ACTUALITATE 28 decembrie 2012

2013 aduce taxe și impozite mai mari în Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 397 vizualizări

Taxele şi impozitele pentru persoane juridice au fost majorate cu 50%, iar pentru cele fizice cu 10%.

2013 aduce taxe și impozite mai mari în Sfântu GheorghePersoanele juridice din Sfântu Gheorghe vor plăti din 2013 taxe și impozite mai mari cu 50% față de cele existente în acest an, ca urmare a unei hotărâri aprobate ieri, în ședința ordinară a Consiliului Local (CL).

Urmare a unei decizii luate la nivel național, în care se prevede aprobarea măririi texelor și impozitelor locale începând cu 2013, CL Sfântu-Gheorghe a modificat ieri valoarea acestora. Astfel, proiectul de hotărâre referitor la creșetera taxelor și impozitelor locale pentru persoanele juridice de la coeficientul de 1,2 la cel de 1,8 a fost aprobată ieri, chiar dacă inițial existase și o altă propunere.

Consilierii UDMR, care au majoritate în CL, au aprobat în unanimitate creșterea taxelor și impozitelor locale pe clădiri cu 50% pentru persoanele juridice, după ce au respins propunerea venită din partea PCM, de majorare cu 20% - propunere ce a beneficiat de susținerea a numai șapte voturi, din partea altor consilieri decât UDMR.

În ceea ce privește persoanele fizice, și acestea vor plăti taxe și impozite mai mari de anul viitor, însă aici creșterea este de numai 10 procente față de valoare de până acum, astfel că impactul nu va fi chiar atât de mare.

Cei care își vor achita însă dările către bugetul local în primele trei luni ale anului 2013 vor beneficia, ca și până acum, de reduceri cuprinse între 5 și 10%, la impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport. De reduceri vor mai beneficia și pensionarii care au pensia mai mică decât salariul minim pe economie la nivel național, astfel că ei vor achita doar 50% din taxele și impozitele stabilite, iar persoanele cu handicap vor avea, în continuare, scutire de la plata acestora. Pentru cei care și-au reabilitat termic locuințele, municipalitatea oferă o scutire de șapte ani de la plata impozitelor pe clădire.

S-au scumpit şi biletele de autobuz

Tot în ședința de ieri, consilierii locali au aprobat şi creșterea prețului la biletele și abonamentele pe liniile de transport în comun ale Multi Trans, societate aflată în subordinea CL; astfel, s-a aprobat o creștere cu 20% a abonamentelor și cu 33% a biletelor de călătorie, ceea ce înseamnă că dacă până acum prețul unei călătorii era de 1,5 lei de anul viitor va fi de 2 lei. Consilierii au argumentat creșterea arătând că prețul carburantului a crescut și că, prin modificarea tarifelor, Sfântu Gheorghe se alinează prețurilor de la transportul în comun al altor orașe de aceeași mărime.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.