ACTUALITATE 14 aprilie 2021

83 de pacienți COVID-19, internați la SJU Covasna

de Daniela Luca | 1640 vizualizări

Cea mai tânără persoană internată la ATI are 34 de ani

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna a informat miercuri, 14 aprilie, că numărul de pacienți confirmați cu boala COVID-19 internați era, potrivit datelor de la ora 13:00, 83. Pe lângă aceștia, mai sunt internate alte 6 persoane suspecte de infecția cu SARS-COV-2. La Terapie Intensivă sunt în total 12 pacienți. Totodată, unul dintre cei internați s-a infectat la 5 zile după rapel, informează conducerea SJU.

Dintre cei 6 pacienți suspecți, unul se încadrează în grupa de vârstă 0-9 ani.

„La secția de Boli Infecțioase și Pneumologie sunt un număr total de 68 de cazuri, dintre care 14 la Pneumologie și unul la Nefrologie. Dintre aceste 68 de cazuri, doi sunt copii care se încadrează în grupa de vârstă de 0-9 ani. E vorba de copii de 1-2 luni. La secția de Chirurgie avem în evidență 3 pacienți – 1 pacientă de patologie chirurgicală și 2 paciente de patologie obstetricală. Bebelușii, în ambele cazuri, sunt negativi, respectiv sunt monitorizați în continuare la secția de Neonatologie”, a declarat miercuri managerul SJU, András-Nagy Róbert.

La Terapie Intensivă sunt internați 12 pacienți. Conducerea spitalului a precizat că 9 dintre aceștia sunt în stare critică, dintre care 6 sunt ventilați non-invaziv, respectiv 3 pacienți în stare critică, intubați.

„Cel mai tânăr pacient internat la secția de ATI are 34 de ani. Este vorba despre un bărbat care necesită ventilație non-invazivă, deci nu este intubat. Suferă de obezitate și dislipidemie. Ieri sau alaltăieri am încercat să suprimăm ventilația mecanică. Nu s-a reușit pentru că starea pacientului n-a permis acest lucru. Astăzi colegii mei au spus că este mai binișor un pic, dar încă nu a trecut de perioada critică”, a spus miercuri directorul medical, dr. Roșu Matyas.

Acesta a precizat totodată că dintre pacienții confirmați, 18 au o formă medie, iar restul – severă.

„Am fost nevoiți să deschidem și etajul 2 la secția de Boli Infecțioase. Personalul de pneumologie tratează acolo pacienții pozitivi. (...) Nu avem internați în spital pacienți cu forme ușoare. Lăuzele infectate se simt bine, sunt asimptomatice și nu prezintă niciun fel de probleme. Nou-născuții sunt negativi, iar cei doi sugari care sunt internați într-o aripă separată la secția de Pediatrie prezintă de asemenea o formă ușoară”, a adăugat directorul medical.

În perioada 7 - 14 aprilie 2021, orele 13:00, au fost externați 37 de pacienți internați anterior cu diagnosticul COVID-19.

Tot în această perioadă au fost înregistrate 12 decese asociate infecției COVID-19. Pacienții decedați aveau vârste cuprinse între 53 și 95 de ani și diverse comorbidități, iar 2 dintre aceștia sufereau de schizofrenie.

„Au mai fost 7 decedați, care au fost internați în spitalul nostru cu diagnosticul inițial de infecție cu SARS-COV-2, deci cu boala COVID-19, care în timpul internării s-au negativizat, dar din păcate nu am reușit să le salvăm viața”, a mai spus dr. Roșu Matyas.

Conform acestuia, rata deceselor la pacienții infectați a crescut în ultima săptămână de la 4-5% la 10%.

Un pacient confirmat cu SARS-COV-2, infectat după rapel 

Dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19, tratați pe secțiile spitalului, 2 pacienți au primit prima doza de vaccin anti-COVID, iar un pacient s-a infectat după 5 zile de la rapel, conform managerului SJU.

„Și vaccinurile antigripale sezoniere au o eficiență de la 50% până la 70%. Nici în această situație vaccinurile anti-covid nu garantează că nu contactezi boala, adică tu poți fi pozitiv, dar probabilitatea este de peste 90% că nu faci o formă gravă de boală. Acesta este motivul pentru care se recomandă efectuarea vaccinului”, a punctat András-Nagy Róbert.

Totodată, în ultima săptămână, la SJU Covasna au fost înregistrați 289 de pacienți COVID și non-COVID internați și au fost 241 de externări, cu o durată medie de spitalizare de 7 zile.

Bilanțul de săptămâna trecută indica faptul că 75 de persoane infectate cu SARS-COV-2 erau internate la SJU, dintre care 56 pe secția de Boli Infecțioase, 11 la ATI și 8 la Chirurgie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.