29 de covăsneni au câştigat la Loteria bonurilor fiscale
Loteria bonurilor fiscale a creat o adevărată isterie în toată ţara. Lumea cere bonuri, le păstrează şi speră la un câştig uriaş. Sunt persoane care merg atât de departe, încât caută prin coşurile de gunoi din supermarketuri bonurile fiscale aruncate de cei neinteresaţi de „marele” câştig.
Prima extragere pentru Loteria bonurilor fiscale, organizată de Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF, a avut loc luni, 13 aprilie. Astfel, în urma extragerii, toate bonurile fiscale cu valori cuprinse între 6 lei şi 6,99 lei, din data de 7 februarie 2015, au fost declarate câştigătoare. Pentru această primă extragere, s-au luat în considerare bonurile fiscale emise în perioada 2 februarie – 28 martie 2015, cu valoare totală cuprinsă între 1 leu şi 999 lei inclusiv. Toţi cei interesaţi să câştige la această loterie, care deţin bonuri câştigătoare, au la dispoziţie 30 de zile calendaristice, de la data comunicării rezultatelor extragerii, pentru a-şi revendica premiul.
În judeţul Covasna, până joi, au fost depuse 29 de astfel de bilete, între care 20 din Sfântu Gheorghe, 8 din Târgu Secuiesc şi 1 din Baraolt, după cum ne-a informat şeful Finanţelor Judeţene Covasna, Ambrus Attila. Comparativ cu numărul de revendicări raportate de alte zone ale ţării, în judeţul nostru sunt foarte puţine solicitări. Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală, până miercuri dimineață 4.200 de români au câștigat la Loteria Bonurilor Fiscale. Astfel, până acum fiecărui câștigător i-ar putea reveni câte 197 de lei după impozitarea sumei. Premiul ar mai putea scădea însă, pentru că mai sunt multe zile în care românii îşi pot depune bonurile câştigătoare.
Revendicarea premiului se face prin depunerea bonului fiscal câştigător în original. Acesta trebuie însoţit de copia actului de identitate şi de o cerere, care se înaintează către orice administraţie fiscală din structura ANAF. Formularul tip se poate obţine gratuit de la administraţia fiscală la care se depune bonul fiscal sau se poate descărca direct de pe site-ul www.mfinante.ro. La solicitarea deţinătorului bonului fiscal câştigător, unitatea teritorială a ANAF la care acesta depune originalul poate elibera o copie cu menţiunea „conform cu originalul”.
Loteria bonurilor fiscale recunoaşte ca valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum şi cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA. Un bon fiscal este considerat câştigător doar dacă îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute de lege, având înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat.
Ministerul Finanţelor Publice va face plata câştigurilor în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor, după verificarea autenticităţii bonurilor fiscale depuse în acest scop. În cazul în care nu există câştigători, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare.
Loteria bonurilor fiscale va deveni un obicei pentru români deoarece ea se va organiza lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, de Sărbători.