ACTUALITATE 29 octombrie 2015

150 de ani de la nașterea Episcopului Justinian Teculescu

de Mirela Cara Dragu | 900 vizualizări

Duminică, 1 noiembrie, se împlinesc 150 de ani de la nașterea Episcopului Justinian Teculescu (1865-1932), personalitate a Covasnei care dă numele uneia dintre cele mai cunoscute asociații, respectiv Asociația Cultural-Creștină „Justinian Teculescu”.

Născut într-o familie simplă cu zece copii, Ioan Teculescu – cum era numele de botez al episcopului – și-a început studiile la Şcoala Primară Confesională din localitatea natală, continuându-le ulterior la Brașov. Deși situația materială a părinților era precară, Teculescu a avut norocul să primească ajutor din partea a doi unchi – arhimandritul Gherasim, fost stareţ al Mănăstirii Predeal, şi protosingherul Athanasie, de la Episcopia Buzăului – care au simțit potențialul lui și l-au sprijinit în drumul către cariera de mai târziu.

A lucrat pe rând ca învățător în comună și preot la Râșnov (Brașov), apoi a devenit protopop la Alba Iulia, unde s-a remarcat prin naționalismul și aprecierea sa față de neamul românesc și de valorile culturale ale acestuia.

Prestigiul pe care și l-a câștigat de-a lungul timpului a împiedicat chiar și autoritățile maghiare să îl ridice în vara anului 1916, când România a intrat în Primul Război Mondial, fiind una din excepțiile de acest fel în rândul preoțimii. Cu toate acestea, el a fost obligat să nu părăsească orașul Alba Iulia și să se prezinte zilnic la Prefectura Poliţiei, ba chiar se pare că i s-a indicat stâlpul de care ar fi fost spânzurat în cazul în care oamenii s-ar fi răsculat împotriva stăpânirii maghiare.

Mai târziu, avea să se călugărească și să fie hirotonit arhiereu, apoi să se instaleze în scaunul nou înfiinţatei episcopii a Armatei Române, cu sediul la Alba Iulia. Discursurile sale sunt înflăcărate, iar naționalismul său este remarcabil, ceea ce contribuie la urcarea sa pe o nouă treaptă în carieră, fiind numit Episcop al Eparhiei Cetatea Albă – Ismail.

Din cauza unei boli incurabile, episcopul de stinge din viață în 1932 și este înmormântat lângă părinţi, în cimitirul bisericii din Voineşti – Covasna, aşa cum şi-a dorit.

Lupta sa de o viață pentru apărarea valorilor și identității românești i-a determinat pe câțiva dintre românii din Covasna să formeze Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu”, în semn de înaltă prețuire pentru eforturile depuse de acesta.

Cunoscută în zonă pentru multitudinea de proiecte culturale derulate, ACCJT se numără printre cele mai active organizaţii nonguvernamentale din Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, având mai multe obiective între care: promovarea personalităţilor locale; păstrarea şi revigorarea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti; menţinerea celei mai însemnate sărbători populare româneşti din zonă: Sântilia; reînvierea portului popular autentic, a jocurilor şi cântecelor populare; cercetarea şi punerea în valoare a cetăţii dacice Cetatea Zânelor; sprijinirea bisericii ortodoxe din Covasna – Voineşti.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.