ACTUALITATE 20 iunie 2021

Terenuri agricole inundate, drumuri închise și cod portocaliu de ploi

de Iulia Drăghici - Taraș | 3904 vizualizări

UPDATE: Duminică după-masa, pompierii și angajații SGA acționau cu 13 motopompe. Click AICI pentru alte detalii privind evoluția situației. 

Știrea inițială: Ploile din ultimele zilele nu rămân fără consecințe nici în județul Covasna. Pompierii de la ISU Covasna și angajații de la Serviciul de Gospodărire a Apelor intervin și în aceste momente (duminică dimineața) în Băcel, Lunca Mărcușului și Reci, după ce Râurile Negru și Tărlung au ieșit din matcă și au inundat terenuri agricole. Din fericire, nu sunt afectate gospodării până în momentul de față. Pe de altă parte, codul portocaliu de ploi abundente este încă valabil. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj, pompierii și angajații SGA intervin cu patru motopompe în cele trei locații amintite: Băcel, Lunca Mărcușului și Reci, pentru scoaterea apelor care au inundat mai multe terenuri agricole. 

Duminică dimineață, pompierii au intervenit și la o mofetă din orașul Covasna, care a fost inundată. „A fost evacuată apa de un echipaj de la Târgu Secuiesc”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna. 

Sâmbătă seara, Prefectura Covasna a anunțat că au fost închise DC 9, între Telechia și Surcea și DC16, între Ozun și Măgheruș. 

Nivelul apelor a depășit în mai multe locuri sâmbătă cotele de atenţie: Râul Negru a ieşit din matcă şi am fost nevoiţi să închidem drumul comunal 9 între Telechia şi Surcea şi drumul comunal 16 între Ozun și Măgheruş. La Reci nivelul râului este abia la o palmă sub podul drumului naţional 13E, şi apa scurge şi către localitate din cauza porților de ecluză deteriorate de castori.  Și în Băcel este situație de urgență, nivelul apei din Tărlung a depășit nivelul canalelor de descărcare, iar apa a refulat și a inundat o parte din gospodării”, a informat Prefectura Covasna sâmbătă seara. 

În intervalul 20 iunie, ora 10:00 – 21 iunie, ora 02:00, în Moldova, Dobrogea, nordul și estul Munteniei, precum și în estul Transilvaniei vor fi averse abundente, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40...50 l/mp și pe arii restrânse 60...80 l/mp.

Recomandări de la IGSU:

  • Pentru evacuarea normală a apelor pluviale, luați măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere.
  • În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, NU traversați râurile prin apă și NU vă apropiați de malurile acestora.
  • În situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care să vă asigure protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

În ultimele 24 de ore, ploile abundente au produs efecte în 36 localități din 16 județe (BC, BR, BZ, CL, CT, DJ, GJ, GL, GR, IL, IF, PH, NT, SV, VS și VN) și în municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 16 case, 85 curți, 9 anexe, 6 subsoluri/beciuri, de pe 6 străzi, precum și pentru degajarea a 17 copaci căzuți pe carosabil/autoturisme, fiind afectate 19 autoturisme, a informat IGSU duminică.

Sursa foto: Instituția Prefectului Județul Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.