24 de persoane acuzate de corupţie, trimise în judecată anul trecut
Serviciul Judeţean Anticorupţie Covasna a instrumentat anul trecut 58 de dosare penale, în urma cărora Parchetul a trimis în judecată 24 de persoane, printre care 12 lucrători din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), relevă un bilanţ dat miercuri publicităţii. Potrivit acestuia, 16 dosare au avut la bază sesizări ori denunţuri. În total au fost cercetate pentru fapte de corupţie un număr de 56 de persoane, din care 42 lucrători MAI, iar în urma probatoriilor administrate au fost întocmite rechizitorii într-un număr de 10 dosare penale, cu 20% mai multe faţă de anul 2012, fiind trimişi în judecată 24 inculpaţi.
Printre cei 12 angajaţi al MAI trimişi în judecată se numără şi cinci agenţi ai Serviciului de Poliţie Rutieră din cadrul IPJ Covasna, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu şi fals intelectual. În urma cercetărilor a rezultat că aceştia au pretins şi primit sume cuprinse între 30 de lei şi 50 de euro de la mai mulţi conducători auto care au săvârşit abateri de la normele rutiere. Poliţiştii inculpaţi au acţionat cu predilecţie pe raza DN 11 şi DN 12, pe sectoare de drum cu limitare de viteză, utilizând autospeciale dotate cu aparatură radar.
Conducerea Serviciul Judeţean Anticorupţie Covasna a menţionat că anul acesta activitatea instituţiei va fi orientată preponderent spre creşterea gradului de integritate a lucrătorilor MAI, spre eficientizarea activităţilor de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie, precum şi spre consolidarea colaborării cu societatea civilă şi cu celelalte instituţii teritoriale angrenate în lupta anticorupţie.
De altfel, anul trecut, acest serviciu a realizat peste 50 de acţiuni de instruire şi informare în rândul structurilor teritoriale ale MAI, la care au participat 875 de angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului de Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor, Serviciului de Paşapoarte, Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Arhivelor Naţionale şi Biroului Judeţean pentru Administrarea Bazelor de Date şi Evidenţă a Persoanelor.
Conducerea instituţiei a menţionat că cetăţenii care doresc să sesizeze fapte de corupţie se pot prezenta în audienţă în fiecare zi de miercuri, între orele 12-15 la sediul din Sfântu Gheorghe sau pot apela gratuit linia anticorupţie 0800.806.806.