth. La cererea consilierului PCM Balint Iosif, copiilor care se vor muta la Grădiniţia Csipike li se vor asigura cel puţin 3 săli de clase iar curtea „se va mări cel puţin corespunzător cu numărul copiilor”.

Rezerva Naţională de Sânge - un proiect pentru Sfântu Gheorghe

Directorul Centrului de Transfuzii, Andi Rosin, a luat parte la şedinţa CL, explicându-le consilierilor importanţa dotării Centrului cu o clădire corespunzătoare şi, totodată, importanţa reabilitării Casei Bene, monument istoric în care funcţionează în prezent Centrul. Andi Rosin a atras atenţia asupra faptului că actuala clădire în care funcţionează Centrul se află într­-o stare avansată de degradare. Reparaţiile, făcute de către Centru, costă şi de patru ori mai mult, fiind vorba despre un monument istoric, în vreme ce nici spaţiul propriu-zis nu este unul adecvat activităţii de colectare a sângelui. Directorul Centrului a mai subliniat că actualul sediu ar fi trebuit părăsit de doi ani din cauza degradării în care se află.

Actualul sediu al Centrului are o suprafaţă de 180 de mp, nefiind compartimentat coresponzător, iar clădirea Grădiniţei nr. 4 ar oferi un spaţiu mult mai mare, care ar putea fi amenajat la standardele dorite. Potrivit lui Rosin, la Sfântu Gheorghe ar putea fi înfiinţată Rezerva Naţională de Sânge a României, care presupune un stoc-tampon de aproximativ 10.000 de pungi de sânge perfect analizate, disponibile oricând pentru anumite evenimente - pornind de la un cutremur şi ajungând la un transplant de ficat, caz în care se folosesc 40 de pungi de sânge identic.

România nu are rezervă de sânge

Andi Rosin a atras atenţia că, în prezent, România nu are o rezervă de sânge, orice tragedie putându-ne prinde absolut nepregătiţi din acest punct de vedere. Rezerva de sânge presupune anume condiţii, sângele în acest sens trebuind ţinut în azot lichid, la minus 190 de grade, cu un termen de valabilitate de 12 ani. Aprobarea proiectului prin care Centrul primeşte clădirea Grădiniţei permite conducerii Centrului să ceară finanţare europeană pentru dotări şi să facă demersurile necesare înfiinţării Rezervei la Sfântu Gheorghe.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.