Scarlatina, subiect de revoltă a părinților la Grădinița „Pinocchio“
Mai mulți părinți de la Grădinița „Pinocchio” din Sfântu Gheorghe și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă epidemie de scarlatină în unitatea de învățământ la care își duc copiii, după ce un copil a fost diagnosticat cu această boală de către medicul său de familie. „În grupa în care învață copilul meu a fost un caz de scarlatină confirmat și de doctorița Șerban, și de doamna doctor Georgescu. Copilul a ajuns de urgență la spital pentru că avea toate simptomele de scarlatină, iar noi, ceilalți, suntem foarte îngrijorați pentru că știm cu toții că avem de-a face cu o boală contagioasă”, ne-a declarat o mămică.
Afirmația acesteia a fost confirmată și de dr. Ioana Georgescu, cea care a fost solicitată de părinții băiețelului bolnav pentru a-și exprima o a doua părere. „Am văzut și eu copilul, l-au adus părinții la mine pentru o a doua opinie. Copilul era suspectat de medicul de familie de scarlatină, iar părinții au venit să ceară și părerea mea. Tot ce pot să spun este că din punct de vedere clinic semăna cu scarlatina”, ne-a declarat dr. Georgescu.
Contactată pentru informații suplimentare, directoarea grădiniței, Szőcs Emese, a spus la rândul său că într-adevăr în unitatea de învățământ pe care o conduce a existat un suspect de scarlatină, dar că s-a luat rapid atitudine în acest sens. „A existat un copil care a ajuns în spital cu mama lui cu suspiciune de scarlatină. I s-a luat o probă din gât, dar încă nu s-a dat rezultatul. În orice caz, noi am chemat Sanepidul, care a venit dimineață. Au fost luate probe de la toată grupa și s-a făcut deja dezinfecția. Analize s-au luat și de la copii, și de la educatoare”, ne-a spus directoarea de la „Pinocchio”.
Rezultatele vin peste 3 zile
Conform informațiilor transmise telefonic de reprezentanții DSP Covasna, aceste probe au fost de fapt prelevate de asistenta grădiniței, nu de către un medic trimis de DSP Covasna, care a trimis doar instrumentele de recoltare. „Noi nu avem personal care să meargă la fața locului. Asistenta a recoltat probe de exudat faringian, iar acestea au fost duse la laborator pentru analiză. Medicul de familie a spus că este posibil să fie scarlatină, dar rezultatele vor veni abia peste trei zile și abia atunci vom putea face confirmarea diagnosticului”, ne-a declarat un reprezentant de la DSP Covasna.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Nagy-Demeter István, a confirmat la rândul său că băiețelul suspectat de scarlatină este internat și se află în atenția medicilor. „Ceea ce vă pot comunica în acest moment este faptul că un copil de 5 ani este internat cu diagnosticul de scarlatină. Este singurul caz până în acest moment și este în stare bună”, ne-a spus acesta.
Referitor la pericolul pe care îl prezintă scarlatina, dr. Georgescu a precizat că aceasta se înscrie în rândul bolilor copilăriei și trebuie tratată la timp pentru evitarea complicațiilor nedorite. „Două boli sunt mai des întâlnite între cele ale copilăriei și pot să aibă o evoluție mai urâtă dacă nu sunt urmărite și tratate corespunzător. Una este rujeola, cunoscută ca pojar, iar cealaltă este scarlatina. Rujeola trebuie doar urmărită, iar împotriva ei se face deja de mulți ani vaccinare. Scarlatina în schimb trebuie tratată imediat cu tablete de penicilină. Altfel, ea poate să se complice și nu este de dorit”, a explicat medicul.
Nemulţumiri în rândul părinţilor
În ciuda asigurărilor venite din partea directoarei grădiniței și a reprezentanților DSP Covasna, că s-au luat toate măsurile necesare pentru prevenirea unei contaminări extinse, sunt părinți care susțin că, de fapt, lucrurile au fost tratate cu superficialitate, grădinița nefiind dezinfectată corespunzător. „Eu vin acum de la grădiniță. Copilul mi-a spus că s-au luat într-adevăr probe din gât, dar nu știu dacă doar de la grupa lor sau de la toată grădinița cum ar fi normal. În schimb, nu s-a făcut nicio dezinfecție. Ni s-a spus că rezultatele probelor vor fi comunicate abia joi. Noi până atunci stăm în tensiune. Probabil că nu s-a făcut nimic pentru dezinfecție fiindcă trebuie acordate fonduri suplimentare. Noi am aflat că direcțiunea grădiniței sau Inspectoratul Școlar ar trebui să ceară fonduri de la Primărie în astfel de situații, dacă DSP nu are astfel de fonduri. Dacă direcțiunea nu face nimic, noi, părinții, vom lua atitudine și vom găsi o cale să dezinfectăm tot spațiul”, ne-a declarat o altă mămică.
Situația creată la Grădinița „Pinocchio” a alarmat și părinții de la Grădinița „Cenușăreasa”, care are aceeași sală de mese și aceleași căi de acces cu „Pinocchio”. „Ceea ce se întâmplă la Pinocchio ne afectează și copiii noștri, care mănâncă în același loc și folosesc aceeași ușă de acces în clădire. Dacă instituțiile abilitate și direcțiunea grădiniței nu fac ceva pentru a elimina pericolul, vom lua și noi atitudine. Noi nu ne ducem copiii la grădiniță să îi aducem acasă bolnavi”, a declarat părintele unui preșcolar de la Grădinița „Cenușăreasa”.