52 de pietre funerare în memoria copiilor din Sfântu Gheorghe ucişi în timpul Holocaustului
Un număr de 52 de pietre funerare vor fi amplasate în Parcul Holocaustului din Sfântu Gheorghe, în memoria celor 52 de copii din localitate, ucişi în urmă cu 75 de ani în lagărul nazist de la Auschwitz.
Reprezentantul Obştii Evreilor din Sfântu Gheorghe, Herman Rosner, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că amplasarea acestor pietre funerare reprezintă cea de-a treia etapă dintr-un proiect mai amplu ce a vizat realizarea acestui parc memorial în amintirea evreilor din fostul judeţ Trei Scaune, actualul Covasna, care au fost deportaţi şi au murit în lagărele naziste între anii 1944-1945.
În prima etapă a fost realizat Zidul memorial al Holocaustului în capela cimitirului evreiesc din Sfântu Gheorghe, pe care sunt marcate numele celor 611 evrei din judeţul Trei Scaune ucişi la Auschwitz-Birkenau.
Zidul a fost dezvelit în urmă cu un deceniu, în contextul comemorării a 65 de ani de la Holocaust.
Cinci ani mai târziu, în cadrul celei de-a doua etape, a fost realizat un obelisc în memoria celor 52 de copii din Sfântu Gheorghe ucişi la Auschwitz şi au fost plantaţi 52 de arbuşti tuia şi şase sălcii plângătoare în memoria celor 611 evrei ucişi în timpul Holocaustului.
Rosner a amintit că inaugurarea parcului Memorial al Holocaustului de la Sfântu Gheorghe, în mai 2014, în prezenţa unor importante personalităţi, printre care ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, reprezentanţi ai Guvernului României şi ai consulatului Ungariei de la Miercurea Ciuc, a fost una dintre cele mai impresionante şi semnificative manifestări comemorative organizate în Ardealul de Nord în contextul comemorării a 70 de ani de la Holocaust.
De altfel, acest parc a fost înregistrat la „Yad Vashem” din Ierusalim, cel mai mare Memorial al Holocaustului din lume.
Herman Rosner a menţionat că finalizarea Parcul Memorial al Holocaustului din Sfântu Gheorghe reprezintă un gest de asumare a istoriei şi de respect faţă de aceşti oameni dispăruţi în condiţii dramatice, dar şi un moment de referinţă în educaţie, pentru a nu se mai permite repetarea unor astfel de atrocităţi împotriva oamenilor, indiferent de naţionalitate, credinţă sau religie.
Pietrele funerare vor fi realizate cu sprijinul financiar al Consiliului Local Sfântu Gheorghe, din donaţii externe şi al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic.