ACTUALITATE 29 octombrie 2009

„Mihai Viteazul şi visul Unirii“

de Covasna Media | 597 vizualizări
[singlepic=497,250,250,,left]La sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Fundaţiei Mihai Viteazul a avut loc vernisarea expoziţiei „Punte peste vremuri”, prima din şirul manifestărilor „Mihai Viteazul şi Visul Unirii”, ediţia a XX -a. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statului Covasna, iar în deschiderea evenimentului a luat cuvântul prof.

La sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Fundaţiei Mihai Viteazul a avut loc vernisarea expoziţiei „Punte peste vremuri”, prima din şirul manifestărilor „Mihai Viteazul şi Visul Unirii”, ediţia a XX -a. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statului Covasna, iar în deschiderea evenimentului a luat cuvântul prof. Maria Peligrad, preşedintele Fundaţiei Mihai Viteazul, după care prof. Irina Bîziac a prezentat o serie de documente de arhivă cu o vechime de 400 de ani şi de o valoare inestimabilă pentru noi toţi.

Este vorba despre documente emise de Voievodul Mihai Viteazul scrise în limba latină şi slavonă, purtând semnătura marelui domnitor.A urmat prezentarea unui scurt metraj al Direcţiei judeţene a Arhivelor Statului Sibiu, cu titlul „410 ani de la realizarea primei uniri a Ţărilor Române”, de către prof. Vasile Stancu. Vicepreşedintele Fundaţiei Mihai Viteazul, prof. Stela Buda, a prezentat un istoric al manifestărilor pe baza unor documente originale. S-au distins, printre altele, documentele legate de demersurile făcute pentru aşezarea plăcii pe soclul statuii lui Mihai Viteazul, precum şi programul de la dezvelire a acesteia. În încheiere, dr. Ioan Lăcătuşu a prezentat pe scurt biografia arhitectului Gheorghe Rădulescu Gyr - autorul grupului statuar Mihai Viteazul şi modul realizării acestuia.

La reuşita acestui eveniment au contribuit Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi”, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Catedrala Ortodoxă Sf. Gheorghe, precum şi membri ai societăţii civile româneşti; cofinanţator Consiliul Judeţean Covasna.

În cadrul manifestărilor, în data de 30 octombrie, ora 12, va avea loc la sediul Colegiului Naţional Mihai Viteazul concursul de istorie intitulat „Mihai Viteazul flacără nestinsă a întregirii noastre”, la care vor participa elevi ai cursului gimnazial şi liceal din şcolile şi liceele judeţului. Manifestările se vor încheia în data de 31 octombrie, ora 12, cu Adunarea populară de la Grupul Statuar Sf. Gheorghe. Aici va avea loc o evocare a evenimentelor de la 1 noiembrie 1599, urmată de un program artistic susţinut de formaţii populare din Sita-Buzăului, Întorsura Buzăului şi Sfântu Gheorghe. Publicul larg este aşteptat cu drag, să participe astfel la omagierea marelui voievod Mihai Viteazul.

Monica Blaj

Teme articol: Mihai Viteazul unire vis
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.