ACTUALITATE 8 ianuarie 2010

- Cultură

de Covasna Media | 583 vizualizări
Pentru că o comunitate se poate deosebi şi impune printre altele prin cultură şi sport, Sfântu Gheorghe a oferit, şi în 2009, evenimente culturale de primămână.

Pentru că o comunitate se poate deosebi şi impune printre altele prin cultură şi sport, Sfântu Gheorghe a oferit, şi în 2009, evenimente culturale de primămână.

1. Producţia cinematografică „Katalin Varga“ a fost scrisă şi regizată de cineastul debutant Peter Strickland, fiind o copro ducţie europeană (România – Marea Britanie – Ungaria) filmată şi la Sfântu Gheorghe. În distribuţia acesteia s-au regăsit, în rolurile principale, actorii Hilda Peter şi Tibor Palffy de Teatrul Tamasi Aron, precum şi actori de la Teatrul Andrei Mureşanu Fatma Mohamed, Sebastian Marina şi Florin Vidamski. „Katalin Varga“ a obţinut trofeul Ursul de Argint pentru sunet la Festivalul de Film de la Berlin. În cadrul premiilor Academiei Europene de Film care a avut loc în Germania, în decembrie 2009, „Katalin Varga“ a fost desemnată Descoperirea europeană a anului. Filmul realizat la Sfântu Gheorghe a mai obţinut Marele Premiu la Festivalul de la Copenhaga, premiul pentru cea bună regie la Festivalul de Film din Muntenegru, marele premiu la Festivalul de Film din Piestany (Slovacia) şi Premiul pentru cel mai bun film străin în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Calgary, Canada.

2. „Seri Albastre“, programul de promovare a tinerelor talente din domeniul artelor, a adus în acest an nume mari la Sfântu Gheorghe. Printre acestea, marea soprană Felicia Filip, care întâia oară a ajuns  la Arcuş, în calitate de profesor invitat la „Şcoala de Toamnă Seri Albastre“, unde 17 tineri talentaţi din toata ţara, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, au studiat şi exersat în domeniul canto şi al muzicii de cameră. În decembrie, la Sfântu Gheorghe, Felicia Filip a încântat peste 200 de persoane, în cadrul unui recital susţinut în cadrul Festivalului de Colinde Asolescent, organizat de Asociaţia de Tineret Ecou.

3. Catalogată drept cea mai importantă mişcare teatrală nu doar a judeţului Covasna ci a întregii zone transilvane de sudest, Bienala Internaţională de Teatru „Reflex” a fost organizată de Teatrul Tamasi Aron (TTA) din Sfântu-Gheorghe între 17 şi 29 martie. Bienala „Reflex“ a adus la Sfântu Gheorghe cele mai importante trupe de teatru europene ale prezentului din România, Ungaria, Cehia, Polonia şi Germania, oferind un adevărat maraton cultural. Bienala se va organiza, începând din 2009, din doi în doi ani, la Sfântu Gheorghe. Iniţiativa Festivalului ia aparţinut directorului TTA, regizorul Bocsardi Laszlo, cu ocazia împlinirii, în stagiunea 2008/ 2009, a 60 de ani de existenţă a Teatrului maghiar din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.