Salariul mediu net în Covasna a scăzut de la începutul anului
Salariul mediu net în Covasna a scăzut de la începutul anului cu aproape 100 de lei, ajungând la 1.265 de lei
Din declarațiile depuse de agenții economici covăsneni la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) reiese că în acest an a scăzut numărul acestora cu aproape 250. Potrivit reprezentanților Agenției, au dispărut de pe piața economică firmele mici. Astfel, numărul angajaților din județ a scăzut de la 46.000 la 44.700.
Ieșirea firmelor de pe piață a influențat însă nu doar numărul salariaților din județ, ci inclusiv salariul mediu. Astfel, dacă la începutul anului salariul mediu net în Covasna era de 1.350 de lei, acum a ajuns la 1.265 de lei.
Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că, totuși, intrările în șomaj nu au fost semnificative, asta pentru că mulți au știut din timp de problemele angajatorilor, ceea ce i-a făcut să se orienteze rapid către alte locuri de muncă.
În ceea ce privește accesarea Fondului de Garantare – aflat la dispoziția firmelor care doresc să se salveze de la insolvență, Kelemen Tibor a declarat că doar firma de construcții Consic a apelat la acesta.
„Consic e singura societate comercială din județul nostru care s-a folosit în acest an de dreptul de accesare a Fondului de Garantare pentru a-și acoperi nevoile salariale. Acum a accesat Fondul pentru a treia oară, care este și ultima oară permisă de lege”, a arătat Kelemen.
Acesta a explicat că sumele din Fondul de Garantare pot fi accesate cel mult trei luni într-un an de către firmele aflate în dificultate, pentru plata salariilor, fiind vorba despre bani ce vin dintr-o contribuție pe care fiecare societate o plătește în scop de asigurare. De acest tip de ajutor a beneficiat în trecut și SC Favorit Bradul din Covasna, care apoi s-a redresat.