ACTUALITATE 23 ianuarie 2014

A crescut numărul căsătoriilor şi al naşterilor!

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 608 vizualizări

Numărul căsătoriilor în Sfântu Gheorghe a crescut anul trecut la 325, de la 260 în 2012

2013 a fost primul an din ultima perioadă în care mulţi covăsneni au ales să se căsătorească și să aducă pe lume copii

Într-o lume veșnic aflată în alertă și în care relațiile interumane sunt tot mai condiționate de starea financiară, bilanțul fiecărui an arată că oamenii devin mai prudenți atunci când vine vorba despre căsătorie și conceperea copiilor. Pe de altă parte, aceeași lume nebună a „liberalizat” în ultimii ani piața divorțurilor, iar valorile tradiționale ale familiei au început să pălească în fața dorințelor proprii ale individului. Ne este tot mai ușor să renunțăm la o căsnicie, în vreme ce asumarea nașterii unui copil presupune mult mai multe condiții, în primul rând legate de stabilitatea economică și emoțională a celor implicați. Tocmai aceste aspecte au făcut ca, în ultimii ani, numărul divorțurilor să crească, în vreme ce cel al căsătoriilor a scăzut, odată cu cel al nașterii. Situația pare însă să se fi echilibrat în 2013, acesta fiind primul an din ultima perioadă în care mulţi covăsneni au ales să se căsătorească și să aducă pe lume copii.

500 de lei – cununia civilă „în deplasare”

Potrivit datelor de la Biroul de Stare Civilă al Primăriei Sfântu Gheorghe, dacă în 2012 am avut doar 260 de căsătorii, în 2013 numărul acestora a crescut la 325. Cu peste 1.000 de nașteri în 2012, numărul s-a păstrat constant anul trecut, când au fost înregistrați 1.088 de nou-născuți. Doar 11 cupluri au ales în 2013 să divorțeze la Primărie – față de 17 în 2012, în vreme ce 755 de persoane au decedat.

Pentru acest an, însă, municipalitatea are o veste bună pentru cei care au de gând să se căsătorească și aleg să o facă în stil unic: contra sumei de 500 de lei, ofițerul Stării civile se poate deplasa oriunde în oraș pentru a oficia căsătoria. Astfel, cuplurile pot alege să cheme ofițerul acasă, în aer liber, la restaurant, ori chiar la biserică, acolo unde cultele o permit – căci în cazul Bisericii Ortodoxe Române, aceasta a interzis anul trecut căsătoriile în aer liber, astfel că nu ar fi posibilă o cununie civilă și una religioasă oficiate deodată în Parcul Central, de exemplu.

La Târgu Secuiesc a crescut numărul nașterilor

În anul 2013 numărul copiilor născuți la Târgu Secuiesc a crescut cu aproape 50. Dacă în 2012 în orașul breslelor au văzut lumina zilei 502 de nou născuți, în 2013 acest număr a crescut la 553. Cifra este destul de mare, ceea ce se explică și prin faptul că multe femei din judeţ, şi nu numai, aleg să nască la Târgu Secuiesc, iar acești copii ajung în evidențele de la Starea civilă din acest oraș. În 2013 la Târgu Secuiesc s-au oficiat 96 de căsătorii, cu 5 mai puțin decât anul precedent. În ceea ce privește decesele, cifrele sunt constante – în 2013 au fost emise 234 de certificate de deces, pe când în 2012, 239.

Situație pozitivă și la Baraolt

În orașul Baraolt bilanțul este unul cât se poate de bun. A crescut numărul nașterilor, la fel și cel al căsătoriilor, iar cel al deceselor a scăzut. De altfel în acest oraș nașterile au o tendință de creștere din 2011, când s-au născut 98 de copii, față de 67 în anul precedent. În 2012 creșterea a continuat, atunci 121 de prunci au venit pe lume, iar anul trecut numărul a crescut la 143. Tendința este asemănătoare și în cazul căsătoriilor. Dacă în 2011 și 2012 au spus „da” 29 de cupluri, anul trecut acest număr a fost de 44. La oficiul Stării civile din cadrul Primăriei Baraolt au fost emise anul trecut 94 de certificate de deces, cu 6 mai puține decât în 2012. Anul trecut niciun cuplu nu s-a prezentat la primărie pentru a divorța pe cale amiabilă.

Bilanț mai puțin bun la Covasna, pozitiv la Întorsura

La Covasna situația nu e pozitivă, aici numărul deceselor a fost anul trecut mai mare decât cel al nașterilor, ba mai mult, la capitolul nașteri anul trecut s-a înregistrat o scădere considerabilă. Dacă în 2011 în Covasna au venit pe lume 250 de copii, în 2012 197 de copii, acest număr a scăzut la doar 56 anul trecut. Numărul deceselor a fost aproape dublu, 95 (față de 117 în 2012). A crescut însă numărul căsătoriilor, de la 45 de cupluri căsătorite în 2012 la 51 în 2013. Anul trecut 4 cupluri au cerut divorțul la Primăria Covasna.

La Întorsura Buzăului au fost înregistrați 47 de nou-născuți în 2013, cam tot atâția ca și în anul precedent, în vreme ce numărul căsătoriilor a ajuns la 34. Au decedat 72 de persoane și nimeni nu a ales să divorțeze la Primărie; în schimb, autoritățile locale spun că li s-au raportat 6 divorțuri la notar, însă acesta nu e neapărat numărul exact al divorțurilor făcute de întorsureni la notar, căci puteau alege și un notar din alt județ, dacă unul dintre soți avea domiciliul altundeva. Potrivit reprezentanților Biroului de Stare Civilă de la Întorsura însă, numărul nașterilor și al căsătoriilor se menține constant în ultimii ani, nefiind, ce-i drept, foarte ridicat: asta poate și pentru că mulți dintre întorsurenii tineri sunt plecați la muncă în străinătate și dacă pentru căsătorie mai vin acasă, când vine vorba despre copiii lor nou-născuți preferă să-i înregistreze în altă țară.

În ceea ce privește divorțurile, se pare că metoda despărțirii la primărie sau la notar nu e agreată de toată lumea, cele mai multe cupluri alegând să divorțeze în fața instanţelor – mai ales că legea îi obligă, dacă au și copii minori. Ca un amănunt picant, dacă în anii trecuți femeile erau cele care înaintau cele mai multe cereri de divorțuri, în ultimii doi ani au început să apară tot mai mulți bărbați care solicită divorțul; cele mai răspândite motive de divorț sunt infidelitatea și violența în familie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.