ACTUALITATE 22 octombrie 2013

Peste 2.700 de elevi din județul Covasna învață în clase simultane

de Székely Emőke | 680 vizualizări

Inspectorul șef din cadrul IȘJ Covasna, Keresztély Irma, este de părere că în județ clasele simultane constituie în continuare o problemă. Potrivit datelor de școlarizare din acest an, 2.708 elevi învață în asemenea clase, unde deseori clasele I-IV sunt la un loc. Cifra este mare, înseamnă că aproape un sfert din numărul total al elevilor din ciclul primar (11.675) învață în clase simultane.

„Este o tragedie, în clasele simultane nu se poate asigura învățământ de calitate. Cazurile fericite sunt acelea unde sunt doar două clase la un loc, dar sunt și cazuri unde sunt patru. Practic învățătoarea are 10 minute pentru fiecare clasă. În rest ce fac acești copii care nu știu să lucreze individual? Acești copii pornesc cu handicap în clasa a V-a, uneori ajung printre elevi care știu de zece ori mai mult decât ei. De obicei acești elevi au probleme la evaluări, au probleme peste tot” – a declarat Keresztély Irma.

Pe de altă parte, numărul elevilor la nivel de județ este în continuă scădere, dacă anul trecut în școlile covăsnene au fost înscriși 37.121 de elevi, anul acesta sunt doar 36.316. Scăderea este destul de mare, însă deocamdată posturile titulare nu au fost afectate.

„Posturile cadrelor didactice titulare nu au fost afectate de scăderea numărului de elevi, însă a scăzut numărul orelor plătite separat profesorilor. Această modalitate a fost o sursă bună de venit pentru multe cadre didactice, dar dacă vom continua să avem mai puțini copii în școli, și posturile vor fi afectate” – spune Keresztély Irma.

Aceasta a mai menționat că în școlile din județul Covasna peste 98% din cadrele didactice sunt calificate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.