ACTUALITATE 16 aprilie 2021

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, cu o întârziere de doi ani

de Agerpres | 659 vizualizări

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe vor demara în această primăvară, cu o întârziere de doi ani faţă de termenul prevăzut iniţial, a declarat joi, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Acesta a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul, finanţat prin Programul Operaţional Regional, a stagnat, deoarece la primele patru licitaţii nu s-a prezentat nicio firmă interesată de realizarea lucrării.

„Începem reabilitarea totală a Muzeului Naţional Secuiesc. (...) Se va începe acum în primăvară, cu o întârziere de doi ani. (...) De patru ori s-a ţinut licitaţie pentru lucrare şi nimeni nu s-a prezentat, de aceea avem o întârziere de doi ani de zile. (...) Nu s-au prezentat pentru că era complicat, e o clădire monument istoric de categoria A, (...) erau multe probleme birocratice. Desigur, ar fi vrut şi mai mulţi bani, dar noi am accesat cea mai mare sumă posibilă, deci era o limitare de sumă la maximum 5 milioane de euro la acest tip de investiţie, pe care am accesat-o în totalitate. Consiliul Judeţean Covasna a fost primul din Regiunea Centru care pe această axă a accesat bani şi am accesat suma maximă pentru un singur proiect, de 5 milioane de euro. Din cauza problemelor birocratice şi practice am pierdut aproape doi ani de zile, cu licitaţia pentru că nu s-a prezentat nimeni. Dar acum avem şi firma de proiectare, şi proiectul, şi firma de construcţii, deci începem în această primăvară“, a declarat Tamas Sandor.

Directorul Muzeului Naţional Secuiesc, Vargha Mihaly, a declarat în urmă cu aproape un an şi jumătate că proiectul, prevăzut a se încheia într-o perioadă de 60 de luni, vizează, printre altele, îmbunătăţirea infrastructurii clădirilor, mărirea spaţiului expoziţional, inclusiv prin crearea unor depozite vizitabile şi introducerea în circuit a turnului corpului principal, crearea unui spaţiu destinat pedagogiei muzeale şi a unui magazin de suveniruri, precum şi reamenajare şi modernizarea parcului în vederea organizării de evenimente publice.

„Acest complex muzeal a fost construit în anul 1912, în mai puţin de un an (...), în anii 80 s-au făcut ultimele reparaţii ale clădirilor, dar niciodată nu s-au făcut reparaţii capitale. (...) Noi sperăm ca pe viitor să avem o instituţie muzeală modernă şi să dublăm numărul de vizitatori, de la 30.000 cât avem acum, dar şi să oferim noutăţi atât localnicilor, cât şi turiştilor străini care ne vizitează“, a spus Vargha Mihaly.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.