ACTUALITATE 2 decembrie 2021

1 Decembrie 2021: „Avem o armă pe care nu o folosim suficient: solidaritatea”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1913 vizualizări

Covăsnenii s-au reunit în număr mare, în ciuda pandemiei și condițiilor de limitare a răspândirii coronavirusului, miercuri, 1 Decembrie, în zona Grupului Statuar „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, pentru a sărbători Ziua Națională a României, în cadrul evenimentului organizat de Garnizoana Sfântu Gheorghe și Prefectură. 

Vremea prielnică și dorința de a marca într-un fel special sărbătoarea națională au făcut ca mulțimea decorată cu drapele roșii, galbene și albastre să fie aproape la fel de numeroasă ca în anii trecuți. Ca și atunci, acțiunea s-a derulat după o serie de reguli bine-stabilite și cunoscute, dar mai pe repede-nainte  și cu o defilare mai restrânsă din punct de vedere al efectivelor angrenate. Din cauza condițiilor epidemiologice, desigur. De aceea nu au lipsit nici mesajele care au făcut referire la pandemie și la responsabilitățile prezentului. 

Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare. Dacă mă uit în jur, văd și astăzi o atmosferă de sărbătoare. A trecut mult timp de atunci, condițiile sunt altele, dar trăim și acum  vremuri care ne pun la încercare și avem nevoie și astăzi de curaj și înțelepciune ca să trecem cu bine peste această perioadă.

Altfel ne luptăm astăzi, dar ne luptăm pentru același scop: unitate, în sensul să rămânem împreună, să avem libertatea și siguranța de a merge la locul de muncă sau la școală fără restricții sanitare.

Este de datoria noastră ca respectând trecutul și înțelegând prezentul să construim un viitor pentru această țară, unde să fie o plăcere să trăiești, să avem înțelepciunea de a pune accent pe nenumăratele aspecte care ne unesc și nu pe acele câteva, care ne despart, să construim o țară prosperă și frumoasă, de care să fie mândri copiii noștri!”, a fost mesajul prefectului, dr. Ráduly István. 

Comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe a vorbit în discursul său, printre altele, și despre faptul că și anul acesta sărbătoarea de Ziua Națională este marcată în condiții speciale, cu restricții de pandemie, punctând, în acest context, că deși datele statistice arată o îmbunătățire a situației în România, cele din vestul Europei transmit că nu este momentul de relaxare și că încă cele mai dure bătălii ale prezentului se dau în spitale. 

Dar cel mai important aspect al discursului său a fost legat de „armele” care sunt la îndemână și care sunt prea puțin folosite în lupta împotriva COVID-19.  

Armele pe care le avem la dispoziție sunt cam aceleași: distanțare socială, fizică, mască de protecție, măsuri stricte de igienizare, vaccin, izolare, carantinare, etc. Totuși, cred că avem o armă pe care nu  o folosim suficient și ar trebui să ne inspirăm din acțiunile înaintașilor noștri. Acea armă se cheamă „solidaritatea”. Cred că Ziua Națională poate fi un moment de resetare, un moment în care, e adevărat, ne place să fim patrioți, să vedem steagurile fluturând, să ascultăm Imnul, dar Ziua Națională nu înseamnă doar să venim la astfel de ceremonii, să ne punem tricolorul în piept și să ducem mâna la piept atunci când se intonează Imnul Național sau să salutăm militărește. Ziua Națională înseamnă mult mai mult de atât. Ziua Națională înseamnă să realizăm că suntem români și să fim patrioți în adevăratul sens al cuvântului, să acționăm ca și cum gândim cu adevărat lucrul ăsta. Cred că se impune, este necesar să acționăm în consecință, să fim solidari unii cu alții, să ne implicăm activ în viața comunității. (...) România este țara noastră și trebuie să ne implicăm!”, a spus locotenent colonelul Dorin Neagu. 

Merită menționat și momentul artistic, oferit de eleva Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Maria Anastasia Subțirelu, care a trimis valuri de emoție mulțimii care aproape că nu a respirat cele câteva minute cât fetița a recitat poezia patriotică „Nu-ți trăda române țara”, scrisă de poeta Eliana Popa, în care a spus, printre altele, „De aceea ia aminte cât mai ai ceva-n ființă,/ Cât mai ai un strop de vlagă și o boabă de credință,/ Nu lăsa pământul ăsta, și nici legea strămoșească,/ Stai ca muntele-n furtună, România să trăiască!”. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.