ACTUALITATE 15 septembrie 2020

10 reacții după prima zi de școală… altfel

de Covasna Media | 5745 vizualizări

Aglomerație, forfotă, emoții, bucuria revederii. Acestea sunt câteva dintre aspectele care au rămas la fel și cu ocazia acestui  început de an școlar. În rest, totul a fost cât se poate de diferit: festivități restrânse sau inexistente, flori mai puține, adunări în fața școlilor, agitație, măști și stres. 

Dimineața zilei de luni, 14 septembrie, va rămâne, cu siguranță, adânc imprimată în amintirile multora dintre cei care au marcat începutul anului școlar 2020/2021. Asta pentru că a fost prima zi de școală cu reguli de pandemie. 

Comunitățile, altfel mai mult amorțite de vacanța de vară, au prins din nou viață. Și traficul a intrat în „normal” – cu orele sale de vârf insuportabile. 

Spre deosebire de alți ani, cozile care se formau în fața florăriilor, la Sfântu Gheorghe s-au mutat acum parcă, mai degrabă, în fața școlilor, unde fie elevii așteptau să intre pe rând în curtea școlii, fie părinții și bunicii îi așteptau pe copii sau nepoți să încheie prima lor zi de școală… altfel. Unii s-au arătat revoltați că trebuie să stea departe de cei dragi ai lor într-o zi așa de importantă pentru ei, alții s-au retras, gânditori, departe de poarta școlii, dar nu atât de departe încât să nu o poată vedea. Și râsete parcă s-au auzit mai puține, dar e greu de cuantificat un astfel de indicator. Cert este că bucuria, puțină sau multă, nu a lipsit, în grupurile de elevi cel puțin. 

Au fost și părinții care și-au făurit propria bucurie, pe lângă postările pe paginile de socializare cu fotografii ale copiilor gătiți pentru prima zi de școală. De exemplu, într-o parte, pe un trotuar alăturat  intrării într-o școală din Sfântu Gheorghe, un grup de părinți, echipați cu baloane colorate și buchete de flori, au făcut un „pod” mic pe sub care școlăreii lor au trecut, emoționați și entuziasmați. 

La Întorsura Buzăului, la liceul „Mircea Eliade”, s-a organizat un eveniment de primire a elevilor din clasele a IX-a. Aici, aceștia, dar şi părinții au fost așezați pe locuri clar indicate, pentru a se respecta distanțarea fizică. În centrul atenției au fost emoțiile și curiozitatea bobocilor. Cu ocazia aceasta am putut observa că masca, necesară pentru protecția împotriva coronavirusului, nu poate pune opreliști emoțiilor. S-a văzut clar pe fețele noilor liceeni că sunt plini de curiozitate și nerăbdători să înceapă această nouă etapă din viața lor. 

Dar, în general, au cam lipsit - chiar dacă din unele curți ale școlilor răsunau la microfoane diverse cuvântări -  obișnuitele festivități, unele anoste, în care se adresau mulțumiri și se vorbeau ... vorbe. Și asta nu e tocmai rău. 

Sunt totuși multe lucruri care pot fi spuse despre noul an școlar și altfel. Astfel că, în continuare vă prezentăm 10 reacții și mesaje pe care le-am întâlnit luni, în rândul covăsnenilor, în prima zi din școala din timp de pandemie.  

1. Bucuria regăsirii și speranța unui an școlar normal 

Inspectoratul Școlar Județean Covasna a transmis, într-un mesaj publicat pe site-ul instituției, că noul an școlar a venit „cu o încărcătură emoțională puternică. Resimțim deopotrivă bucuria regăsirii celor de care ne-am despărțit acum o jumătate de an – colegi, profesori, bucurie care se împletește cu speranța într-un parcurs normal al vieții de elev”. 

Conducerea IȘJ a mai precizat și că se fac și s-au făcut eforturi în acest sens, dar și că îi îndeamnă pe toți cei implicați la o „atitudine de acceptare a situației, de respectare a regulilor, de respectare a celor de lângă noi și de protejare a propriei persoane. Împreună – școală, elevi, părinți, comunitate vom putea crea un univers școlar normal, armonios, în care respectul reciproc, dorința de a învăța, profesionalismul, implicarea, adaptarea și nu în cele din urmă performanța să fie elemente cheie ale acestui an școlar”.

2. Efortul părinților după orele de școală, la fel de important ca cel al autorităților, cadrelor didactice și elevilor 

Chiar dacă nu a participat la nicio festivitate de început de an școlar, pentru că acestea au fost, oficial, oprite pe fondul pandemiei, prefectul județului Covasna, Iulian Todor, spune că speră să găsească înțelegere și parteneri în oprirea răspândirii virusului SARS-COV-2 în rândul tuturor factorilor implicați în procesul de învățământ.  

Instituția Prefectului – Județul Covasna face un apel către locuitorii județului și în mod deosebit către familiile care au copii ce frecventează cursurile de învățământ organizate cu prezență fizică în sălile de curs, să respecte regulile și recomandările de conduită sanitară precizate de autorități. Rugăm familiile, elevii, să aibă încredere în autorități, să dea dovadă de responsabilitate și să păstreze normele de conduită sanitară și acasă, după întoarcerea de la școală. La munca desfășurată de către autorități și cadrele didactice pentru înlesnirea începerii noului an școlar, în aceste condiții de pandemie, trebuie să se adauge efortul părinților de după orele de școală, materializat în supravegherea copiilor cu privire la păstrarea regulilor. Altfel, eforturile autorităților, cadrelor didactice și celorlalte instituții nu vor avea rezultatul dorit, iar sănătatea noastră și a semenilor noștri va avea de suferit.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles că numai împreună vom reuși să traversăm această perioadă dificilă!”, se arată în mesajul prefectului, publicat luni într-un comunicat de presă. 

3. Ora de dirigenție a fost pentru informarea elevilor cu privire la noile reguli 

Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe şi-a deschis luni porţile conform unui orar prestabilit pentru fiecare ciclu de învăţământ. 

Au lipsit multe: veselia din curtea şcolii, feţele pline de speranţe ale părinţilor, discursurile şi impresiile de peste vară...Toate acestea însă nu au putut înlocui emoţiile celor mai mici dintre elevi sau ale celor care pentru prima dată au trecut pragul şcolii noastre. 

În ciuda situaţiei pe care o cunoaştem cu toţii, considerăm că speranţele sunt cele care au dat astăzi putere şi încredere colectivului de cadre didactice din şcoala noastră, dar şi elevilor. Orele de dirigenţie de astăzi au avut ca subiect central informarea tuturor elevilor cu privire la noile condiţii în care ne vom desfăşura activitatea, la măsurile de siguranţă şi distanţare socială.

Cu toţii suntem conştienţi de faptul că acest an şcolar este  un an cu multe provocări, necunoscute, un an şcolar „altfel”, atât datorită condițiilor de siguranță și sănătate impuse, dar şi datorită noii abordări a procesului instructiv – educativ”, ne-au spus reprezentanții CNMV. 

În ceea ce privește respectarea noilor reguli, un obiectiv al unității de învățământ este să depună „eforturi pentru implementarea măsurilor de distanţare socială și purtare a măștii fără a cultiva sentimente de teamă, panică și frustrare în viața elevilor noştri. 

Suntem convinşi că împlinirea misiunii noastre are la bază încrederea noastră în deschiderea, implicarea, devotamentul şi profesionalismul întregului colectiv de cadre didactice din Colegiul Național „Mihai Viteazul””, mai transmite conducerea CNMV. 

4. Nici sfârșitul anului școlar trecut, nici începutul noului an nu pot fi numite „tradiționale”

Liceul Economic „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe a marcat, odată cu începutul noului an școlar și deschiderea noului radio al unității de învățământ. Astfel, sunetul emis de noua achiziție a fost, simbolic, primul clopoțel. 

Deschiderea anului școlar la Liceul Economic „Berde Áron” a avut loc din locația noului radio școlar. Elevii alături de diriginți au intrat în sălile de clasă, programați la intervale de un sfert de oră, în intervalul orar 8-9. (...) Nici sfârșitul anului școlar anterior, nici noul an școlar nu pot fi atribuite cu adjectivul tradițional. A fi aici este o dezvoltare plină de bucurie. Pentru a păstra acest lucru, va fi nevoie de un efort comun al tuturor. Am îndemnat toți elevii și colegii să respecte regulile împotriva răspândirii virusului în mediul școlar”, ne-a spus directoarea unității de învățământ, Szőke Annamária, care a punctat totodată că urează tuturor colegilor săi, elevilor din Liceul Economic Berde Áron, de asemenea tuturor celor care participă direct sau indirect la procesul didactic „un an școlar offline sănătos și bogat în realizări!”. 

5. Scăpăm și de asta, important e să rămânem oameni

Raluca Ioana Andraș, profesoară de engleză la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, spune că nimic nu i-a putut fura din bucuria revederii cu elevii, iar noile restricții, chiar dacă luate în serios, au fost subiectul unor glume care au pus zâmbetul pe chipurile acoperite cu măști.  

„A fost o zi frumoasă pentru că am știut să o fac frumoasă. Și copiii m-au ajutat. Erau relaxați, veseli. Mi-au transmis atâta bucurie că am uitat de pandemie. Au vorbit în versuri. A plouat cu flori. Ce își poate dori un dascăl mai mult? Am avut și o fază haioasă de tot. După ce le-am citit și am vorbit despre regulile noi legate de pandemie, vorbesc de clasa a V-a, un băiețel strănuta și hop jos masca, apoi a pus-o loc. „De ce ai dat masca jos?”, la care el „păi nu ați zis să strănut în pliul de la cot?”. Am râs cu lacrimi. O să scăpăm noi cumva și de asta. Important e să rămânem oameni”, ne-a spus aceasta. 

6. Un început un pic trist 

Profesorul de sport de la Liceul „Mircea Eliade”, Bogdan Stroie, care este totodată și diriginte la clasa a IX-a, spune că se așteaptă ca noul an școlar să fie unul destul de stresant, având în vedere regulile impuse, dar că toate sunt necesare din punct de vedere al sănătății. 

„Repet aceste reguli care trebuie respectate strict pentru a nu avea probleme din punct de vedere al sănătății și a răspândirii acestui virus. M-am pregătit mai bine și mai mult, pentru că pot să zic că este un pic stresant. Trebuie neapărat să respectăm cu strictețe toate aceste reguli”, spune profesorul, care recunoaște și că ziua de luni a fost un pic tristă, „având în vedere că vrei să vezi acei copii, să îi cunoști, să vezi prin gesturile lor ceea ce vor să spună, ceea ce arată. În schimb sunt bucuros că sunt mulți (n. red. elevi de clasa a IX-a) care vin totuși foarte entuziaști, chiar dacă și timizi”. 

7. Așteptări ca pandemia să se termine odată cu anul 2020 

Printre părinții norocoși care au avut șansa să fie alături de copiii lor la început de an școlar a fost și Ioan Boiciuc, tatăl unuia dintre bobocii de la „Mircea Eliade”. Acesta ne-a spus că speră ca pandemia să ajungă la un final odată cu anul 2020 și a precizat că în acest sens are mari așteptări de la elevi. 

Eu mă aștept să meargă cât mai spre bine anul acesta școlar, să se îndrepte lucrurile. Problema aceasta cu pandemia să meargă spre final, adică să se termine, să sperăm, la sfârșitul anului. În același timp am foarte mari așteptări de la copii, de la elevi, să respecte măsurile și în primul rând să-și dorească să meargă la școală și să continue școala clasic, cum era, nu online”, a declarat Ioan Boiciuc, care a mulțumit conducerii școlii că i-a dat șansa de a lua parte la eveniment.

8. Elevii au intrat într-un carusel al sentimentelor: de la frică, la emoție, bucurie și curiozitate

Și cei care sunt în centrul acestui nou început, elevii, spun că sunt bucuroși că s-au întors la școală. Ei recunosc faptul că prima zi de școală a fost condimentată cu multe alte emoții, printre care și frică sau curiozitate. 

A fost foarte bine pregătit tot momentul și îmi place că pot să încep liceul. A fost foarte emoționant, mi-a fost foarte frică de ce va urma și încă am foarte mari așteptări de la ce se va întâmpla. Vreau să văd cum se comportă profesorii cu noi, cum este materia și dacă o să îmi placă acest profil”, ne-a spus și Adrian Boiciuc.

9. Reguli de înțeles, dar și reguli fără logică 

Un alt elev, de această dată din clasa a XII-a, de la CNMV, ne-a spus și că prima zi de școală a fost cel puțin ciudată. Cât despre noile reguli, acesta spune că unele sunt de înțeles, în timp ce altele par să nu aibă nicio logică. 

„Prima zi de școală pot să zic că a fost mult mai ciudată față de anii trecuți, pentru că nu am avut festivitate. Doar am intrat în clasă și am stat cu diriginta, ceea ce a fost ca o zi normală cu dirigenție, fără nimic altceva. A fost mult mai diferit față de anii trecuți. S-au luat măsuri de protejare împotriva răspândirii Covid-19 destul de drastice în școala noastră, ceea ce este bine pe de o parte. Un aspect negativ ar fi că 6-7 ore cât stai la școală, nu ai voie să ieși afară în curte, nu ai cum să iei o gură de aer. Trebuie să stai cu masca non-stop. (...) Atât pentru profesori, cât și pentru noi, este foarte greu să stăm atâtea ore și să nu putem să ieșim afară. La noi sunt două clase care au pauza în același timp, așa că am fi 50 de oameni în curtea imensă pe care o avem în școala noastră. Cred că se putea face în așa fel încât elevii să poată ieși să își elibereze creierul puțin”, ne-a spus Bogdan Todoran. 

Și despre perspectiva învățării online în caz de nevoie acesta spune că nu e chiar cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla.  

„Știu că profesorii își vor face treaba și cu toate restricțiile pe care le avem acum. Cred că ține de fiecare elev ce face și cum învață ca să aibă rezultate. Din perspectiva de licean și fiind în clasa a XII-a, eu sunt ok și cu sistemul actual și cu sistemul de învățământ online, dacă este pus la punct mai bine decât în primăvară, ceea ce am înțeles că se face în cazul în care ajungem acolo, dar doar din perspectiva mea de licean. De exemplu, pentru clasele I-IV, grădiniță, gimnaziu, nu aș vedea să meargă foarte bine școala online, dar pentru liceu eu zic că este ok, pentru că ține de fiecare elev dacă vrea să învețe sau nu. Personal, eu o să învăț ce am de învățat pentru BAC, pentru mine. Nu mă interesează foarte mult în ce sistem o fac și cum o fac”, a precizat elevul de clasa a XII-a.

10. Haos în trafic 

Problematic urmează să fie în continuare și drumul către școală al elevilor. În Sfântu Gheorghe, de exemplu, deja din prima zi traficul a fost sufocat de numărul mare de mașini, în care părinții își transportau copiii la unitățile de învățământ. 

„Era de așteptat ca și traficul să fie foarte intens la orele dimineții și la prânz din cauza începerii școlii. Am văzut polițiști detașați la diferite intersecții din oraș care au încercat să fluidizeze traficul, dar am văzut că haosul tot nu dispărea. Cât timp va fi școala deschisă, e clar că traficul va fi prezent. Chiar dacă unii copii poate stau la o distanță foarte mică de școală, e la modă ca părinții să îi aducă cu mașina. Cred că ar trebui să schimbăm încet mentalitatea asta. În ceea ce privește pandemia, e în natura omului să nu creadă într-un pericol nevăzut. Am impresia că oamenii tot provoacă virusul ăsta. Dacă Doamne ferește se va face simțit și mai mult, așa cum e în Italia sau în Franța, mă tem că puținii doctori care sunt în Sfântu Gheorghe nu vor avea puterea să ne salveze pe toți”, ne-a spus Attila, un bărbat din reședința de județ. 

Tot acesta a spus și că „odată cu începerea școlii am putut observa cu toții cât de mult cred oamenii în acest virus. Acest lucru se vede clar în comportamentul pe care l-au avut azi elevii în afara școlii. Eu personal am văzut copii intrând și ieșind din cafenele fără măști, se plimbau de mână, stăteau în grupuri mari și nu păstrau distanța. Aici nu vorbesc doar de copii, și adulții se comportă în mare parte la fel”. 

Din reacțiile adunate în prima zi din anul școlar 2020 – 2021 concluzia noastră este una: luni, elevii, profesorii și părinții au învățat și pus în practică lecția lui 2020 – cum să fii fericit și trist în același timp. 

Mult succes, răbdare și multă sănătate în noul an școlar! 

Iulia Drăghici – Taraș 

David Leonard Bularca

Daniela Luca 

Sursa foto: Observatorul de Covasna și Cristina Sima. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.