ACTUALITATE 25 septembrie 2016

500 de covăsneni au strâns gunoiul în județ la „Let’s do it, Romania“

de Sever Ioan Miu | 1244 vizualizări

Doar câteva zeci de voluntari la Sfântu Gheorghe

Organizată pentru prima oară din 2013, acțiunea „Let’s do it, Romania“, a avut loc și în județul nostru. Ziua curățeniei naționale a fost organizată sâmbătă și, potrivit organizatorilor, s-a desfășurat pe raza întregului județ, adunând 500 de voluntari. Acțiunea a strâns, anul acesta, peste 300 de saci de gunoi, deci mai mult de 27 de tone de deșeuri. Pe de altă parte, la Sfântu Gheorghe evenimentul a adunat câteva zeci de persoane, câțiva voluntari apreciind că acțiunea merita organizată mai din timp.

Desfășurarea acțiunii la Sfântu Gheorghe

La Sfântu Gheorghe, acțiunea a debutat la ora 12:30, când au început să ajungă voluntarii la punctul de lucru special amenajat în apropierea statuii lui Mikó Imre. După ce persoanele doritoare să participe la curățenie - puțin peste 20 de oameni - au primit mănuşi, saci şi săpun lichid, organizatorii au făcut instructajul de siguranţă şi au distribuit traseele din jurul oraşului Sfântu Gheorghe - la ieșirea spre Vâlcele, respectiv spre Șugaș-Băi. Am urmat, pe jos, grupul care a mers spre Sugaş Băi, format din elevi de la Colegiul Național Mihai Viteazul - cei mai mici de clasa I, iar cei mai mari, de a XII-a. Odată ajunși la lacul de pescuit dinspre Sugaş Băi, copiii au primit de la profesoarele coordonatoare saci și mănuși și s-au apucat să adune, pe îndelete, gunoaiele lăsate de turiștii neglijenți - pentru a folosi o expresie blândă. În ceea ce mă privește, am luat și eu un sac, reușind, între poze și discuții cu voluntarii, să-l umplu pe jumătate. La un moment dat, voluntarii au trecut pe lângă un grup de turiști care făceau focul nu departe de drum, moment în care m-am întrebat ce vor lăsa în urma lor și dacă acțiunea noastră nu are mai mult un caracter simbolic. „E foarte bună această acțiune. Pe drum e cea mai mare problemă, vin zilnic autoturisme și cel mai repede se strânge gunoiul”, mi-a declarat un reprezentant al Patrulei Verzi a Tega SA, venit la fața locului cu bicicleta de serviciu. „Noi am strâns un sac dar am găsit în râu covoare și le-am dus lângă saci. M-a uimit ce am găsit: covoare, ghete… PET-urile sunt obișnuite”, mi-a declarat o elevă de la CNMV.

Aprecieri și criticilets do it 2016 (2)

„Mi se pare foarte OK această acțiune, pentru că astfel protejăm planeta și e singura planetă pe care o avem”, mi-a spus o elevă. „La început a fost un pic dezamăgitor când am văzut că au fost atât de puțini. Toată lumea cred că se aștepta să găsească un grup mai mare. Dar ne-am zis că dacă tot suntem noi, măcar noi să venim. Ne-am fi dorit să se popularizeze un pic mai repede, ca să știm cel puțin cu o săptămână înainte. Să se afișeze prin școli”, mi-au declarat Mihaela Vulpe și Iulia Elena Vulpe, profesoare de engleză la CNMV și coordonatoare ale grupului de voluntari de la această instituție. „Eu am aflat că am văzut miercuri sau joi după-masă, la o colegă, o informare. De mulți ani voiam să vin și totdeauna aflam târziu. Cu Facebook-ul nu merge la toată lumea”, mi-a mai spus Mihaela Vulpe. „E o inițiativă foarte bună, dar (...) am fost 20 de voluntari. Ideea este foarte bună, vrem să facem și mai mult, dar să știm dinainte”, a adăugat profesoara.

În momentul în care i-am părăsit, la izvorul Csaba din drum spre Sugaş Băi, cei aproximativ 20 de voluntari CNMV strânseseră aproape 10 saci de gunoi. Totodată, potrivit lui Tordai Sarolta, reprezentant al Primăriei Sfântu Gheorghe, spre Vâlcele s-au deplasat trei voluntari care au strâns 8 saci de gunoi.

„Cred că toți ne dorim un județ curat, pentru aceasta este importantă o implicare cât mai largă a populației. Tocmai acest lucru am dorit să impulsionăm prin campania „Let’s do it. Romania“, care la nivelul judeţului Covasna a fost un succes”, a declarat Grüman Éva Orsolya, membră în echipa de organizare.

Cea mai mare acțiune de voluntariat din Românialets do it 2016 (1)

Desfășurată prima dată pe 25 septembrie 2010, „Let’s do it, România“ este cea mai mare acțiune de voluntariat desfășurată vreodată în țara noastră, potrivit siteului Letsdoitromania.ro. Prima ediție a adunat 200.000 de voluntari și a reprezentat, potrivit organizatorilor, „un moment extraordinar pentru ţara noastră, în care am arătat că lucrurile pozitive, de amploare, sunt posibile şi aici, atunci când românii se unesc pentru o cauză comună”. În următorii ani, Curăţenia Naţională a adunat 300.000 (2011),180 000 (2012), respectiv 200 000 de voluntari (2013). „În total, am reuşit să implicăm în cele 4 acţiuni peste 1.000.000 de voluntari transformând „Let’s Do It, România!“ în cea mai mare mişcare socială din România. În perioada 2010-2015, voluntarii au reuşit să strângă peste 2.200.000 de saci de deşeuri, reprezentând 22.500 de tone. Din 2010 şi până astăzi, peste 8.500.000 de ore de voluntariat au fost dedicate proiectului. Dintre voluntarii care au participat la Ziua de Curăţenie Naţională, 550.000 au fost elevi. La nivel naţional, peste 2.500 de voluntari au făcut parte din echipa de organizare, fiind implicate toate judeţele din România“, se mai arată pe site-ul mișcării.

Campania de pe plan local a fost sprijinită, în premieră, de Guvernul României și de cinci ministere. Astfel, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin structurile sale (Apele Române, Garda Națională de Mediu, APM), a contribuit la identificarea zonelor cu deșeuri, Ministerul Educației Naționale a implicat din nou profesori și elevi, iar Ministerul de Interne a participat la curățenie cu instituțiile din subordine: Jandarmeria Română și Poliția Română. Totodată, Ministerul Justiției s-a implicat prin Administrația Națională a Penitenciarelor, iar Ministerul Transporturilor a făcut curățenie în gări și în apropierea acestora, potrivit Agerpres.

Profesorii, dispuși să ajute la alte acțiuni de curățenie

Ca dovadă că o astfel de acțiunea suscită interes și poate fi repetată, cu o mai bună organizare, la Sfântu Gheorghe, am lăsat la urmă un mesaj din partea profesoarelor coordonatoare ale voluntarilor CNMV, Mihaela și Iulia Vulpe: „Facem drumeții prin pădure și dacă avem de la cine să luăm saci și mănuși, ne contactăm personal, ne dau 10 saci și noi mai strângem. Fiecare diriginte face câte-o excursie pe semestru, iar dacă am putea suna pe cineva să ne mai aducă niște saci ar fi bine”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.