ACTUALITATE 2 noiembrie 2010

1 noiembrie - între Ziua Morţilor şi Halloween

de Monica Vrânceanu | 286 vizualizări
Zilele trecute s-au aflat în mod clar sub semnul lucrurilor mai mult tenebroase, aceasta fiind perioada Halloweenului, dar și a Zilei Morților. În vreme ce unii asociază Halloweenul cu Ziua Morților, susținând că de fapt e unul și același lucru, acesta nu a fost marcat la fel, distincția fiind făcută fără echivoc de generații. Astfel, în vreme ce tinerii, costumați în tot felul de personaje înfricoșătoare au chefuit

Zilele trecute s-au aflat în mod clar sub semnul lucrurilor mai mult tenebroase, aceasta fiind perioada Halloweenului, dar și a Zilei Morților.

În vreme ce unii asociază Halloweenul cu Ziua Morților, susținând că de fapt e unul și același lucru, acesta nu a fost marcat la fel, distincția fiind făcută fără echivoc de generații. Astfel, în vreme ce tinerii, costumați în tot felul de personaje înfricoșătoare au chefuit sâmbătă noapte în baruri, cluburi și discoteci, părinții și bunicii acestora s-au pregătit pentru duminică de mersul la cimitir. Chiar dacă întreaga țară sărbătorește Halloweenul, când vine vorba de Ziua Morților - 1 noiembrie, aceasta este o sărbătoare mai mult proprie Ardealului şi religiei catolice.

Ziua Morților - căreia în unele zone i se mai spune și Luminata, este marcată pe 1 noiembrie, calendarul Catolic arătând-o ca fiind Ziua Tuturor Sfinților. Această zi este o ocazie pentru a merge la mormintele celor plecați din lumea viilor, a le aranja, a pune pe ele flori, a le aprinde câte o lumânare și a ne gândi la ei.

Există istorici care chiar fac legătura între Halloween și un festival roman al celebrării morților, arătând că suprapunerea Halloweenului cu Ziua Morților nu este deloc o coincidență, pur și simplu existând o perspectivă diferită, în care Halloweenul e tot o sărbătoare a morților, care amintește lumea întunericului și viața de dincolo, însă are un caracter mai pragmatic și o latură strict comercială, spre deosebire de Ziua Morților care pune accent pe latura spirituală.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ion, 2 noiembrie 2010
Cu scuzele de rigoare dar nu cred ca intreaga tara sarbatoreste Haloweenul ci doar aceeia care se uita prea mult la televiziunile de doi lei care te tampesc cu tot felul de sarbatori de import.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.