ACTUALITATE 10 august 2022

În comuna Reci, ar putea ajunge peste 36 de milioane de lei prin „Anghel Saligny”

de David Leonard Bularca | 490 vizualizări

Pentru comuna Reci au fost declarate trei proiecte eligibile în cadrul Programului Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Autoritățile locale vor să modernizeze 22 de străzi, să înființeze sistem de apă și canalizare în două sate și să îl extindă în satul Reci. Dacă va primi banii pentru aceste proiecte, primarul Dombora Lehel spune că este „absolut mulțumit”. 

Cele trei proiecte declarate eligibile prin „Anghel Saligny” sunt: 

  1. Modernizare străzi în comuna Reci – peste 16,5 milioane de lei;
  2. Înființarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare menajeră în comuna Reci, satele Aninoasa și Saciova, județul Covasna – peste 12 milioane de lei;
  3. Extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și canalizare menajeră, retehnologizarea sistemului de tratare și înmagazinarea apei potabile în satul Reci, comuna Reci, județul Covasna – aproape 7,5 milioane de lei. 

Primarul din Reci, Dombora Lehel, ne-a spus că în cazul primului proiect este vorba despre 22 de străzi care ar urma să fie modernizate, cu o lungime totală de 6 km. 

De pe urma înființării sistemului de apă și canalizare în satele Aninoasa și Saciova ar urma să beneficieze până la 700 de persoane. 

„De pe urma acestui proiect ar beneficia undeva la 600-700 de persoane. Banii ne vor ajunge pentru ambele sate. Am refăcut calculele și sunt în ordine. Deci ăsta este jackpotul, ca să spun așa. Noi niciodată nu am crezut că vom câștiga toate cele trei proiecte, cu întreaga valoare”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, edilul. 

În comună sunt planuri să se construiască o nouă stație de tratare a apei, cu ajutorul celui de-al treilea proiect declarat eligibil prin PNI. 

„Aici nu va fi numai extindere. Practic o să construim o stație de tratare a apei nouă. Cea pe care o folosim cred că are 12 ani deja. Cu actualul sistem noi practic pompăm apa către sat, ceea ce este și costisitor și ineficient. Dacă e orice problemă la curent, energie electrică sau instabilitate în rețea, se oprește, se pierde presiunea. Noi practic facem zilnic două drumuri către stația de tratare. Așa că am venit cu soluția de a construi încă un bazin, suficient de mare, undeva la 300 de metri cubi. Va fi în spatele bisericii din Reci. Atunci vom pompa apa numai până în bazinul respectiv, deci chiar dacă vom avea ceva avarii nu se va mai observa”, a detaliat Dombora Lehel. 

„Tot proiectul ăsta conține și o extindere de rețea, pentru că noi avem magistrala principală până la intrarea la lac. Acolo e practic capătul de linie. Și acolo sunt deja multe case de vacanță care trebuie racordate la sistem și vom face un rezervor intermediar. Vor fi în jur de 300 de beneficiari”, ne-a explicat primarul din Reci. 

Per total, Dombora Lehel spune că au fost declarate eligibile mai multe proiecte decât se aștepta. 

„Deci suntem absolut mulțumiți. Niciodată nu am crezut că se va acorda întreaga valoare. Am citit și noi formulele de calcul, am încercat să facem calculele pe bază de simulare, dar conțineau și date la care noi nu avem acces, date centralizate acolo la București, pe care noi nu le primim. Așa că nu am putut să estimăm, a trebuit să așteptăm să vedem ce iese și, uitați, am câștigat chiar mai mult decât ne așteptam”, a explicat primarul. 

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, își propune să asigure serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și să reabiliteze drumurile și podurile, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mdlpa.ro.

În județul Covasna, din totalul celor 182 de solicitări de finanțare, se vor implementa 121 de proiecte, în valoare totală de 1.027.710.662,88 lei, reprezentând aproximativ 57% din cuantumul tuturor cererilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.