ACTUALITATE 9 ianuarie 2021

21 de recomandări și reguli pentru circulația pe timp de iarnă

de Iulia Drăghici - Taraș | 2437 vizualizări

Pentru siguranța circulației pe drumurile publice din județ, polițiștii rutieri fac următoarele precizări, adresate participanților la trafic în ceeea ce privește circulația pe drumurile publice:

  • PREGĂTIREA CĂLĂTORIEI:

  1. În mod ideal călătoria ar trebui planificată din timp și efectuată într-o perioadă cât mai sigură.
  2. Informați-vă asupra condițiilor meteorologice și de drum precum și asupra situației unor sectoare de drum care ar putea fi închise.
  3. Luați în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale. 
  4. Puteți obține informații cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R. pe care îl puteți accesa pe site-ul oficial al Poliției Române – www.politiaromana.ro.
  5. Totodată, puteți fi informați cu privire la recomandările polițiștilor în ceea ce privește circulația pe drumurile publice și pe pagina oficială de facebook a Poliției Române.
  6. Pentru a circula pe drumurile cu zăpadă, gheață sau polei, autoturismul trebuie să aibă montate anvelopele de iarnă. 
  7. Anterior deplasării, asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare.
  8. Îndepărtați în întregime zăpada sau orice altă depunere de pe autoturism. În timpul deplasării, zăpada sau gheața lăsată necurățată pe plafon poate aluneca și poate bloca vizibilitatea dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.
  9. Dacă sunteți începător evitați, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă crește riscul implicării în evenimente rutiere.

  • VITEZĂ: 

  1. Conducătorii de vehicule trebuie să respecte regimul legal de viteză și să îl adapteze în funcție de condițiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.
  2. Atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă, etc., ori când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente, conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localității.

  • VIZIBILITATE: 

  1. Pe timp de ceață, ploaie, ninsoare ori în alte condiții care reduc vizibilitatea pe drum conducătorii de autovehicule sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și semnalizare, cât şi cel de climatizare și dezaburire.
  2. Să nu uităm faptul că ceaţa, precipitaţiile și albul zăpezii îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede.

  • CONDIȚII DE DRUM

  1. Este interzisă conducerea autovehiculelor pe drmurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
  2. În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie să folosiți frâna de motor. În niciun caz nu trebuie să bruscați comenzile.
  3. Păstrați, în mers, o distanţă suficientă față de vehiculele din fața dumneavoastră pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.
  4. În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare, astfel este necesar să vă păstraţi calmul și să nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.
  5. Nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.
  6. În cazul în care rămâneți în pană, activați instalațiile de semnalizare a avariilor și așezați triunghiurile de presemnalizare la o distanță mai mare de autovehicul în condiții de vizibilitate redusă.

  • BICICLIȘTI

  1. Vă recomandăm să evitați pe cat posibil deplasarea cu bicicletă în această perioadă și să folosiți mijloace alternative de deplasare, întrucât condițiile atmosferice și de drum pot contribui la mărirea riscului de a fi implicați  într-un eveniment rutier.
  2. Dacă vă efectuați deplasarea cu bicicleta, asigurați-vă că este dotată cu mijloace de semnalizare luninoase și purtați o vestă reflectorizantă și cască de protecție.

Polițiștii rutieri vor fi la datorie și vor veghea la siguranța traficului rutier. 

Sursa: IPJ Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.