ACTUALITATE 15 octombrie 2014

Doi judecători covăsneni, cercetați pentru corupție

de Székely Emőke | 935 vizualizări

Judecătorii Ördög Loránd și Gabriel Uță sunt suspectați într-un caz de retrocedare ilegală de păduri

Judecătorii Ördög Loránd și Gabriel Uță de la Tribunalul Covasna, precum și judecătoarea Roxana Adam de la Tribunalul Brașov sunt cercetați de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un caz ce vizează retrocedări ilegale de terenuri forestiere și agricole. În dosar apar nume grele, precum cel al deputatului PSD Ioan Adam, care este unul dintre cei mai cunoscuți avocați din Brașov și nu numai, al senatorului PSD Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, sau al deputatului PSD Victor Hrebenciuc.

Percheziții în 25 de locații

„Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de aproximativ 90.000 ha de teren forestier şi 100 ha teren agricol. În cursul dimineții de 15 octombrie, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 25 locații situate în jud. Brașov, Bacău, Covasna și București, din care cinci la instituții publice de interes local, una la un birou de avocatură, iar restul la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice” – se arată într-un comunicat emis de Direcția Națională Anticorupție. Așadar, procurorii DNA au percheziționat birouri de la Tribunalul Covasna și Tribunalul Brașov, birouri de avocatură, dar și vila în care locuiesc Prințul Paul și Prințesa Lia. Despre aceştia din urmă, procurorii spun că ar fi fost beneficiari ai retrocedărilor ilegale.

Liber la arestări

Dat fiind faptul că dosarul vizează și trei judecători, dintre care doi din Covasna și unul din Brașov, Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat încă de luni arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraţilor Roxana Adam, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Ördög Loránd András şi Gabriel Uță, judecători în cadrul Tribunalului Covasna.

Surse din cadrul anchetatorilor spun că peste 43.000 de hectare de păduri au fost retrocedate printr-o decizie a Tribunalului Covasna unei persoane care solicitase doar 23.000 de hectare, se arată în documente ale anchetatorilor. Printre localităţile în care s-ar fi făcut retrocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana.

Nume sonore cercetate în dosar

În dosarul retrocedărilor, la DNA Brașov au fost audiaţi deputații PSD Ioan Adam și Victor Hrebenciuc și senatorul PSD Ilie Sârbu. Dacă Adam și Sârbu nu au dorit să facă declarații, Hrebenciuc a stat de vorbă pentru scurt timp cu jurnaliștii. Acesta a ieşit de la DNA Braşov după aproape două ore, el spunând că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat în dosarul privind retrocedările ilegale de terenuri şi precizând că este acuzat de mai multe infracţiuni, pe care „trebuie să le studieze” împreună cu avocatul său.

„Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat în dosar. Sunt mai multe infracţiuni, dar trebuie să le studiez cu avocatul, la Legea 78/2000 (referitoare la fapte de corupţie – n.r.). Mă voi prezenta cu avocatul ori de câte ori voi fi chemat”, a spus Viorel Hrebenciuc.

Întrebat dacă este necesară ridicarea imunităţii parlamentare în cazul său, el a răspuns că procurorul va decide acest lucru. Hrebenciuc a fost întrebat de jurnalişti şi dacă a vorbit cu Ilie Sârbu despre această anchetă, răspunzând: „Nu”. Întrebat, de asemenea, cine este beneficiarul celor 90.000 de hectare de terenuri retrocedate ilegal, Viorel Hrebenciuc a spus: „Să dea Dumnezeu să fiţi dumneavoastră beneficiarul”.

Prejudiciu de 300 de milioane de euro

Surse citate de Realitatea TV spun că Gheorghe Sturdza Paltin, prin intermediul lui Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc, a insistat să-i determine pe reprezentanții Romsilva să nu mai facă apărări pentru ca eliberarea titlului de proprietate să fie cât mai rapidă pentru cele 43.227 ha de teren forestier sau să renunțe la judecată acolo unde deja s-au demarat procesele civile.

Din probele adunate de procurori rezultă că Viorel Hrebenciuc l-ar fi abordat pe Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, prin intermediul lui Ilie Sârbu, senator, persoană cu foarte mare influență asupra directorului RNP Romsilva.

DNA susţine că, astfel, a fost creat un prejudiciu în sarcina Romsilva de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

Deputatul PSD Ioan Adam a ieșit miercuri, în jurul orei 10,15, de la sediul DNA Brașov, fără să facă declarații despre scopul întâlnirii cu procurorii anticorupție. Avocatul acestuia a declarat presei că, împreună cu clientul său, au fost la DNA „pentru probleme profesionale confidențiale”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
lili, 17 octombrie 2014
Cine este Dl Ioan Adam, cine sunt oamenii din PSDullui Ponta!! Ipocrizie si minciuna la nivel inalt citeste integral
lili, 16 octombrie 2014
Ioan Adam este un escroc, numai bun de membru PSD! Este mereu avocatul oamenilor cu bani multi care au furat cat au putut si pe care Ioan Adam i-a scapat de fiecare data de LEGE! Are o avere pe atat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.