ACTUALITATE 7 februarie 2011

A fost ridicat acoperişul Bisericii din Întorsura

de Andreea Dabija Kelemen | 717 vizualizări
Cu toate că temperaturile întorsurene sunt extrem de scăzute, lucrările de reconstruire a lăcaşului decurg bine la peste o lună de la nefericitul eveniment - incendiul de la Biserica Sfântul Gheorghe din Întorsura Buzăului. Opt meşteri lucrează zilnic câte 10 ore la refacerea sfintei biserici. La schela turlei s-a lucrat cel mai mult, aproape două săptămnâni. Ţigla este pusă pe biserică în proporţie de 75%, iar folia

Cu toate că temperaturile întorsurene sunt extrem de scăzute, lucrările de reconstruire a lăcaşului decurg bine la peste o lună de la nefericitul eveniment - incendiul de la Biserica Sfântul Gheorghe din Întorsura Buzăului.

Opt meşteri lucrează zilnic câte 10 ore la refacerea sfintei biserici. La schela turlei s-a lucrat cel mai mult, aproape două săptămnâni. Ţigla este pusă pe biserică în proporţie de 75%, iar folia de protecţie este pe toată suprafaţa necesară. La structura de rezistenţă a acoperişului şi la podul bisericii muncitorii au lucrat 10 zile.

„Am întâmpinat greutăţi datorită gerului, a trebuit să aşteptăm o săptămână să se mai încălzească timpul, chiar şi aşa am lucrat la temperaturi de minus 22 grade Celsius. În ceea ce priveşte structura de rezistenţă a acoperişului şi podul, am lucrat relativ repede, în 10 zile le-am făcut. Ne bucurăm că am putut salva structura veche deasupra altarului, am tratat chimic lemnul, pentru o bună rezistenţă în timp”, a spus meşterul Ion Boricean.

Reconstruirea se face respectând stilul şi arhitectura veche. Meşterii preconizează că cel mai mult vor dura lucrările de tencuire, acestea vor fi făcute în funcţie de vreme.

Slujbe la demisolul Bisericii noi

Pentru ca slujbele să fie ţinute în biserica nouă, la demisolul acesteia a fost amenajat un altar şi s-au creat condiţii prielnice printr-o centrală care încălzeşte încăperea, soba necesară fiind donată de Primăria Întorsura Buzăului. De asemenea, Primăria a donat materialul lemnos şi ţigla necesare reconstruirii acoperişului sfântului lăcaş. Sufletişti fiind, mulţi credincioşi au întins o mână de ajutor, donând din puţinul lor. Toţi banii donaţi sunt contabilizaţi într-o carte de aur a refacerii bisericii vechi. Epitropul ei, Nicolae Timar, se ocupă cu acest aspect, iar toţi donatorii primesc acte de donaţie cu număr de înregistrare.

Biserica din Întorsura Buzăului deţine cărţi foarte vechi scrise în chirilică

Biserica din Întorsura Buzăului ce poartă hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe a fost construită din piatră şi cărămidă între anii 1836-1848. Lăcaşul de cult, printre cele mai importante biserici ortodoxe din judeţ, este propus pentru intrarea în patrimoniu naţional.

Biserica deţine cărţi vechi incluse în patrimoniu naţional, cum ar fi „Mineiul pe luna octombrie din anul 1776”. Pe lângă acestea biserica deţine şi alte valoroase cărţi: diferite minee din 1804-1805, registre din 1813, 1826, cărţi din anul 1842 până în 1900, şi carte de medicină Makrobiotika din 1844.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.