ACTUALITATE 23 august 2013

300 de romi covăsneni, cuprinşi în proiectul „Sănătate pentru Mileniul III”

de Monica Vrânceanu | 162 vizualizări

Persoanele vizate beneficiază de câte un pachet de analize gratuite

Câteva sute de romi covăsneni beneficiază de un set de analize medicale gratuite, în cadrul Proiectului „Sănătate pentru Mileniul III”. Programul este desfăşurat de Partida Romilor Covasna, cu sprijinul deputatului de Covasna Nicolae Păun şi în parteneriat cu Sistemul Medical Medlife.

Preşedintele Partidei Romilor Covasna, Alexandru Racolţa, a declarat că proiectul a fost deja demarat şi cuprinde localităţile Belin şi Ojdula, partenerii proiectului deplasându-se în teren pentru prelevarea sângelui pentru analize. Astfel, 100 de romi din Ojdula şi 200 de romi din Belin beneficiază de câte un pachet de analize gratuite, a cărui valoare se ridică în mod normal la 100 de lei fiecare. Potrivit lui Racolţa, acţiunea se va finalize în zilele următoare, urmând ca apoi romii şi medicii de familie din cele două localităţi să fie informaţi cu privire la rezultate şi la ceea ce trebuie să facă mai departe, în cazul depistării de probleme. Analizele cuprind, printre altele, şi o analiză referitoare la Hepatita B, iar reprezentantul Medlife, Florin Huzum, a declarat că trei din cei aproape 250 de romi cărora li s-au făcut deja analizele au ieşit pozitivi la Hepatita B.

În ceea ce priveşte programul în sine şi extinderea sa, Alexandru Racolţa spune că o decizie în acest sens se va lua după finalizarea acestei etape şi după ce se va analiza impactul asupra celor 300 de romi.

Sigur că avem intenţia şi dorinţa de a extinde proiectul şi în restul zonelor cu romi din judeţ, mai ales că au apărut deja nemulţumiri, în sensul că şi alţi romi ar fi dorit să fie cuprinşi. Dar ceea ce este important de ştiut e că factorul decisiv în privinţa alegerii zonelor a fost numărul de romi declaraţi la ultimul Recensământ. La Belin şi Ojdula romii s-au declarat, însă situaţia e diferită la Vâlcele, de exemplu, unde s-au declarat doar 200 de romi şi sunt peste 2.000”, a explicat Racolţa.

Acesta a mai spus că demararea proiectului în sine e un prim pas spre o viaţă mai bună a comunităţilor de romi, care încet-încet trebuie să îşi construiască singure integrarea. Proiectului „Sănătate pentru Mileniul III” are o valoare totală de 36.000 de lei, iar 90% din sumă a venit din partea Agenţiei Naţionale pentru Romi şi restul de la ONG-uri. Beneficiarii seturilor de analize gratuite sunt romii cu vârste între 18 şi 65 de ani, scopul fiind acela de a afla starea sănătăţii populaţiei rome, dar şi conştientizarea acesteia cu privire la importanţa efecturării cu regularitate a analizelor de sănătate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.