ACTUALITATE 31 ianuarie 2023

Întorsura Buzăului are CityOn, dar cetățenii rămân în „off”

de Iulia Drăghici - Taraș | 645 vizualizări

Nici 200 de conturi nu au fost înregistrate în platforma online a orașului, deși e disponibilă de aproape doi ani 

Autoritățile din Întorsura Buzăului fac apel la cetățenii localității să se înregistreze pe platforma online a orașului, CityOn, și să o folosească, pentru că le aduce o mulțime de avantaje. Site-ul face posibilă, printre altele, vizualizarea patrimoniului din Registrul Agricol și de la Biroul Impozite și Taxe și, implicit, plata impozitelor și taxelor, a amenzilor sau chiar a chiriilor. Dar din 2021, de când a fost lansată, și până în prezent au fost înregistrate doar 186 de conturi, cu toate că platforma este disponibilă gratuit și poate fi accesată și de pe mobil. 

Nevoia de popularizare și promovare a serviciului a fost expusă recent în plenul ședinței de Consiliu Local de joi, 26 ianuarie, când s-a votat și bugetul local. Acesta cuprinde o sumă de 68.000 de lei desemnată pentru servicii de poștă și telecomunicații. O parte din acești bani ar putea fi scutiți dacă cetățenii și-ar face conturi pe platforma CityOn, a spus primarul Raul Urdă. 

Avem acest serviciu, City On, care nu se folosește cum am vrea noi. Tot încercăm să promovăm, dar este greu. În momentul în care cineva își face cont în acest program, putem face comunicarea în format electronic. Atunci nu mai cheltuim 68.000 de lei la poștă. Trebuie să încercăm să promovăm către cetățeni că avem acest serviciu online, că, dacă răspundem prin e-mail, nu mai trebuie să cheltuim bani pentru fiecare înștiințare. Durează trei minute să îți plătești impozitul, ai acolo scurt istoric, tot patrimoniul”, a spus edilul. 

Ghișeul.ro este încorporat în platforma întorsurenilor 

Portalul CityOn a fost inaugurat în prima parte a anului 2021 și face parte din demersurile de digitalizare inițiate de autoritățile locale. 

În cadrul procesului de digitalizare a activității primăriei, din prima parte a anului 2021 am implementat o platformă software unitară pentru toate serviciile din primărie. Mai mult decât atât, am înrolat orașul pe platforma națională ghișeul.ro, dar și pe o platformă proprie, CityOn. Începând cu luna aprilie 2021, este posibilă vizualizarea patrimoniului din Registrul Agricol și de la Biroul Impozite și Taxe, precum și plata impozitelor și taxelor, a amenzilor, sau a chiriilor. CityOn este o platformă foarte simplă care este disponibilă gratuit și poate fi folosită atât pe PC, cât și pe mobil, existând o versiune dedicată dispozitivelor mobile. Este un pas important spre ceea ce înseamnă digitalizare, iar întorsurenii beneficiază acum și de aceste servicii. Următorul pas pe care ni-l propunem este înființarea unor puncte de acces în aplicație ce vor putea fi montate și accesate în diferite locuri din oraș, toate acestea fiind făcute în beneficiul cetățenilor, pentru a simplifica accesul la serviciile oferite de primărie. Cetățenii se pot înrola pe platformele puse la dispoziție (ghișeul.ro și intorsurabuzaului.cityon.ro) fie online, fie cu ajutor din partea colegilor, la „Biroul unic” din cadrul primăriei”, ne-a detaliat viceprimarul Silviu Popica. 

Tot acesta a explicat și că plata prin această platformă se poate face în două feluri: 

1. PLATA PRIN AUTENTIFICARE – necesită crearea unui cont de utilizator, prin completarea tuturor informațiilor solicitate pe pagina accesată. Odată completate aceste câmpuri și transmise datele, veți primi un răspuns pentru validarea contului și doar după primirea acestei validări contul va putea fi utilizat. 

2. PLATA FĂRĂ AUTENTIFICARE – se poate realiza prin simpla completare a CNP-ului, pentru persoane fizice, sau a CUI-ului, pentru persoane juridice. 

Printre avantajele pe care le aduce platforma pentru plăți online CityOn se mai numără:

• posibilitatea verificării plăților realizate;

• realizarea altor plăți care aparțin de taxele și impozitele locale;

• plata amenzilor. 

Și, cu toate că este utilă și ușor de utilizat, CityOn are doar 186 de conturi înregistrate până acum, atât persoane fizice, cât și juridice. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.