ACTUALITATE 23 ianuarie 2013

„Staţiunea Covasna merită tot ce e mai bun!”

de Monica Vrânceanu | 1745 vizualizări
Interviu cu candidatul independent pentru Primăria Covasna, Sorin Popica, susţinut de societatea civilă şi toate partidele româneşti. Candidatura lui Sorin-Iordan Popica la Primăria Covasna este pe cale de a intra în istorie, în contextul în care acesta...

Interviu cu candidatul independent pentru Primăria Covasna, Sorin Popica, susţinut de societatea civilă şi toate partidele româneşti.

Candidatura lui Sorin-Iordan Popica la Primăria Covasna este pe cale de a intra în istorie, în contextul în care acesta, candidat independent, a obținut susținerea societăţii civile şi a tuturor partidelor politice românești. Mai mult, românii din orașul Covasna au șansa istorică de a avea un reprezentant în fruntea Primăriei, pentru prima oară după Revoluție. Sorin-Iordan Popica provine din mediul de afaceri, are 47 de ani și este un covăsnean autentic: încrezător și cu spirit întreprinzător, dorindu-și să repună Covasna pe harta celor mai prețioase stațiuni balneare din țară și din Europa. Despre viziunea și planurile pe care le are pentru Covasna ne-a vorbit candidatul independent Sorin-Iordan Popica, cel care a reușit să mobilizeze politicieni, intelectuali, afaceriști și oameni simpli astfel încât să-i fie alături în lupta pentru Primăria Covasna.

– Domnule Popica, ce anume v-a determinat să intrați în cursa pentru Primăria Covasna?

– Candidatura mea vine în primul rând din dorința de a face ceva real în Covasna, ceva pentru orașul meu. Și vine pe un fond de încredere în fostul primar, regretatul Lőrincz Zsigmond, care mi-a fost prieten și apropiat și care a avut proiecte bune și multă putere de muncă, multă inițiativă. Sunt familiarizat cu proiectele sale, i-am admirat dorința de a face ceva și mai ales optimismul – avea credința că turismul din Covasna poate deveni unul mai dinamic, care să meargă pe prevenire și întreținere, nu doar un turism de tratament. Avem în Covasna hoteluri, baze de tratament, mofete, băi, însă nivelul acestora trebuie ridicat astfel încât să aducem locuri de muncă şi bani în oraș prin atragerea unei clase sociale diferite decât pensionarii. Pornind de aici, pentru că îi împărtășesc valorile și crezurile, vreau să dau continuitate celor începute de Lőrincz Zsigmond și am încredere că o pot face, eu însumi fiind om de afaceri și știind cum trebuie abordate problemele de investiții.

– Candidați ca independent – nu este o decizie care implică foarte multe, inclusiv curaj?

– Sigur că e un act de curaj, fără nicio modestie, mai ales că a fost o candidatură spontană, ceea ce a și dus la solidaritate, probabil. Dar, vedeți, nu am fost implicat niciodată în politică, nu am fost afiliat niciunui partid, chiar dacă am avut oferte în acest sens. Ideea de unitate m-a îndemnat să fac acest pas. Sunt născut în Covasna, copiii mei deși studiază în alte părți își doresc să rămână aici, tatăl meu a fost un om care a avut aceeași dragoste pentru oameni, fie că au fost unguri sau români. Plus că sunt din staţiune – cunosc oamenii, cunosc nevoile de aici și nu doar că le cunosc, dar am și soluții.

– Cum ați reușit totuși să obțineți susținerea tuturor partidelor politice românești?

– E un moment istoric, în care partidele au lăsat deoparte orgoliile și au pus umărul la susținerea unui om care chiar vrea să facă ceva. Cred că a existat voință politică și s-a pus mai presus de orice binele Covasnei. E un moment istoric nu doar pentru că e vorba despre o alianță reușită (se știe că au mai fost încercări eșuate), ci și pentru că orașul Covasna nu a mai avut primar român ales niciodată după 1989.

– Ce anume vă doriți pentru Covasna de acum încolo?

– Covasna are nevoie de un alt tip de turism, care să atragă turiștii tineri. S-au făcut deja schimbări – pârtia de schi a fost un proiect pentru care regretatul primar s-a luptat mult, reînființarea cinematografului de asemenea. Dar pe lângă acestea mai avem nevoie de programe de agrement, spații de distracție care să atragă. În cele din urmă, Covasna, prin frumusețea sa și tratamentele pe care le oferă, prin peisajele sălbatice, poate deveni o alternativă pentru Valea Prahovei, având o prospețime pe care stațiunile de acolo nu o mai au. Covasna are un potențial unic, nu degeaba a fost preferată de medici și profesori celebri, de miniștri, ambasadori, membri ai Casei Regale și președinți. Îmi doresc să mă dedic în totalitate proiectului de dezvoltare a Covasnei, iar pentru că provin din mediul de afaceri, unde mi-am demonstrat clar capacitățile, sunt convins că pot creiona lucrurile din punct de vedere financiar cu un pragmatism care nu va fi decât în folosul comunității.

– Ce v-ați propus să faceți concret pentru Covasna?

– Ideile mele cuprind mediul de afaceri, infrastructura  și mediul social. Nu exagerez când spun că îmi propun să transform Covasna în cea mai renumită și căutată stațiune balneară din România, ba mai mult, vreau să trecem și granițele, să atragem turiști străini – prin muncă și prin contactele personale pe care le am, se poate. Avem cele mai multe mofete din Europa și cele 1.000 de izvoare de sănătate. Reevaluarea resurselor balneare, recunoașterea internațională și turiștii de acolo pot duce la reeducarea sezonalității, astfel încât perioada decembrie-martie din an să nu mai fie lipsită de activitate, iar covăsnenii să aibă unde munci. Investitorii pot fi stimulați prin facilități fiscale, agricultorii pot fi promovați prin produsele lor naturale, plus că îmi doresc să susțin parteneriatele publice private, în ideea în care proiectele europene, oricât de atractive ar fi, costă și ele deoarece implică contribuții proprii și aș vrea să cheltuim cât mai puțin, pentru că deja există datorii la Primărie. Mi-am propus modernizări pe infrastructură, construirea unui centru de agrement de tip Aqua Parc, atragerea de investitori pentru reluarea ideii Parc Balnear Covasna – pe aproximativ 6 hectare. Mai sunt necesare reabilitări termice ale blocurilor și caselor, parcuri de joacă pentru copii, implicare pe actele culturale și rezolvarea litigiului privind clădirea Casei de cultură din centrul orașului – aici e nevoie de investitori care să se asocieze pentru a da o utilitate reală spațiului.

– Aveți planuri mari... cum intenționați să atrageți finanțările, ca primar independent, în condițiile în care este importantă susținerea politică?

– Cu un marketing serios – accesarea de fonduri europene, fonduri guvernamentale, cooptarea de investitori strategici prin sistemul relațional pe care îl am în țară și în străinătate. Nu merg la Primărie pentru salariu și nici nu mi-e jenă să fac drumuri la București, să bat la ușile ministerelor pentru bani. Implicarea și reușita înseamnă muncă permanentă, drumuri, respectarea promisiunilor către cetățeni. Sunt conștient că va fi un volum de muncă imens. Nu suntem într-o zonă oarecare a țării, ci în una bogată în resurse naturale, plină de farmec și cu oameni muncitori și calzi, recunoscuți pentru seriozitatea lor. Iar eu, la rândul meu, nu sunt o persoană comodă, ba dimpotrivă, sunt foarte energic, nu mă sperie lobby-ul pe care trebuie să-l fac, ci vreau să demonstrez că pentru Covasna se poate tot ceea ce e mai bun!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.