ACTUALITATE 13 octombrie 2021

8 localități covăsnene, vizate de restricții în contextul pandemiei

de David Leonard Bularca | 9760 vizualizări

Localitățile Bodoc, Valea Crișului, Hăghig, Ilieni, Zăbala, Arcuș, Micfalău și Turia sunt vizate de noi restricții începând de joi, 14 octombrie, conform deciziei cu numărul 111 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna. Hotărârea a fost luată după ce s-a constatat că în aceste zone ale județului se înregistrează o incidență mare a infectărilor cu virusului SARS-COV-2.

La Bodoc printre măsurile luate se numără și cea a instituirii carantinei de noapte, pentru că aici rata infectărilor cu COVID-19 este de 7,73 de cazuri la o mie de locuitori.

„În toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20.00 – 05.00, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; 

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; 

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie”, se arată în anexa Hotărârii cu numărul 99 a Prefecturii Covasna, prin care s-a prelungit Starea de Alertă la nivelul județului. 

În cazul localităților Valea Crișului, Hăghig și Ilieni incidența cazurilor este mai mare de 3/1.000, însă mai mică de 6/1.000. Printre măsurile care s-au luat se numără permiterea participării la evenimente private (nunți, botezuri) doar pentru persoanele care dețin un certificat verde.

„Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, conform aceleași anexe.

Alte patru localități, Zăbala, Arcuș, Micfalău și Turia au incidența mai mare de 2/1.000, dar mai mică de 3/1.000. În aceste zone, printre altele, intrarea în baruri, cluburi sau discoteci este condiționată de vaccinare.

„Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00—2,00 în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Activitățile sunt interzise la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori”, conform aceleași surse.

La începutul lunii octombrie, Chichiș, Sfântu Gheorghe, Bodoc, Ozun și Covasna aveau parte de noi restricții, după ce în aceste zone crescuse numărul cazurilor de COVID-19. 

Miercuri, la nivel județean, au fost raportate 34 de cazuri noi de infectare cu virusului SARS-COV-2. În județ sunt 607 de cazuri active de COVID-19, iar incidența este de 2,68/1.000. 

Sursa foto: unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.