„Fă-ţi prieteni reali, nu doar virtuali!”
În incinta Casei de Cultură a Sindicatelor a fost deschis ieri Centrul Info, un proiect al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO)
La Sfântu Gheorghe, în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, a fost deschis ieri Centrul Info, un proiect al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), aceasta fiind cea de-a 39-a sucursală de acest gen înfiinţată în România. Directorul Centrului Info de la Sfântu Gheorghe este Alexandru Roşca, potrivit căruia acest Centru va încerca să păstreze o permamnentă interacţiune cu comunitatea din judeţ, astfel încât să se ajungă la un adevărat lanţ al proiectelor derulate în comun.
Odată cu deschiderea Centrului Info de la Sfântu Gheorghe a fost lansat şi proiectul naţional „Dependenţa de calcu lator”, cu denumirea tematică „Făţi prieteni reali, nu doar virtuali!”. La lansarea proiectului au luat parte numeroşi tineri, precum şi reprezentanţi ai profesorilor din şcolile din Sfântu Gheorghe, elevi şi reprezentanţi ai părinţilor.
Proiectul a fost prezentat de către Alexandru Roşca, care a vorbit despre ideile abordate în cadrul acestuia: petrecera timpului liber în tabere şi vacanţe, cu prietenii reali şi nu virtuali, informarea reală asupra riscurilor consumului de droguri, participarea la jocuri interactive reale, de socializare şi infor mare asupra drepturilor şi obligaţiilor tânărului ca cetăţean European. În plus, proiectul vine cu alternativele la droguri şi dependenţa de calculator: cuprinderea celor interesaţi în participări la evenimente artistice - teatru, spectacole de diferite genuri şi posibilitatea dialogării cu personalităţi ale lumii culturale, ştiinţifice, artistice, sportive şi academice. Întregul program este conceput şi derulat prin CIADO şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), cele două entităţi finanţând 30% din valoarea programului, restul revenind beneficiarilor care vor dori să se înscrie în acesta.
„Sperăm că le vom fi de un real ajutor tinerilor, programele CIADO fiind cunos cute ca având impact puternic. Sperăm ca prin acest proiect să scoatem tinerii de la calculatoare, astfel încât aceştia să-şi creeze prieteni reali şi să lucrăm, totodată, în prevenţia consumului de droguri”, a declarat Alexandru Roşca, atrăgând atenţia că este bine de ştiut că programul are şi o limită de locuri, de câte 20 în judeţul Covasna, ceea ce înseamnă că cei interesaţi trebuie să-şi rezerve locuri.
„Noi, ca şi grup-ţintă, vedem acest proiect ca având un succes mare, deoarece noi suntem în momentul în care vrem informaţii, vrem să vedem şi să aflăm cât mai multe. Or în momentul în care ni se fac prezentări gen Power Point, nu avem cum să le prindem, fiind bombardaţi de enorm de multe informaţii. Dar în momentul în care ieşim, mergem în tabere, vorbim şi discutăm cu cei de aceeaşi vârstă, e mult mai ok. Am colegi foarte mulţi, obsedaţi de jocuri pe calculator - şi în comportamentul lor se vede puţină violenţă şi aroganţă, date de dependenţa de jocuri, filme şi internet”, spune Ana Maria Vizitiu, reprezentantul Consiliului Judeţean al Elevilor, prezent la lansarea programului.
În cadrul acestui program, CIADO şi ANCCSR au lansat şi Catalogul Distracţiilor - Fă-ţi prieteni reali, nu doar virtuali!, în paginile căruia sunt prezentate diverse locaţii şi spaţii de cazare din România, unde participanţii la program au oferte de preţuri dintre cele mai atractive. Astfel, pachetele de vacanţă de Crăciun sau Revelion 2010 cuprind oferte pentru Maramureş, Bucovina, Ţara Făgăraşului sau litoral.
Monica Rizea