Primul muzeu cinegetic din județul Covasna a fost inaugurat vineri la Sfântu Gheorghe
Numeroși invitați, printre care s-a numărat și vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, au fost prezenți vineri la inaugurarea primului muzeu cinegetic din județul Covasna, numit „Expoziția Cinegetică a Ținutului Secuiesc”. Exponatele și-au găsit locul într-o clădire ce acum câțiva ani era în ruine, dar acum este renovată, reabilitată și potrivită pentru acest scop – Casa Bene de pe strada Grof Mikó Imre.
Un vis devenit realitate
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus în discursul său că acest muzeu a devenit realitate pentru că anumite persoane au îndrăznit să viseze. „Nu sunt vânător, de aceea nu voi vorbi despre trofee. Știu însă că noi iubim acest pământ, și se pare că acest pământ este iubit și de animalele sălbatice. Acest muzeu a devenit realitate pentru că unele persoane au îndrăznit să viseze, și au contribuit cu tot ce au putut pentru ca acest vis să devină realitate. Sunt convins că această instituție va deveni o atracție turistică a orașului, am convingerea că și copiii se vor îndrăgosti de tot ceea ce oferă acest spațiu expozițional” – a declarat Antal, spunând că cel mai greu lucru în tot procesul de înființare a muzeului a fost recuperarea acestui imobil.
Vânătoarea – moștenirea tuturor
Invitat la eveniment, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a spus că muzeul cinegetic deschis vineri ar trebui să fie un exemplu pentru întreaga zonă, pentru că fiecare regiune, chiar și fiecare sat are moștenirea proprie și în materie de vânat. „Este un lucru deosebit atunci când construim ceva azi, când întreaga Europă se confruntă cu sute de probleme. Din fericire la Sfântu Gheorghe vedem că există dezvoltare. Noi, cei care vânăm, știm exact care este valoarea acestui muzeu. Marea majoritate a oamenilor însă nu vânează și ne întreabă, este chiar atât de important să avem un astfel de muzeu? Da, pentru că această bogăție este moștenirea tuturor, nu doar a vânătorilor. Acest lucru este și mai valabil în curbura Carpaților, o valoare cinegetică importantă. Această valoare nu trebuie ascunsă, ci arătată tuturor. Să vină elevii, oamenii de pe stradă să vadă aceste exponate” – a spus în discursul său vicepremierul Ungariei.
Diorama Carpaților de Curbură
Înainte de deschiderea oficială, patronul firmei de turism cinegetic Abies Hunting, Sárkány Árpád, cel care a visat acest muzeu și a contribuit la amenajarea lui cu donații importante, a făcut un tur ghidat al amplasamentului și le-a explicat celor prezenți tot ceea ce este expus în clădire. „Proiectul muzeului și munca efectivă a fost făcută de directorul Muzeului de Vânătoare din Keszthely, Ungaria, Tóth Csaba, și directorul acestui muzeu, Demeter János. Diorama Carpaților de Curbură, cu urs, lup, râs și diferite păsări îi întâmpină pe vizitatori, toate sunt în mărime naturală. Putem vedea și un exemplar de cerb carpatin, care bocănește. Acesta nu bocănește pentru că îi este foame, sau se plictisește, ci este în perioada de reproducție și își apără teritoriul și femelele” – a explicat Sárkány Árpád.
Trofee de top
Vizitatorii pot vedea cele mai cunoscute trofee colectate de pe aceste meleaguri. Unele au fost recoltate de Nicolae Ceaușescu și donate de muzeul din Posada. Aceste trofee sunt cunoscute și peste hotare, numeroase dintre ele au fost medaliate internațional. Printre piesele de rezistență se numără și cel mai mare cerb recoltat în județul Covasna. Acesta a fost vânat de un vânător din Ungaria, exemplarul este proprietatea Statului Român, și este în top 10 cei mai mari cerbi vânați în lume. De asemenea, putem vedea o selecție de trofee anormale. „Sunt indivizi din populație care trebuie scoși pentru ca boala să nu se transmită genetic mai departe” – spune Sárkány. De asemenea sunt expuse numeroase obiecte vechi culese din județ, obiecte artistice, cărți foarte vechi, toate legate de vânătoare.
Atracții pentru toți
Cei care au amenajat muzeul s-au gândit și la copii, de aceea au amenajat un loc special pentru cei mici, unde aceștia pot face fotografii cu ursul, iepurele sau cerbul, cei mici pot atinge aceste exponate pentru a vedea cum sunt animalele în realitate. Dar surprizele pentru cei mici nu se opresc aici. La subsolul muzeului se află o sală special amenajată unde copiii și adulții pot vâna cu pușca. Este vorba de un joc interactiv, iar pușca este cu laser, iar această joacă i-a atras imediat pe vizitatori. Cei care administrează acest muzeu și-au exprimat speranța că primul muzeu de vânătoare din județul Covasna va atrage mulți vizitatori: clase de copii, părinți și bunici, pentru că aici toată lumea găsește ceva care va fi pe placul lui.