ACTUALITATE 12 august 2012

„Personalul SMURD a fost fugărit cu toporul”

de Székely Emőke | 1503 vizualizări

Interviu cu inspectorul șef al ISU Covasna, colonelul György Alfons.

Se știe că pompierii își riscă practic viața aproape la fiecare intervenție. În ultima perioadă angajaţii ISU Covasna au avut de lucru mai ales din cauza focurilor de vegetație care au avut loc aproape zilnic. Pompierii covăsneni au însă și alte probleme. Inspectorul șef al ISU Covasna, colonelul György Alfons, spune că subalternii lui sunt agresați din ce în ce mai mult la intervenții.

– În ultima perioadă au fost multe incendii de vegetație. Numărul acestora a fost mai mare decât în anii trecuți?

– Demult nu am avut atât de multe evenimente care s-au aglomerat pe o perioadă atât de scurtă de timp. Am avut incendii și în anii precedenți, dar nu de o manifestare atât de amplă, în care să implicăm atât de multe forțe. Am avut în zona Filia, zona Apa Roșie lângă Mereni  și Comandău incendii care puteau să facă pagube foarte mari. În aceste trei zone a fost pus în pericol și fondul forestier.

– Care a fost cauza acestor incendii?

– Incendiile de obicei au pornit de la vegetația uscată și s-au extins în porțiune mică și în fondul forestier, care aparține ori de Direcția Silvică, ori de un composesorat. Am reușit însă să le limităm cu ajutorul localnicilor, cu ajutorul personalului de la Direcția Silvică, cu personal silvic și cu pompierii voluntari din unele localități. Cele mai multe incendii s-au produs din vina oamenilor. Vorbim aici atât de neglijență, cât și de arderi planificate care au scăpat de sub control. Am avut foarte puține incendii care au izbucnit din cauze tehnice. Am făcut mai multe apeluri la populație pentru a evita și alte evenimente de acest fel, care pe noi ne solicită foarte mult. Sunt situații când mergem kilometri întregi pe jos pentru că drumurile sunt impracticabile. Am spus-o și la ședința Comitetului pentru Situații de Urgență că nu pot duce 150 de persoane, care sunt pe intervenții, într-un singur loc. Am 150 de oameni care participă la intervenții, dar eu pe lângă acel incendiu mai am și alte misiuni. Poate se aprinde o casă, am poate un accident rutier sau o persoană de salvat, de scos dintr-un lac. De la pisica rămasă în copac, roiul de albine care se adună într-un loc, avem tot felul de misiuni. Nu demult de exemplu am fost anunțați că se află un șarpe într-o mașină.

– Cât de des aveți asemenea misiuni mai puțin obișnuite?

– Nu pot să spun că avem așa ceva des. De exemplu, cu șarpele a fost prima ocazie, nu am mai avut niciodată. Dar chiar dacă avem o singură dată o astfel de misiune, noi trebuie să fim pregătiți. La capitolul reptile, de exemplu, nu suntem pregătiți. De obicei apelăm la Protecția Animalelor sau la diferite persoane care sunt specialiști, pentru că nu putem să ne pricepem la toate.

– Cum caracterizați colaborarea pe care o aveți cu serviciile de pompieri voluntari?

– Am mare nevoie de ajutorul pompierilor voluntari, al cetățenilor și al comitetelor pentru situații de urgență din localități, unde președinte este primarul. În general avem o colaborare foarte bună cu serviciile voluntare, sunt unele localități unde consiliile locale și oamenii s-au preocupat să înființeze și să doteze corespunzător. În alte localități acest serviciu este puțin mai slăbuț. Pompierul trebuie să aibă dotare tehnică. Sunt niște utilaje fără de care pompierul nu poate să lucreze.

– Care este atitudinea șoferilor față de mașinile de pompieri și SMURD?

– Sunt două categorii de șoferi. Unii cunosc foarte bine legea și ne acordă prioritate, știu ce trebuie să facă într-o astfel de situație, au acel simț al acordării priorității. Alții habar nu au ce trebuie să facă. Degeaba ești în urma lor cu sirenele și girofarele aprinse, nu știu ce să facă. Se uită ciudat în oglindă și cam atât. De asemenea sunt unii care sunt răutăcioși, nu se dau la o parte. Situația este valabilă atât pentru mașinile de pompieri, cât și pentru SMURD, numai că mașinile SMURD sunt mai mici și se strecoară mai ușor în trafic.

– SMURD este un serviciu relativ nou în județ. Cum vă descurcați pe acest plan?

– Deși a fost inaugurat oficial în decembrie, SMURD a pornit în februarie. Avem în medie șapte intervenții pe zi, însă depinde de zi. De obicei avem mai multe atunci când se serbează zilele unor comune. Avem misiuni ușoare, în care pacientul sau familia pacientului colaborează cu noi, dar avem și cazuri în care suntem puși în dificultate. Mașina SMURD funcționează cu trei persoane: șoferul și doi paramedici. În aceste șase luni de când funcționează SMURD-ul am primit multe scrisori de mulțumire, dar am avut și situații în care personalul a fost pus în real pericol.

– Ne puteți da un exemplu în acest sens?

– Nu demult personalul SMURD a fost fugărit cu toporul, după ce au fost chemați să intervină la o persoană care era inconștientă. Acești oameni au fost supărați pentru că mașina nu a mers pe traseul pe care l-ar fi dorit ei. Ei ar fi vrut să vadă toată comuna că mașina SMURD intră în cartierul lor. Am ajuns ca băieții mei să nu mai aibă curajul să meargă în comunitatea romă. Am ajuns ca din cauza lor salvatorii să se ferească să nu fie agresați, în loc să se concentreze pe salvarea victimelor.

– Cum stați din punct de vedere al personalului?

– Nu pot să spun că nu am destui oameni. Nu suntem încadrați 100%, anul trecut s-au tăiat posturi și la noi, dar nu am dat afară pe nimeni pentru că noi, județul Covasna, am avut cei mai puțini angajați. Nu spun că nu mi-aș fi dorit să fim mai mulți, pentru că în afară de concediile de odihnă, apar și la noi fel și fel de probleme. Trebuie ținut cont de faptul că pompierii sunt și ei în primul rând oameni. Cu tehnica de luptă stăm corespunzător, prin programul POR am primit mașini performante și urmează să mai primim șapte mașini, atât ambulanțe, cât și mașini de pompieri. Avem și mașini vechi, care funcționează, dar cu mari sacrificii. Ținem de ele pentru că mai avem nevoie de ele.

– În ce relații sunteți cu administrațiile locale? Cum stați cu garajele pentru mașinile SMURD?

– Ne-au ajutat foarte mult Consiliul Județean și Prefectura. Împreună cu cei de la Consiliul Județean avem în derulare câteva proiecte comune, așadar relația este foarte bună. De asemenea, construirea garajelor pentru mașinile SMURD este în derulare, sunt însă unele probleme de ordin birocratic, care se rezolvă foarte greu. Pot spune că suntem sprijiniți de către administrațiile locale, iar noi la rândul nostru servim localitatea, indiferent de etnie, naționalitate, culoarea părului sau culoarea ochilor, oferim aceleași servicii pentru toată lumea.

Teme articol: pompieri ISU Covasna SMURD
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.