ACTUALITATE 6 mai 2015

15 echipe înscrise la Festivalul kürtöskalács-ului de la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1125 vizualizări

Cincisprezece echipe de cofetari şi patiseri profesionişti şi amatori vor participa la prima ediţie a Festivalului kürtöskalács-ului, ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Sfântu Gheorghe.

Organizatorii şi-au propus ca prin acest eveniment să sărbătorească într-un mod inedit Ziua Europei şi să prezinte în cadrul acestui festival şi alte preparate din Europa înrudite cu kürtőskalács, cum i se spune în limba maghiară tradiţionalului colac secuiesc învelit în zahăr ars.

Potrivit reprezentantului Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Albert Zoltán, concursul programat sâmbătă se va desfăşura pe două categorii – profesionişti şi amatori. Organizatorii vor pune la dispoziţia participanţilor ingredientele de bază, adică un kilogram de făină, un pachet de unt, un cub de drojdie şi un kilogram de zahăr, iar juriul va puncta igiena, îmbrăcămintea şi atmosfera de lucru a fiecărei echipe, aranjarea meselor şi, evident, gustul şi aspectul preparatelor. Valoarea totală a premiilor concursului va fi de aproximativ 4.000 de lei şi acestea vor consta în aparate de copt kürtős pe cărbune.

În paralel cu concursul vor avea loc diverse spectacole de dans şi muzică, iar Centrul de Informare Europe Direct, unul dintre principalii organizatori, va fi prezent cu un stand ce va oferi informaţii despre UE şi despre drepturile cetăţenilor europeni. Consiliul Judeţean Covasna a editat la începutul acestui an pliante în 15 limbi cu o prezentare a istoricului şi modului de preparare a kürtőskalács-ului, care vor fi distribuite atât în ţară, cât şi peste hotare pentru a face cât mai cunoscut acest produs tradiţional. În această campanie vor fi cooptaţi întreprinzătorii care trăiesc în ţară sau străinătate şi care îşi completează veniturile din producerea şi vânzarea acestui produs secuiesc, a declarat Albert Zoltán. El a mai menţionat că kürtös -ul se vinde în foarte multe ţări, inclusiv în SUA, Peru, Chile, Malaezia, Taiwan, unde trăiesc oameni care au plecat din această zonă sau au o legătură cu cultura maghiară.

Consiliul Judeţean a editat, de asemenea, o carte în limba maghiară despre colacul secuiesc, care urmează a fi tradusă, în care sunt prezentate şi câteva produse din Europa înrudite cu kürtös-ul, cum ar fi „Baumkuchen”, o specialitate răspândită în Germania, „Sakotis”, „Gateau a la broche” sau „Sêkacz”, un desert similar preparat în Lituania, Franţa şi Polonia sau „Prugeltorte” sau „Prugelkrapfen”, o prăjitură comună în Austria, în special în satele tiroleze. Alte produse înrudite cu kürtös-ul sunt „Spettekaka” din Sudul Suediei, „Trdlo - Trdelnik – Trdelnice”, o delicatesă destul de răspândită în Cehia şi Slovacia, precum şi „Baumstriezel”, popular în satele săseşti din Transilvania.

„Kürtős” în limba maghiară înseamnă burlan sau horn, denumirea produsului provenind de la asemănarea cu aceste obiecte. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, prima atestare documentară a kürtős-ului datează din 1450, iar prima reţetă cunoscută este din 1784, cea a contesei Mikes Maria din Zăbala.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.