ACTUALITATE 17 iunie 2010

„Dincolo de zid”, un proiect dedicat copiilor romi din cartierul Orko

de Covasna Media | 887 vizualizări

Asociaţia de Tineret Harit din Sfântu Gheorghe a lansat, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret (DJT) Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe, proiectul „Dincolo de Zid”, ce se adresează copiilor romi din cartierul Orko.

„Dincolo de Zid” este un proiect în valoare de 25.000 de lei şi este finanţat de Direcţia pentru Relaţii Interetnice, derulat de coordonatorul Harit, Kelemen Eva. Preşedintele Asociaţiei Harit, Gruman Robert, a declarat că ideea proiectului se încadrează în planurile Primăriei Sfântu Gheorghe de integrare a romilor în comunitate şi plusează pe modelarea copiilor, a tinerilor, care îşi pot găsi mai uşor locul în restul comunităţii.

„Copiii pot avea un impact pozitiv în comunitate, iar proiectul s-a născut în urma dorinţei noastre de a ajuta comunitatea romă. Luând legătura cu Asociaţia Amenka şi preşedintele acesteia, Dima Mihaly, am aflat că cea mai mare problemă cu care se confruntă în această perioadă romii este aceea a lipsei de perspectivă pentru copii pe timpul verii. Prin urmare, am decis ca proiectul să se adreseze copiilor“, a declarat Gruman Robert.

Tabără interetnică la Zăbala

Potrivit coordonatorului proiectului, Kelemen Eva, „Dincolo de Zid” se derulează în perioada 15 iunie - 15 august şi va include 30 de copii cu vârste între 7 şi 10 ani.

„Vom forma grupe în care un pedagog, un reprezentant al romilor şi voluntari ai Harit vor lucra în fiecare zi de marţi, între orele 9 şi 13, cu copii romi. Activităţile vor fi diverse - vor citi, vor scrie, vor asculta diverse prezentări, dar vor avea acces şi la discuţii libere, în care practic vom încerca să ne apropiem de ei tot mai mult, să-i cunoaştem. Dorim să le insuflăm diverse valori, printre care şi voluntariatul”, a explicat Kelemen Eva.

Aceasta a mai adăugat că cei mici vor avea şi masa de prânz asigurată, urmând ca părinţii lor să aibă acces la discuţii cu cei care vor lucra cu copiii lor.

După cele două luni ale programului, copiii romi vor realiza, cu ajutorul formatorilor, inclusiv un spectacol-gală, urmând să participe şi la o tabătă interetnică la Zăbala, alături de copii români şi maghiari.

Directorul coordonator al DJT Covasna, Tischler Ferenc, a recomandat ca odată încheiate cele două luni de lucru cu copiii romi, contactul cu aceştia să fie păstrat.

„Rezultate pe termen lung vor fi doar dacă vom continua să ne ocupăm de aceşti copii. Este foarte uşor ca în câteva săptămâni să-i învăţăm multe lucruri esenţiale - cum ar fi cele care ţin de igienă, de exemplu, dar odată ajunşi înapoi la Orko, există riscul de a uita tot ce au învăţat. De aceea, este important să menţinem un contact permanent, să ne implicăm pe perioadă lungă”, a arătat Tischler Ferenc.

La rândul său, primarul Antal Arpad a felicitat Asociaţia Harit pentru această iniţiativă, exprimându-şi speranţa ca acest proiect să fie unul dintre elementele care va contribui la înlăturarea nu doar a zidului de piatră care desparte cartierul Orko de restul oraşului ci şi la înlăturarea zidurilor invizibile dintre romi şi restul comunităţii.

Monica Vajna

Teme articol: copii romi Orko DJT Harit
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.