ACTUALITATE 20 iunie 2021

FOTO/ VIDEO 7 recomandări de la pompieri, utile în caz de inundații locale

de Iulia Drăghici - Taraș | 2281 vizualizări

Pe fondul precipitațiilor din ultimele zile, pompierii covăsneni și angajații de la Serviciul de Gospodărire a Apelor intervin în trei localități din județul Covasna pentru reducerea efectelor inundațiilor cu 13 motopompe. Nu sunt afectate locuințe până în acest moment. Autoritățile vin o cu serie de recomandări pentru cetățeni, în contextul în care există riscul producerii unor inundații locale în perioada următoare.

„Ca urmare a avertizării meteorologice și hidrologice COD PORTOCALIU ce vizează precipitații abundente și scurgeri de pe versanți, cu posibile creșteri de debite și depășiri ale cotelor de apărare pe râurile din județ, ISU Covasna intervine la aceasta oră împreună cu personal din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna în sprijinul populației din localitățile Băcel, Lunca Mărcușului și Reci.

Se acționează cu 13 motopompe ( 6 ISU, 2 ANIF, 1 SGA, 3 SVSU Reci și BITA) pentru a împiedica apa să iasă din matcă și afecteze gospodăriile din apropierea digurilor de apărare.

Până în acest moment nu sunt locuințe inundate, iar pompierii covăsneni monitorizează evoluția hidrologică a râurilor din județ și efectuează  recunoașteri în teren.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale pentru perioada următoare, solicităm cetățenilor să respecte următoarele recomandări:

  1. curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
  2. rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;
  3. urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;
  4. ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;
  5. interesaţi-vă la primărie asupra zonelor inundabile din localitate;
  6. construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
  7. în cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!”, transmite ISU Covasna.

Și Prefectura Covasna a anunțat că „la Ozun circulația este dirijată de poliţia locală deoarece drumul judeţean 103B către Bicfalău este parţial inundat (trecerea se face pe propria răspundere), în Sântionlunca pompierii voluntari din Ozun au înconjurat o gospodărie cu sute de saci de nisip pentru a împiedica inundarea acestea. La Reci se încearcă reducerea consecințelor negative ale situației provocate de castorii care au deteriorat ecluzele, iar la Bita s-a consolidat drumul cu stânci deoarece râul a surpat marginea carosabilului”. 

În intervalul 20 iunie, ora 10:00 – 21 iunie, ora 02:00, în Moldova, Dobrogea, nordul și estul Munteniei, precum și în estul Transilvaniei vor fi averse abundente, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40...50 l/mp și pe arii restrânse 60...80 l/mp.

Pe subiect s-a mai scris AICI. 

Sursa foto: ISU Covasna. 

Sursa video: Facebook/ Pal Titi. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.