Greva foamei în fața instanțelor covăsnene
Cristinel Statulescu susține că magistrații covăsneni nu-l recunosc de avocat, deși îndeplinește toate condițiile legii
Un bărbat din județul Covasna a intrat luni în greva foamei, susținând că mai mulți judecători și avocați nu-i recunosc statutul de avocat și îl împiedică să-și exercite meseria. Bărbatul, pe nume Cristinel Statulescu, s-a postat îmbrăcat în robă pe trotuarul din fața clădirii Judecătoriei și Tribunalului din Sfântu Gheorghe, alături de un afiș pe care a inscripționat numele unor judecători, al unui procuror, unui avocat și al unui polițist despre care afirmă că ar reprezenta „corupția locală”.
„Timp de patru ani și jumătate m-am lăsat cercetat de către organele judiciare ale Statului Român – Poliție, Parchet, instanțe judecătorești, instituții care au stabilit definitiv și irevocabil faptul că sunt avocat, posed documentația necesară exercitării acestei profesii, întrucât dețin documentația impusă de lege. Sunt cetățean român, absolvent de Drept, sunt înscris într-un Barou legal constituit în baza Constituției și a tuturor legilor, dar cu toate acestea domnii magistrați înscriși pe banner își permit în continuare să-mi terfelească imaginea, să-mi batjocorească demnitatea (…). Nu duc la îndeplinire și nu respectă hotărâri penale (…), mai mult mă sancționează prin amenzi judiciare”, ne-a declarat Cristinel Statulescu, care susține că instanțele brașovene i-au acceptat calitatea de avocat și cele covăsnene nu.
Magistraţii covăsneni, expuși cu numele pe bannerul grevistului
Acesta acuză de abuz mai mulți magistrați de la Judecătoria și Tribunalul Sfântu Gheorghe, iar acuzele s-au extins inclusiv asupra decanului Baroului Covasna, Sabin Calinic. Statulescu susține că magistrații covăsneni nu-i recunosc statutul de avocat, deși el este membru al Uniunii Naționale a Baroului din România 2004. Cristinel Statulescu a făcut apel la mai multe legi și prevederi care, susține el, îi certifică respectiva calitate de avocat și care nu ar fi însă luate în seamă de magistrații covăsneni. Mai mult, el susține că Baroul din care face parte este singurul legal constituit din România.
Statulescu a declarat că protestul său este autorizat și că va fi unul nelimitat, fiind decis să obțină drepturile ce i se refuză.
Reprezentanții justiției spun că omul nu e avocat, ci infractor
Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Sfântu Gheorghe, judecătorul Laurenţiu-Mihai Bălan, ne-a declarat că Statulescu protestează deoarece nu i se permite reprezentarea clienților în calitate de avocat și că, din moment ce protestul se desfășoară pe spațiul public, este dreptul său să îl facă.
„Nu i se permite reprezentarea clienților ca avocat deoarece nu este avocat, nu figurează în tabelul niciunui barou din țară, barou care să facă parte din Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR). Iar potrivit Legii 51/95 privind exercitarea profesiei de avocat, orice avocat trebuie înscris în tabel. De asemenea, toate actele de înființare ale vreunui barou care nu este înscris în UNBR-ul tradițional sunt nule. Nefiind înscris într-un barou, nu poate profesa ca avocat, s-au făcut verificări în acest sens”, ne-a declarat Bălan.
Decanul Baroului Covasna, avocatul Sabin Calinic, ne-a declarat că îi este cunoscut cazul lui Cristinel Statulescu, şi susține că acesta din urmă nu este avocat ci un infractor, fost polițist.
„Acesta nu e avocat, ci infractor. Nu e avocat-infractor, ci doar infractor, nu a fost niciodată avocat. Poartă roba fără drept, ceea ce e infracțiune. Parchetul a dispus începerea urmăririi penale împotriva sa. Domnul Statulescu s-a prezentat în instanță ca avocat, i s-a verificat calitatea și s-a văzut că nu e avocat, ci doar se dă drept avocat”, a spus Calinic, subliniind că Statulescu exercită meseria de avocat fără a avea dreptul, ceea ce e o infracțiune.
Decanul Baroului Covasna a mai spus că nicio instanță nu a recunoscut calitatea de avocat a lui Cristinel Statulescu.